Vinkkejä erektiohäiriön ehkäisyyn

Erektiohäiriö on ongelma, joka voi koskettaa jokaista miestä. Onneksi voit omaksua elämäntavat, jotka auttavat ehkäisemään sitä. Saat tietää lisää aiheesta tästä artikkelista.
Vinkkejä erektiohäiriön ehkäisyyn
Isbelia Esther Farías López

Kirjoittanut ja tarkastanut filosofi Isbelia Esther Farías López.

Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2022

Kuinka ehkäistä erektiohäiriö on aihe, josta moni mies ei uskalla puhua, pääosin kulttuurisista implikaatioista johtuen. Se on kuitenkin tilanne, josta on tulossa yhä yleisempi ja yleisempi lääkärien vastaanotoilla. Valtaosalla miehistä erektiohäiriön ehkäisyn ennuste on hyvä. Tässä artikkelissa jaamme vinkkejä erektiohäiriön ehkäisyyn.

Satunnaiset erektio-ongelmat eivät merkitse sitä, että kyse olisi jostakin vakavasta. Jos sitä kuitenkin tapahtuu usein, suosittelemme menemään lääkäriin.

Erektio-ongelmat voivat aiheuttaa miehelle paineita sekä stressiä tai itsetunto-ongelmia, jotka voivat johtaa konflikteihin parisuhteessa.

Mutta tämän lisäksi, jos ongelma jatkuu sitkeästi, on kannattavaa sulkea pois mahdolliset terveysongelmat, jotka eivät ole tiedossasi. Erektiohäiriö on hoidettavissa, ja mikä vielä parempi, ehkäistävissä.

Mikä on erektiohäiriö?

Tutkimukset määrittelevät erektiohäiriön “jatkuvaksi kyvyttömyydeksi saavuttaa ja ylläpitää erektiota riittävästi niin, että se mahdollistaisi tyydyttävän seksuaalisen suorituskyvyn”.

Lisäksi asiantuntijat korostavat niitä seurauksia, joita erektiohäiriöllä on sitä potevien miesten sosiaaliseen ja psyykkiseen terveyteen. Se heikentää elämänlaatua ja parisuhteita.

Muut tutkimukset myös tähdentävät, että erektiohäiriö voi olla “täydellistä kyvyttömyyttä saada aikaan erektio, kyvyttömyyttä tehdä niin johdonmukaisesti tai taipumusta vain lyhytkestoisiin erektioihin”.

Joka tapauksessa on tärkeää tietää, kuinka erektio syntyy. On hyvä tuntea myös erektiohäiriön mahdolliset aiheuttajat sen ehkäisemiseksi.

Erektiohäiriö voi aiheuttaa miehelle stressiä ja itsetunto-ongelmia
Erektiohäiriötä potevat miehet ovat jatkuvan stressin alla. Lisäksi se vaikuttaa heidän itsetuntoonsa.

Kuinka erektio syntyy?

Erektion synnyn ymmärtämiseksi meidän on tiedettävä, että peniksessä on kaksi kammiota sienimäisine kudoksineen, jota kutsutaan paisuvaiseksi. Näitä kammioita puolestaan ympäröi kalvo, joka tunnetaan nimellä tunica albuginea.

Erektiot syntyvät jostakin ärsykkeestä, joko aistien tai mielikuvituksen (fantasioiden) kautta. Aivoista ja hermoista lähtevät impulssit mahdollistavat paisuvaisen rentoutumisen niin, että veri pääsee virtaamaan ja täyttämään nämä tilat. 

Veri synnyttää painetta paisuvaiseen tunica albuginean avulla pitäen näin yllä erektiota ja sammuttaen erektion, kun penislihakset supistuvat katkaisten veren virtaamisen sinne.

Mikä erektiohäiriön aiheuttaa?

Erektiohäiriö voi johtua useista syistä. Niitä voivat olla:

  • Diabetes
  • Korkea verenpaine
  • Multippeliskleroosi
  • Verisuoniperäinen sairaus
  • Valtimoiden, hermojen, sidekudoksen tai sileiden lihasten vauriot sairaudesta johtuen

Myös elämäntavat ovat merkittävä tekijä, sillä ne usein lisäävät verisuoniperäisen taudin todennäköisyyttä, kuten käy liiallisen alkoholin käytön tai tupakanpolton kanssa.

