Logo image
Logo image

Neljä yleisintä aivoverenkierron häiriötä

3 minuuttia
On olemassa useita aivoverenkierron ongelmia, joilla ei ole tarkkoja oireita. Tämä tekee säännöllisistä tarkastuksista ja terveellisistä tavoista kriittisiä välttääksesi ongelmia. Opi lisää tästä artikkelista. 
Neljä yleisintä aivoverenkierron häiriötä
Viimeisin päivitys: 19 helmikuuta, 2022

Aivoverenkierron häiriöt viittaavat kaikkiin tiloihin, joissa verenkierto tiettyyn aivojen osaan on joko väliaikaisesti tai lopullisesti katkennut.

Kaikki tietävät, joko suoraan tai epäsuoraan, jonkun joka on kärsinyt aivoinfarktista tai valtimonpullistumasta. Näillä sairauksilla voi olla pysyviä vaikutuksia, ja ne voivat olla jopa tappavia. Pahimmillaan ne ovat hyvin pelottavia ja niiden tulisi saada sinut pitämään parempaa huolta itsestäsi ja tavoistasi. 

Kuitenkaan useimmat ihmiset eivät ole tarpeeksi tietoisia tämän tyyppisistä sairauksista.

Jos sinulla itselläsi ei ole ollut yhtä näistä kokemuksista, tai sinulla ei ole perheenjäsentä tai ystävää, joka on kärsinyt näistä, et ehkä ymmärrä tiettyjen tekijöiden vaikutusta aivojesi terveydelle – näihin lukeutuu korkea verenpaine, korkea kolesteroli sekä ylipaino.

Liian moni kuolema tapahtuu vuosittain ehkäistävissä olevien aivoverenkierron häiriöiden takia.

Jotkut tilat, kuten aivoinfarktit, vaikuttavat kuitenkin jopa hyvin nuoriin ja terveisiin ihmisiin, ja ne ovat surullista todellisuutta, joka sotii järkeä ja logiikkaa vastaan.

On olemassa tiettyjä tekijöitä, joita sinun tulisi kunnioittaen ottaa huomioon, vähentääksesi niiden vaikutusta elämääsi.

Neljä yleisintä aivoverenkierron häiriötä

Kuten osoitimme alussa, aivoverenkierron häiriön ominaispiirre on veren tuotannon keskeytyminen aivoihin.

Mikä tahansa muutos verenkierrossa voi johtaa kahdentyyppisiin ongelmiin: iskeemisiin ja verenvuodollisiin.

Iskeeminen laatu on ilman muuta yleisin, ja tyypillisesti sillä on sama alkuperä kaikilla potilailla: verisuonten kalkkeutuminen.

Olemme käsitelleet verisuonten kalkkeutumista useita kertoja: Se syntyy, kun sinulla on hyvin korkeat kolesterolitasot ja tulehdusta aivojen valtimoissa. 

Löydä nämä mahtavat keinot muistin parantamiseen

Kaikki tämä johtaa hitaaseen, progressiiviseen ja hyvin lamauttavaan sairauteen: plakin kertymiseen verisuoniisi. Tämä aiheuttaa ongelmia aivojen verenkierrossa, lopulta aiheuttaen kognitiivisia ongelmia ja dementiaa.

Tämä ei ole merkityksetön ongelma: ehkäisy ja hyvät elämäntavat todella hyödyttävät sinua tulevaisuudessa.

Aivoverenkierron häiriöt saattavat ilmetä päänsärkyinä.1. Aivojen veritulppa

  • Tromboosi eli veritulppa on iskeeminen aivohalvaus.
  • Se ilmaantuu, kun aivojen valtimot kapenevat, koska jokin tukkii verenkierron – tällöin on kyseessä veritulppa.

Tämäntyyppinen sairaus yleensä antaa muutaman pienen varoituksen ennen kuin aivojen valtimot sulkeutuvat kokonaan. 

Siksi on elintärkeää olla valppaana oireille:

  • Turtuneisuus tai kihelmöinti yhdellä puolen kehoa
  • Kova päänsärky
  • Vaikeus kommunikoida tai ymmärtää asioita
  • Huimaus ja vaikeudet kävellä
  • Näköongelmat

2. Aivojen embolia

Some figure

Tässä tapauksessa embolismi syntyy palasesta plakkia, joka irtoaa valtimon seinämästä ja löytää tiensä aivoihin. Toisin kuin aivojen tromboosi, plakki voi irtaantua kauas itse tukoksesta, tyypillisesti lähelle sydäntä. 

