Logo image
Logo image

Vinkkejä miehen hedelmällisyyden parantamiseen

2 minuuttia
Antioksidantit auttavat parantamaan siittiöiden laatua ja liikkuvuutta. Jotkut vitamiinipitoiset ruoat ovat loistavia hedelmällisyyden kannalta. Lue lisää artikkelistamme.
Vinkkejä miehen hedelmällisyyden parantamiseen
José Gerardo Rosciano Paganelli

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri José Gerardo Rosciano Paganelli

Kirjoittanut Toimitus
Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Hedelmällisyydellä tarkoitetaan lisääntymiskykyä. Miehen lisääntymisjärjestelmä koostuu kiveksistä, jotka ovat vastuussa siemennesteen tuottamisesta ja sukupuolihormonien erittämisestä. Tässä artikkelissa jaamme vinkkejä miehen hedelmällisyyden parantamiseen.

Kun siittiöt ovat muodostuneet, ne matkaavat lisäkivesten (pitkän putken) läpi 12 päivää. Tuona aikana ne kypsyvät ja niiden liikkuvuus lisääntyy. Mutta vain 10 % siemensyöksystä koostuu siittiöistä. Loput 90 % koostuu rakkularauhasen nesteistä ja eturauhasen eritteistä.

Siittiöiden laatu on hyvin tärkeä asia hedelmällisyyden kannalta. Se ei liity itse asiassa ikään, vaan pikemminkin päivittäisiin elämäntapoihin.

Hedelmättömyyden syyt

 • Hormonihäiriöt: hormonihäiriöitä syntyy, kun gonadotropiinien määrä laskee. Nämä ovat aivolisäkkeen tuottamia hormoneja.
 • Kromosomipoikkeavuudet: kromosomipoikkeavuuksista kärsivillä miehillä on pienet kivekset, suurentuneet rintarauhaset, alhainen testosteroni yms.
 • Kryptorkia: syntyessä kivekset eivät laskeudu kivespusseihin peniksen alapuolella.
 • Verisuonihäiriöt: laskimoiden takaisinvirtauksesta johtuvat korkeat lämpötilat muuttavat siemennesteen laatua.
 • Infektiot: kivestulehdus.

Katso myös: 4 tapaa parantaa hedelmällisyyttä

Kuinka parantaa siemennesteen laatua

Some figure

Kun lääkäri on diagnosoinut hedelmättömyyden, hän voi sen piirteistä riippuen määrätä hormonituotantoa stimuloivia lääkkeitä ja antioksidantteja, jotka parantavat siittiöiden laatua ja liikkuvuutta.

On myös olemassa luonnollisia antioksidantteja tähän tarkoitukseen. Niitä saa ruokavaliosta, jossa on paljon kasviksia, hedelmiä ja kalaa.

Vinkkejä miehen hedelmällisyyden parantamiseen

 • Säännöllinen liikunta. Ylipaino on riskitekijä siemennesteen tuotannon kannalta.
 • Ruokavalio on avainasia antioksidanttien saamisessa. Niitä saa pääosin hedelmistä ja vihanneksista. Suositeltava päivittäinen määrä on viisi annosta.
 • Kalsiuminpuute ei ainoastaan johda sairauksiin kuten osteoporoosiin ja diabetekseen, vaan se laskee myös hedelmällisyyttä.
 • Alhainen sinkkitaso vähentää testosteronintuotantoa. Syö lihaa, kalaa, mereneläviä ja kananmunia.
 • Foolihappo puolestaan vastaa siemennesteen laadun parantamisesta. Foolihappoa saa palkokasveista, täysjyvästä ja vihreistä vihanneksista.
 • Vältä kuumassa vedessä kylpemistä tai kuumien esineiden pitämistä genitaalialueen lähellä, sillä korkeat lämpötilat tappavat siittiöitä.
 • Alkoholin juominen ja tupakointi lyhentävät siittiöiden elinikää.
 • Vältä stressaavia tilanteita, sillä päivittäinen henkinen paine voi alentaa testosteronitasoa.
 • Ole yhdynnässä säännöllisesti.