Myös joidenkin lääkkeiden käyttö voi edesauttaa erektiohäiriön puhkeamista sivuvaikutuksena, kuten on muun muassa antihistamiinien, ruokahalua hillitsevien lääkkeiden, masennuslääkkeiden ja verenpainelääkkeiden kohdalla.

Myös psyykkiset tekijät tulisi ottaa huomioon, esimerkiksi syyllisyyden tunne, ahdistus, stressi, masennus, alhainen itsetunto ynnä muut.

Muita tilanteita ovat joidenkin lääketieteellisten julkaisujen mukaan hormonaaliset muutokset, sillä endokriiniset taudit vaikuttavat seksuaalitoimintoihin.

Tiivistettynä, erektion saamiseen vaikuttavan mekanismin oikeanlainen toiminta on sidoksissa verisuoniperäisiin, psyykkisiin, neurologisiin ja hormonaalisiin tekijöihin.

Vinkkejä erektiohäiriön ehkäisyyn

Kun puhutaan erektiohäiriön ehkäisystä, todellisuudessa tarkoitetaan sellaisten riskitekijöiden välttämistä, jotka lisäävät erektiohäiriön todennäköisyyttä. Joitakin suosituksia erektiohäiriön ehkäisemiseksi ovat seuraavat:

  • Vältä itselääkintää: Jotkut lääkkeet saattavat edistää erektiohäiriön syntyä. Jos huomaat, että jotkut sinulle määrätyt lääkkeet aiheuttavat erektiohäiriöitä, puhu asiasta lääkärille.
  • Nuku riittävästi: Vähäinen uni voi aiheuttaa stressiä, ja tämä pahentaa ongelmaa.
  • Harrasta liikuntaa: Yksi merkittävä riskitekijä on passiivinen elämäntapa. Lääkärit suosittelevat harrastamaan liikuntaa vähintään kolmesti viikossa puolen tunnin ajan kerrallaan. Tämä tuo myös hyvää oloa ja ehkäisee muita sairauksia.
Liikunnan harrastaminen ja muutoinkin terveet elämäntavat ovat muutamia vinkkejä erektiohäiriön ehkäisyyn
Säännöllinen liikunta on yksi keino ehkäistä erektiohäiriöitä. Se auttaa myös ylläpitämään tervettä painoa.
  • Älä juo liikaa alkoholia: Alkoholin liikakäyttö on yhteydessä erektiohäiriöön.
  • Pidä huolta mielenterveydestäsi: Jotkut mielenterveysongelmat johtuvat affektiivisista häiriöistä tai konflikteista parisuhteessa. Jos nämä tilanteet helpottavat, helpottaa erektiohäiriökin.
  • Pidä paino kurissa: Metaboliset häiriöt voivat laukaista sairauksia, kuten diabeteksen, jotka liittyvät erektiohäiriöön. Suosituksena on syödä tasapainoisesti.

Näitä toimintatapoja noudattamalla pystytään ehkäisemään erektiohäiriöitä. Mutta kun ne eivät riitä, tulisi kääntyä lääkärin puoleen. Pois on suljettava useita terveysongelmia, jotta päästään ongelman ytimeen, ja selvitettävä johtuuko ongelma fyysisistä vai psyykkisistä tekijöistä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Cabello Santamaría, F. (2008). Aspectos psicológicos de la disfunción eréctil. Revista Internacional de Andrologia.
  • Ceballos, M. del P., Álvarez Villarraga, J. D., Silva Herrera, J. M., Uribe, J. F., & Mantilla, D. (2015). Guía de disfunción eréctil. Sociedad Colombiana de Urología. Urologia Colombiana.
  • Disfunción sexual eréctil. (2001). Revista Cubana de Endocrinología.
  • José María Martínez Jabaloyas. DISFUNCIÓN ERÉCTIL DE ORIGEN HORMONAL. MONOGRÁFICO: DISFUNCIÓN ERÉCTIL. Arch. Esp. Urol. 2010; 63 (8): 621-627. Servicio de Urología. Hospital Clínico Universitario. Valencia. España
  • Rodríguez Vela, L., Gonzalvo Ibarra, A., Pascual Regueiro, D., & Rioja Sanz, L. A. (2002). Disfunción eréctil. Actas Urologicas Espanolas.
  • Wespes, E., Amar, E., Eardley, I., Giuliano, F., Hatzichristou, D., Hatzimouratidis, K., … Vardi, Y. (2010). Guía clínica sobre la disfunción sexual masculina : disfunción eréctil y eyaculación precoz. European Association of Urology 2010.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.