Oireet ovat samankaltaiset kuin tromboosissa: turtuneisuus toisella puolen kehoa, vaikeus itseilmaisussa tai kommunikoinnissa.

Mikäli embolismin omaava potilas hoidetaan nopeasti, hän voi saada lääkettä, joka voi liuottaa plakin. Mikäli tämä toimii, selviytymisennuste paranee huomattavasti.

3. Aivojen tai isoaivojen sisäinen verenvuoto

Olemme jo puhuneet kahdesta yleisimmästä iskeemisestä aivovauriosta. Nyt haluamme kuvata tilat, joita verenvuoto voi aiheuttaa.

Yleisin on valtimon pullistuma. Näissä tapauksissa yhdessä aivojen verisuonen heikossa kohdassa on epänormaali laajentuma.

  • Kun valtimon pullistuma repeää, siitä seuraa aivojen verenvuoto. 
  • Huolimatta valtimon pullistuman vaikutuksista, iskeemiset aivoinfarktit ovat yhä vahingoittavimpia ja ne vievät enemmän henkiä joka vuosi.

Suurin valtimonpullistuman ongelma on se, että sillä ei ole paljoa oireita.

Joillakin ihmisillä on laajentunut verisuoni aivoissaan vuosien ajan ilman, että he huomaavat mitään kunnes tietyn paineen alla tiettynä hetkenä se repeää. 

4. Lukinkalvonalainen verenvuoto

Some figure
korkean verenpaineen

Tässä tapauksessa verisuoni myös puhkeaa ja sijaitsee melkein aina aivojen pinnalla. Puhkeama löytyy aivojen ja pääkallon välisestä tilasta, mutta se ei ikinä pääse itse aivoihin.

Elinajan odote tämäntyyppisen puhkeaman jälkeen riippuu siitä, kuinka nopeasti saat lääkärihoitoa. On kriittistä tunnistaa oireet:

  • Keskittymisvaikeudet
  • Epämukavuus kirkkaiden valojen alla
  • Ärsyyntyneisyys, apeus, persoonallisuuden muutokset
  • Niskan ja hartioiden kipu
  • Oksentelu ja huimaus
  • Kohtaukset

Kaikista ilmeisimmät oireet liittyvät näkökykyysi. Saatat menettää näkökykysi muutamaksi minuutiksi, tai nähdä hyvin kirkkaita valoja tai muita optisia ilmiöitä. 

Jos sinulla on mitään ongelmia tai pieniä epätavallisuuksia, on parasta, että luotat vaistoihisi: soita lääkärillesi välittömästi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Capecchi, M., Abbattista, M., & Martinelli, I. (2018). Cerebral venous sinus thrombosis. Journal of Thrombosis and Haemostasis. https://doi.org/10.1111/jth.14210
  • Capriotti, T., & Murphy, T. (2016). Ischemic Stroke. Home Healthcare Now. https://doi.org/10.1097/NHH.0000000000000387
  • Parker, C. D., & Shea, C. M. (2017). Cerebral air embolism. American Journal of Emergency Medicine. https://doi.org/10.1016/j.ajem.2016.07.055
  • Raichle, M. E. (2008). Cerebral blood flow and metabolism. In Outcome of Severe Damage to the Central Nervous System. https://doi.org/10.1002/9780470720165.ch6
  • van Gijn, J., Kerr, R. S., & Rinkel, G. J. (2007). Subarachnoid haemorrhage. Lancet. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(07)60153-6
  • I C T U S. (2017). Retrieved 30 May 2020, from https://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:RN12m79F7EgJ:https://www.portalfarma.com/Profesionales/campanaspf/categorias/Documents/2017-Guia-Prevencion-Ictus.pdf+&cd=10&hl=es&ct=clnk&gl=es&client=firefox-b-d
  • Stang, P. E., Carson, A. P., Rose, K. M., Mo, J., Ephross, S. A., Shahar, E., & Szklo, M. (2005). Headache, cerebrovascular symptoms, and stroke: the Atherosclerosis Risk in Communities Study. Neurology, 64(9), 1573-1577.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.