Logo image
Logo image

Artisokat ja niiden 6 hyötyä terveydelle

2 minuuttia
Vaikka artisokat tunnetaan pääosin diureettisista vaikutuksistaan, niillä on myös monia muita hyviä ominaisuuksia. Lue lisää artisokista tästä artikkelista!
Artisokat ja niiden 6 hyötyä terveydelle
Kirjoittanut Lorena González
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Artisokat ovat herkullisia, mutta oletko koskaan kuullut artisokkien terveyshyödyistä?

Itsestään huolehtimisesta on nykyisin tullut päivittäinen tehtävä. Meidän ei siis ainoastaan ole käytävä säännöllisissä lääkärintarkastuksissa ja noudatettava meille määrättyä lääkitystä, vaan myös tarkkailtava ruokavaliotamme. Siihen on sisällytettävä tiettyjä ruokia, joista saa tärkeitä ravintoaineita ja jotka parantavat hyvinvointia, elämänlaatua ja jopa ulkonäköä.

On olemassa lukemattomia listoja, artikkeleja ja mielipiteitä siitä, mitä hedelmiä, vihanneksia ja viljoja meidän tulisi syödä, minkä kanssa ja mihin aikaan vuorokaudesta riippuen haluamistamme hyödyistä.

Tässä artikkelissa tutustumme lähemmin artisokkiin. Artisokat pitävät sisällään runsaasti vitamiineja, ja tätä vihreää vihannesta onkin arvostettu läpi historian. Keskiajalla se oli yksi kalliimmista saatavilla olevista vihanneksista, josta vaikutusvaltaiset ihmiset maksoivat maltaita. Onneksi artisokkia on nykyään helppo saada!

Mielenkiintoisia faktoja artisokista

Some figure
 • Koko artisokka on syötäväksi kelpaava. Tämä on loistava asia, sillä se on niin ravinteikas ja terveydelle hyödyllinen, ettei mitään osia kannattaisi jättää pois.
 • Joistakin kaupoista saa jopa artisokkakapseleita.
 • Artisokkia ostettaessa kannattaa valita painavimmat yksilöt, joilla on paksuimmat lehdet ja vaaleanvihreä väri. Tämä on merkki niiden tuoreudesta, ja näin saat niistä enemmän parempilaatuisia vitamiineja.

Nyt kun tiedät kuinka tärkeitä artisokat ovat, jaamme seuraavaksi listan niiden kuudesta suurimmasta terveyshyödystä.

Lue myös: 3 tapaa laihtua artisokan avulla

1. Edistävät ruoansulatusta

Artisokilla on erinomaisia hyötyjä ruoansulatukselle. Tästä syystä ne ovat ihanteellisia reumasairauksien ja sappikivien hoidossa sekä virtsahapon liikamäärän vähentämisessä. Ne hillitsevät myös suolen liikkeiden häiriöitä ja auttavat näin sekä ripulissa että ummetuksessa.

2. Alentavat triglyseridien ja kolesterolin määrää

Artisokkien ravintoaineet auttavat alentamaan triglyseridien määrää. Ne alentavat myös veren kolesterolia, erityisesti huonoa eli LDL-kolesterolia, sekä nostavat hyvää HDL-kolesterolia.

Tämän ominaisuuden takia artisokat ovat loistava apu valtiomonkovettumataudista ja korkeasta verenpaineesta kärsiville ihmisille.

3. Dieettien suosikki

Some figure

Runsaan kuitupitoisuutensa ansiosta artisokat hillitsevät erinomaisesti ruokahalua.

Ne imevät itseensä vettä ja kasvavat näin kokoa täyttäen mahalaukkua. Tällä tavoin ne saavat aikaan miellyttävän kylläisyydentunteen ja estävät ylensyöntiä ahmintaan taipuvaisilla.

4. Diureettiset ominaisuudet

Tämä “ihmevihannes” auttaa taistelemaan myös nesteturvotusta vastaan ja poistaa elimistöstä kuona-aineita, mukaan lukien haitallisia myrkkyjä.

Artisokat ovat ihanteellinen vaihtoehto seuraavissa tilanteissa:

 • Niveltulehdus
 • Verenkierto-ongelmat
 • Maksaongelmat
 • Rasvan vähentäminen

Käy lukemassa: Hoida nivelreuma ja elä elämääsi kuten ennen

5. Ehkäisevät syöpää

Artisokista on tehty useita tieteellisiä tutkimuksia, koska ne ovat niin tärkeä osa ruokavaliota ja sisältävät niin paljon ravintoaineita. Tutkimuksista on saatu kiehtovia tuloksia.

Niiden mukaan artisokkien sisältämä kahvihappo ja flavonoidit ehkäisevät syöpää ja voivat jopa olla avuksi syöpähoitojen ohessa.

6. Niistä saa lukemattoman määrän vitamiineja

Some figure

Mainitsimme jo muutaman kerran artisokkien monet ravintoaineet, emmekä voi olla luettelematta niiden sisältämiä vitamiineja.

Artisokista saa erityisesti A- ja B-vitamiineja sekä kivennäisaineita kuten magnesiumia, kaliumia, natriumia ja rautaa. Ne myös muuntavat sokeria energiaksi.

Vieläkö epäröit ottaa artisokan osaksi ruokavaliotasi? Älä! Syö sitä päivittäin ja nauti kaikista edellä mainituista hyödyistä. Näiden lukemattomien hyvien ominaisuuksien takia artisokan tulisi olla oleellinen osa aterioita.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Base de Datos Española de Composición de Alimentos. [Internet]. Disponible en: http://bedca.net/bdpub/
 • Botanical-Online. [Internet]. Propiedades de la alcachofa. Disponible en: https://www.botanical-online.com/medicinalscynaracastella.htm
 • Mileo, A.M., Di Venere, D., Abbruzzese, C. and Miccadei, S. Long Term Exposure to Polyphenols of Artichoke (Cynara scolymus L.) Exerts Induction of Senescence Driven Growth Arrest in the MDA-MB231 Human Breast Cancer Cell Line. Oxid Med Cell Longev, 2015.
 • Mileo, A.M., Di Venere, D., Linsalata, V., Fraioli, R. and Miccadei, S. Artichoke polyphenols induce apoptosis and decrease the invasive potential of the human breast cancer cell line MDA-MB231. J Cell Physiol., 2012; 227(9): 3301-3309.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.