Logo image
Logo image

Mikä on esinahan parafimoosi?

2 minuuttia
Parafimoosi on terveysongelma, jossa peniksen esinahka jää jumiin terskan taakse, eikä se siksi voi palata normaaliin asentoonsa. Seurauksena on verenkierron vähentyminen alueella.
Mikä on esinahan parafimoosi?
Viimeisin päivitys: 04 heinäkuuta, 2019

Parafimoosi on häiriö, jossa peniksen esinahka asettuu epänormaalilla tavalla. Esinahka on ihopoimu, joka ulottuu peniksen pään eli terskan yli.

Kun mies kärsii parafimoosista, esinahka on jäänyt jumiin terskan taakse, eikä se pääse enää palaamaan normaaliin asentoonsa. Kyseessä on hätätilanne, sillä peniksessä oleva veri ei pääse kulkeutumaan verenkiertoon.

On tärkeää osata erottaa parafimoosi tilasta nimeltä fimoosi. Jälkimmäisessä esinahkaa ei voida vetää täysin taaksepäin (ahdas esinahka), ja tämä ilmiö on normaali pienillä poikalapsilla. Yleensä tila kuitenkin katoaa tällöin ajan edetessä.

Parafimoosi

Miksi tämä ongelma kehittyy?

Some figure

Parafimoosissa esinahka siis estää kunnollista verenkiertoa peniksessä. Tilan voivat aiheuttaa useat asiat:

  • kehityksen on kesken (poikavauvoilla)
  • pakotettu esinahan vetäminen ja arven kehittyminen
  • tiukka esinahka
  • puutteellinen ympärileikkaus
  • peniksen vaurioituminen
  • huonon hygienian tai vieraan esineen (lävistyskoru) aiheuttama tulehdus

Lue aiheesta lisää: Erektiohäiriön diagnosointi ja hoito

Parafimoosin oireet

Ensinnäkin poika tai mies ei tällöin pysty vetämään esinahkaa taaksepäin – tämä on huomattavin oire. Potilaalla on kipua ja turvotusta aina, kun hän yrittää tätä. Jos tila kestää muutaman tunnin ajan, verta kertyy ja iho muuttuu sinertäväksi, sillä normaali verenkierto estyy.

Koska kyseessä on selvästi havaittavissa oleva häiriö, lääkärit pystyvät usein hoitamaan sitä ajoissa. On harvinaista, että potilas menee klinikalle vasta pitkälle edenneen kuolion kanssa, sillä parafimoosi on hyvin kivulias tila.

Diagnoosi on erittäin yksinkertainen, ja pelkkä peniksen tutkiminen riittää. Sillä ei vaadita muita menetelmiä, voidaan hoito voidaan aloittaa välittömästi. Lääkärin tekemä fyysinen tutkimus mahdollistaa luotettavan diagnoosin.

Parafimoosin hoito

Some figure

Hoito riippuu siitä, kuinka vakava tila on. Mikäli parafimoosi huomataan varhain, kädellä tehty turvonneen esinahan kudoksen käsittely luultavasti riittää.

Tämän helpottamiseksi lääkäri antaa potilaalle kipulääkkeitä. On myös mahdollista laittaa alueelle jäätä. Mikäli turvotus ei katoa, lääkäri voi ottaa verta ohuella neulalla tai helpottaa veren poistumista painetta muuttamalla.

Lisäksi lääkäri voi tehdä pienen viillon esinahkaan ihon vapauttamiseksi. Tällöin esinahka pystyy palaamaan normaaliin paikkaansa ja muotoonsa.

Jos tila on vakavampi, potilas saattaa tarvita leikkausta. Ympärileikkaus on menetelmä, jossa pyritään poistamaan esinahka. Poistamalla terskaa peittävän ihon, parafimoosia estetään kehittymästä uudelleen. On tärkeää varmistaa että esinahka on täysin poissa, jotta arpien muodostumista voidaan estää.

Jos potilaalla on tulehdus, annetaan usein antibiootteja mahdollisimman nopeasti. Pahimmissa tapauksissa – mikäli tulehdus on levinnyt laajalle – kertynyt mätä tulee poistaa ja laittaa iholle antibioottista voidetta.

Ennuste on erinomainen, jos tila saadaan havaittua ajoissa. Jos mies tai poika kärsii mistä tahansa epämukavuudesta peniksen alueella, suosittelemme visiittiä lääkärille, jotta saataisiin selkeyttä tilanteeseen. Aika on kortilla, jos potilaalla on parafimoosi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Hayashi, Y., Kojima, Y., Mizuno, K., & Kohri, K. (2011). Prepuce: Phimosis, Paraphimosis, and Circumcision. The Scientific World JOURNAL. https://doi.org/10.1100/tsw.2011.31
  • Simonis, K., & Rink, M. (2014). Paraphimosis. In Urology at a Glance. https://doi.org/10.1007/978-3-642-54859-8_65
  • Phimosis and paraphimosis. (2017). In Congenital Anomalies of the Penis. https://doi.org/10.1007/978-3-319-43310-3_38
  • Manual MSD. (2019) Fimosis y parafimosis. https://www.msdmanuals.com/es-ar/hogar/salud-masculina/trastornos-del-pene-y-de-los-test%C3%ADculos/fimosis-y-parafimosis
  • Revista Chilena de Pediatría. (1987). Evolución Natural del prepucio. https://scielo.conicyt.cl/pdf/rcp/v58n2/art10.pdf
  • Rev Cubana Med Gen Integr vol.28 no.1 Ciudad de La Habana ene.-mar. 2012. Un método práctico de reducción manual sin dolor para la parafimosis de larga evolución (2009- 2011). http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-21252012000100007
  • Arch. Esp. Urol. vol.61 no.6 jun./ago. 2008. Necesidad de circuncisión o dilatación del prepucio. Estudio de 1.200 niños. http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=s0004-06142008000600006

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.