Onko elimistössäsi raudanpuutetta?

Oletko sitä mieltä, että saat tarpeeksi rautaa ruokavaliostasi? Tällä kertaa kerromme siitä, miksi rauta on elimistölle kovin tärkeä aine ja siitä, mitä tapahtuu kun siitä on puutetta.
Onko elimistössäsi raudanpuutetta?
José Gerardo Rosciano Paganelli

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri José Gerardo Rosciano Paganelli.

Kirjoittanut Yamila Papa Pintor

Viimeisin päivitys: 26 joulukuuta, 2022

Raudan puute esiintyy eri oireina. Kaikkein oleellisin seuraus raudan puutteellisesta saannista on anemiaTällä ongelmalla on kuitenkin muitakin seurauksia, joista kannattaa ehdottomasti olla tietoinen.

Jos epäilet, että saat tätä ravinnetta vähemmän kuin olisi tarpeen, me suosittelemme, että pidät mielessäsi seuraavat oireet.

Raudan puute on globaali ongelma

verihiutaleet

Miljoonat ihmiset kärsivät tämän ravinteen puutteellisesta saannista, ja asia koskee sekä kehittyneitä maita että kehitysmaita. Rautaa ei aina saada tarpeeksi ruokavaliosta.

Kenenkään ei kuitenkaan tulisi jättää rautaa väliin, sillä tällä on haitallisia seurauksia ihmisen yleiselle hyvinvoinnille.

Raudan moniin tehtäviin kuuluu se, että se mahdollistaa hyvän hemoglobiinin, kuten myös hapen kulkeutumisen kaikille soluille.

Kyseinen ravinne on elintärkeä asia ihmisen terveyden kannalta. Lisäksi on niin, että koska rautaa on kehossa vain pienissä määrissä, on välttämätöntä saada sitä ruoasta, ja ennen kaikkea tulisi pitää ruokavalio tasapainoisena ja monipuolisena.

On olemassa kahden tyyppistä rautaa:

 • Ensimmäinen on hemerautajota löytyy eläinten lihasta. Se imeytyy kehoon helposti.
 • Toinen on sitten ei-hemerauta, jota löytyy kasviksista ja joka ei tule yhtä helposti imeytetyksi ihmisen kehoon. Siksi moni kasvissyöjä ja vegaani kärsiikin anemiasta.

Lue aiheesta lisää: Voiko anemia vaikuttaa tunteisiin?

Lisäksi raudalla on elimistössä seuraavat tehtävät:

 • Se osallistuu aineiden tuottamiseen verestä.
 • Se vaikuttaa DNA-synteesiin.
 • Se on osa solujen hengityksen prosessia.
 • Se avustaa vastustuskyvyn ylläpidossa.

Jos tämä ei vielä saa sinua kiinnostumaan raudansaannista, muista, että lisäksi rauta osallistuu moniin kehon kemikaalireaktioihin, ja se on elintärkeä tekijä energian tuotannossa ja vapautumisessa.

Mitkä omat rautatasosi ovat?

Saat selville veresi testuttamalla, onko omassa kehossasi  raudan puute:

 • Normaalit arvot aikuisilla miehillä ovat 80-180 ug/dl.
 • Aikuisilla naisilla nämä ovat 60-160 ug/dl.
 • Lapsilla taas oikea taso on 50-120 ug/dl.
 • Alle 1-vuotiailla arvojen tulisi olla välillä 100-250 ug/dl.

Jos raudan tasosi ovat korkeammalla kuin normaalisti, tämä saattaa johtua seuraavan tyyppisistä sairauksista:

 • Hemokromatoosi
 • Hepatiitti
 • Hemolyyttinen anemia
 • Rautamyrkytys

Samoin voi olla niin, että raudan määrä vähenee jonkin erityisen tilanteen vuoksi, kuten esimerkiksi seuraavissa tapauksissa:

 • raskaus
 • aliravitsemus
 • syöpä
 • krooninen veren väheneminen
 • krooninen hypermenorrea

Raudan puute ja seuraukset terveydelle

raudanpuute

Kiinnitä huomiota seuraaviin merkkeihin, sillä kehosi lähettää niitä silloin, kun tätä elintärkeää ravinnetta ei ole tarpeeksi.

Jos sinulla on useampi näistä oireista, on hyvä idea ottaa yhteyttä lääkäriin ja pyytää verikoe.

1. Heikkous ja väsymys

Huolimatta siitä, kuinka monta tuntia yössä nukut tai kuinka usein päivän aikana lepäät, sinulla on aina veltto ja voimaton olo. On vaikeaa päästä ylös sängystä aamuisin, ja voisit nukahtaa aivan missä tahansa.