Seuraavassa listassa on lueteltu ruokia, joita suositellaan erityisesti hedelmällisyyden parantamiseen.

Macadamiapähkinät

Some figure

Macadamiapähkinät ovat kaikkein suositelluimpia pähkinöitä niiden korkean antioksidanttipitoisuuden takia. Niiden antioksidantit ovat 15 kertaa tehokkaampia kuin E-vitamiini. Niistä saa myös Omega-3:a ja alfalinoleenihappoa.

Pyri syömään 75 grammaa macadamiapähkinöitä päivässä saadaksesi tarvittavat ravintoaineet ja parantaaksesi siemennesteen laatua.

Rasvainen kala

Rasvaisia kaloja ovat mm. tonnikala, lohi ja sardiinit. Niissä on paljon rasvahappoja, Omega-3:a ja Omega-6:ta. Lisäksi rasvaisessa kalassa on paljon rasvaliukoisia vitamiineja, jotka vahvistavat vastustuskykyä ja säätelevät hormoneja. E-vitamiini toimii antioksidanttina.

Artisokat

Some figure

Artisokissa on antioksidantteja, kuten B-, C- ja K-vitamiineja. Niissä on myös runsaasti esimerkiksi silibiniiniä, kahvihappoa ja feruliinihappoa, jotka suojaavat elimistöä vapailta radikaaleilta. Näillä ominaisuuksilla on tulehdusta lievittäviä, antiallergeenisia ja viruksia tuhoavia hyötyjä.

Noudata ruokavaliota, jossa on runsaasti kuitua ja vain vähän rasvaa ja sokeria.

Suosittelemme lukemaan: Artisokan 6 hyötyä terveydelle

Maapähkinät

Maapähkinät sisältävät runsaasti proteiinia ja kertatyydyttymättömiä rasvahappoja, jotka alentavat kolesterolia. Näissä pähkinöissä on myös yhtä paljon antioksidantteja kuin mansikoissa.

Maapähkinöistä saa puolet niistä 12 vitamiinista, joita keho tarvitsee, kuten E-, B2- ja B3-vitamiineja. Suositeltu päivittäinen annos maapähkinöitä on 50 grammaa.

A-, C-, D- ja E-vitamiini

Some figure
 • A-vitamiini: Säätelee sukupuolihormoneja. Tätä vitamiinia löytyy porkkanoista, kurpitsasta, melonista, mangosta ja naudanmaksasta.
 • C-vitamiini: Parantaa siittiöiden liikkuvuutta. Syö paprikoita, parsakaalia, kukkakaalia ja ananasta.
 • D-vitamiini: Tehostaa seksuaalisia kykyjä. Pyri syömään kananmunia, juustoa ja turskaa.
 • E-vitamiini: Optimoi lisääntymiselinten toimintoja. Suosittelemme syömään enemmän avokadoja, pinaattia ja täysjyvää.

Kokeile näitä vinkkejä miehen hedelmällisyyden parantamiseen!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 •  Ashok Agarwal. Role of antioxidants in treatment of male infertility: an overview of the literature. (2004).

https://www.rbmojournal.com/article/S1472-6483(10)61641-0/pdf

 • Sudha Bhagwati. Food, Nutrition, and Male Fertility. (2017).

researchgate.net/publication/314281853_Food_Nutrition_and_Male_Fertility

 • Taymour Mostafa. Cigarette smoking and male infertility. (2010).

researchgate.net/publication/257736690_Cigarette_smoking_and_male_infertility

 • European Society of Human Reproduction and Embryology. A diet rich in nuts improves sperm count and motility. (2018).

sciencedaily.com/releases/2018/07/180704112048.htm

 

 


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.