Voiko erektiohäiriö johtua päihteiden tai lääkkeiden käytöstä?

Erektiohäiriö on tunnettu ongelma, mutta harva tietää sillä olevan yhteys päihteiden käyttöön. Nyt kerromme aiheesta oleellisimman.
Voiko erektiohäiriö johtua päihteiden tai lääkkeiden käytöstä?

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Seksuaaliseen toimintakykyyn voivat vaikuttaa monenlaiset asiat, ja nämä estävät seksistä nauttimista. Yksi mahdollisista häiriöistä miehillä on erektiohäiriö. Päihteet vaikuttavat tunnetusti kehoon haitallisesti; voiko erektiohäiriö johtua niistä?

Kun mies menee lääkäriin erektiohäiriöiden takia, hänelle tehdään sekä fyysinen että psykologinen arviointi. Näin voidaan sulkea pois stressi tai ahdistuneisuus erektiohäiriön aiheuttajina.

Testien jälkeen, ja mikäli lääkäri päättelee miehen kärsivän erektiohäiriöstä, tila luokitellaan esimerkiksi neurogeeniseksi, umpieritykseen liittyväksi, vaskulogeeniseksi tai päihteiden aiheuttamaksi.

Päihteiden haitat ihmisen elimistössä

voiko erektiohäiriö johtua tupakasta

Vaikka mieleesi ehkä tulevat nyt vain “kovat” huumeet, myös alkoholi ja tupakka voivat haitata seksuaaliterveyttä. Monet päihteet, joiden ei yleensä ajatella olevan päihteitä, vaikuttavat useinkin seksuaaliseen toimintakykyyn.

Alkoholi ja tupakka ovat näistä eräitä esimerkkejä, ja lisäksi masennus- ja sydänlääkkeet sekä hormonaaliset lääkkeet voivat olla yhteydessä erektiohäiriöön.

Voiko erektiohäiriö johtua lääkkeistä?

Nämä ovat tavallisia lääkkeitä, jotka voivat haitata seksielämää:

  • Rauhoittavat lääkkeet: Yleisimmät lääkkeet ahdistuneisuuden tai stressin hoidossa ovat bentsodiatsepiinit, kuten diatsepaami. Ne voivat vähentää kiihottumista tai estää orgasmin etenkin, jos lääkeannokset ovat suuria.
  • Keinotekoiset hormonit: Näitä annetaan ainoastaan lääkärin valvonnassa. Muuten ne voivat vaikuttaa miehen erektioon.
  • Masennuslääkkeet: Alhaisina annoksina nämä voivat auttaa parantamaan seksuaalista reaktiota ihmisellä, joka kärsii masennuksesta. Usein korkeammat annokset voivat kuitenkin aiheuttaa vähentymistä kiihottumisessa sekä erektiohäiriötä.

Voiko erektiohäiriö johtua päihteistä?

probleemia sängyssä

Moni päihde vaikuttaa ihmisen seksuaaliseen toimintakykyyn. Olet ehkä joskus nähnyt elokuvan, jossa pariskunta tupakoi seksin jälkeen? Vaikka tupakka voi vaikuttaa täysin vaarattomalta asialta erektion kannalta, se voi tosiaankin aiheuttaa erektiohäiriötä.

  • Tupakka: Nuorilla ihmisillä tämä päihde saattaa vaikuttaa erektioon seksin aikana, mikäli ei ole muita syitä (kuten masennus tai ahdistuneisuus). Tupakoinnin lopettaminen voi parantaa tilannetta.
  • Heroiini: Tämä “kova” huume aiheuttaa masennusta, johtuen siitä miten se vaikuttaa keskushermostossa. Se aiheuttaa seksihalukkuuden alentumista, ja riippuvuus voi johtaa täyteen täydelliseen seksuaaliseen haluttomuuteen.
  • Marihuana: Liika marihuanan käyttö voi aiheuttaa kiinnostuksen puutetta seksiä kohtaan. Se estää ihmistä tekemästä keskittymistä ja koordinaatiota vaativia tehtäviä ja siksi se voi vaikuttaa seksuaaliseen toimintakykyyn.
  • Steroidit: Pitkittynyt steroidien käyttö lisää miehen eturauhasen kokoa, vähentää kivesten kokoa sekä aiheuttaa erektio-ongelmia.

Lopuksi

Nämä ovat vain esimerkkejä päihteistä tai lääkkeistä, jotka voivat aiheuttaa erektio-ongelmia. Mainitut tuotteet voivat kaikki vahingoittaa ihmisen terveyttä ja estää nauttimasta seksuaalisuudesta täysillä.

Mikäli päihteiden käyttö on itsellesi ongelma, hakeudu mielenterveyttä edistävään hoitoon ja ala noudattamaan terveellisempiä elintapoja. Näin voit ajan myötä välttää päihteitä täysin.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Cabello Santamaría, Francisco. (2010). Aspectos psicosociales del manejo de la disfunción eréctil: Hábitos tóxicos y estilo de vida. La pareja en la disfunción eréctil. Psicoterapia y terapia de pareja. Archivos Españoles de Urología (Ed. impresa)63(8), 693-702. Recuperado en 16 de marzo de 2019, de http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0004-06142010000800016&lng=es&tlng=es.
  • Prieto Castro, Rafael, Campos Hernández, Pablo, Robles Casilda, Rafael, Ruíz García, Jesús, & Requena Tapia, María José. (2010). Epidemiología de la disfunción eréctil: Factores de riesgo. Archivos Españoles de Urología (Ed. impresa)63(8), 637-639. Recuperado en 16 de marzo de 2019, de http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0004-06142010000800010&lng=es&tlng=es.
  • Santibáñez, Claudio, Anchique, Claudia, Herdy, Artur, Zeballos, Cecilia, González, Graciela, Fernández, Rosalía, Araya, Ma. Virginia, & Soto, Paula. (2016). Prevalencia de disfunción eréctil y factores asociados en pacientes con indicación de rehabilitación cardíaca. Revista chilena de cardiología35(3), 216-221. https://dx.doi.org/10.4067/S0718-85602016000300002

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.