Sen lisäksi, että tämä asia voi olla yhteydessä päivittäiseen rasitukseen, tällainen heikkous tai väsymys voi myös olla puutteellisen raudansaannin syytä.

Koska tämä ravinne mahdollistaa hapen kuljetuksen soluihin, käy niin, että kun sitä on liian vähän, ihmisen kudokset eivät saa “polttoainetta”, ja siten ne eivät pysty jatkamaan toimintaansa.

Siksi elinvoiman vähentyminen ja äärimmäinen väsymys jo vähäistä rasitetta aiheuttavien aktiviteettien jälkeen saattaa johtua raudan puutteellisesta saannista.

2. Heikko suorituskyky ja huono mieliala

Anemian oireet voidaan helposti sekoittaa hektisen elämänrytmin aiheuttamaan väsymykseen.

Tämän ravinteen puutteellisella saannilla on suora vaikutus ihmisen tunne-elämään. Siksi onkintavallista, että raudan puutteesta kärsivä ihminen on hyvin ärtynyt, masentunut tai huonolla tuulella.

Lisäksi käy niin, että kun tähän lisätään vielä väsymys, seuraukset ovat ennalta-arvattavat: ongelmat töissä tai opinnoissa suoriutumisessa sekä vaikeudet hoitaa jokapäiväisiä asioita.

Kiinnitä siis huomiota asiaan, jos kaikki on mennyt pieleen viime aikoina, etkä ole pystynyt keskittymään tehtäviisi.

Lisäksi muista, että raudan puutteellisella saannilla on negatiivinen vaikutus ihmisen muistiin ja keskittymiskykyyn. Tarvitset tuplamäärän vaivannäköä kaikessa, mitä yrität tehdä, ja tulet myös menettämään motivaatiosi nopeammin myös sellaisten asioiden kohdalla, joista pidät.

3. Kalpeus

Kun ihmisellä on anemia, on todennäköistä, että hänen ihonsa muuttuu kalpeammaksi tai valkoisemmaksi kuin normaalisti. Tämä johtuu siitä, että ihon ja limakalvojen kudokset eivät saa tarpeeksi happea.

Joillakin ihmisillä voi olla vaaleahkoa väriä silmiensä alla (siinä kohdassa, mistä ripset alkavat).

4. Pyörrytys ja pahoinvointi

pahoinvointi ja oksentelu

Yksi puutteellisen raudansaannin ja hapen vähäisyydestä soluissa on se, että ihminen kokee jatkuvasti pyörrytystä.

Lisäksi saattaa ilmetä sellaista tunnetta, että ilmaa ei ole riittävästi kunnolliseen hengittämiseen. Samoin hengitys voi olla nopeampaa (polypnea).

Vakavammissa tapauksissa käy niin, että kun ihminen ei saa tarpeeksi rautaa, hän saattaa pyörtyä missä tahansa vaiheessa päivää. Hän saattaa myös kokea korvien soimista.

5. Sydämentykytys

Jos sinulla on sydämenlyönnin nopeutumista silloin, kun et rasita itseäsi tai harrasta liikuntaa, tämä voi olla yhteydessä puutteelliseen raudansaantiin.

Kun veresi ei kierrä kunnolla, sydämen ja verisuonten järjestelmä näkee suurempaa vaivaa pumpatakseen veren takaisin jokaiseen elimeen.

Takykardia, arytmia ja jopa akuutti sydäninfarkti voivat kaikki olla tämän seurauksia.

6. Haurat kynnet ja hiustenlähtö

Kun kyntesi murtuvat herkästi, tai jos ne ovat ohuet tai niissä on valkoista väriä kynsinauhojen lähellä, tämä saattaa olla yhteydessä raudan liian vähäiseen saantiin.

Mitä tulee hiustenlähtöön, tämä johtuu siitä, että veri tulee päähän puutteellisesti hapetettuna, mikä saa aikaan päänahan karvatuppien ravitsemuksen vähäisyyttä.

Mieti, onko itselläsi kuvaamiamme oireita, ja mikäli tarpeen, käänny lääkärin puoleen ja selvitä, onko raudanpuute omaan terveyteesi vaikuttava ongelma.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • National Heart Lung and Blood Institute. (2011). Guia breve sobre la Anemia. Changes, Healthy Lifestyle. http://doi.org/10.1007/SpringerReference_31774

 • Vaquero, R. M. . P., Rojo, R. B., & Abascal, L. T. (2011). Nutrición y Anemia. Manual Práctico de Nutrición y Salud.


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.