Logo image
Logo image

Omepratsolin liiallisen käytön seuraukset

2 minuuttia
Omepratsoli on lääke, joka kuuluu protonipumpun estäjien (PPI) ryhmään. Ne ovat erittäin hyödyllisiä lääkkeitä tiettyihin käyttöaiheisiin, mutta ne voivat aiheuttaa haittavaikutuksia pitkäaikaisessa käytössä. Lue lisää tästä artikkelista!
Omepratsolin liiallisen käytön seuraukset
Mariel Mendoza

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Mariel Mendoza

Kirjoittanut Toimitus
Viimeisin päivitys: 21 joulukuuta, 2022

Omepratsolin ja muiden protonipumpun estäjien liiallinen käyttö aiheuttaa useita lieviä haittavaikutuksia. Pienellä prosentilla ne eivät kuitenkaan ole niin lieviä.

Omepratsoli on lääke, joka kuuluu protonipumpun estäjien (PPI) ryhmään. Tämä lääkeryhmä estää voimakkaasti mahalaukun hapon eritystä, mikä antaa niille suuren terapeuttisen tehon.

Tällä tavalla ne voivat lievittää oireita potilailla, jotka kärsivät gastroesofageaalisesta refluksitaudista tai epigastrisesta närästyksestä. Ne ovat kuitenkin hyödyllisiä myös mahdollisen lääkkeiden aiheuttaman ruoansulatuskanavan verenvuodon estämisessä.

Omepratsolin liiallinen käyttö

Omepratsolin ja samantyyppisten lääkkeiden liiallinen käyttö on oman tehonsa vuoksi levinnyt käyttöaiheiden ulkopuolelle. Ne antavat tehokkaan mahalaukun happamuuden eston, joka liittyy oireiden hallintaan ja olon nopeaan paranemiseen.

Näillä lääkkeillä on kuitenkin mahdollisia haittavaikutuksia. Vaikka ne ovat harvinaisia ​​ja yleensä lieviä, joissakin tapauksissa voi tapahtua vakavia muutoksia. Tästä syystä tutkimukset ovat osoittaneet, että omepratsolin krooninen käyttö ei ole täysin vaaratonta.

Omepratsolin liiallisen käytön haittavaikutukset

Yleisimpiä haittavaikutuksia ovat:

 • Päänsärky ja huimaus
 • Pahoinvointi ja ripuli
 • Vatsakipu
 • Ummetus ja ilmavaivat
 • Ihottuma

Muut, harvemmat haittavaikutukset, jotka on liitetty pitkäaikaiseen kulutukseen, liittyvät mahahapon puolustusesteen toiminnan menettämiseen. Tämä haitallinen vaikutus suosii muutoksia suolistofloorassa bakteerien liikakasvun myötä. On olemassa tietoja, jotka osoittavat, että se voisi edistää Clostridium difficile -infektiota.

On myös tietoa Candida-infektion lisääntyneestä esiintyvyydestä. Yhteydet keuhkokuumeen yleisempään esiintyvyyteen eivät ole täysin selviä, joten tarvitaan lisää tutkimuksia tämän vahvistamiseksi. Lisäksi näiden tutkimusten on oltava perusteellisempia.

Some figure
Vaikka omepratsolia käytetään gastroesofageaaliseen refluksiin, se voi aiheuttaa samanlaisia ​​oireita haittavaikutuksena.

Lue myös: Mitkä ovat mahataudin oireet?

Muutokset joidenkin aineiden imeytymisessä ja aineenvaihdunnassa

Omepratsolin väärinkäyttöä ja siitä johtuvaa hypokloorihydriaa pidetään altistavana tekijänä joidenkin aineiden imeytymisen ja aineenvaihdunnan muutoksiin. On olemassa tietoja, jotka osoittavat, että hypokloorihydria liittyy vitamiinin imeytymisvaikeuksiin.

Asiantuntijat ovat havainneet, että kroonisilla omepratsolin käyttäjillä on lisääntynyt murtumien riski. He eivät kuitenkaan ole vielä osoittaneet, että se liittyisi muutoksiin kalsiumin imeytymisessä tai lisääntyneeseen osteoporoosin esiintyvyyteen.

Mahalaukun happamuuden vähentymisen tuottama liiallinen gastriinieritys on yhdistetty mahdolliseen taipumukseen sairastua maha- tai haimasyövälle. Mikään tieto ei kuitenkaan liitä omepratsolin väärinkäyttöä näiden kasvainten esiintyvyyden lisääntymiseen.

Sinun on kuitenkin tiedettävä, että joillekin ihmisille se voi johtaa harvinaisiin reaktioihin, kuten:

 • Hypomagnesemia
 • Interstitiaalinen nefriitti
 • Krooninen munuaisvaurio
 • Rabdomyolyysi

 

Some figure

Lue myös: Suolistobakteerien ja liikalihavuuden välinen yhteys

Pitkäaikaisen omepratsolihoidon käyttöaiheet

Omepratsolin ja muiden lääkkeiden väärinkäytön välttämiseksi on tärkeää tietää sen todelliset käyttöaiheet. Protonipumpun estäjien käyttöaiheiden luettelo on hyvin pitkä, mutta useimmissa tapauksissa niitä käytetään vain hyvin lyhyen aikaa.

Tärkeimmät indikaatiot omepratsolin krooniseen käyttöön ovat ne, joissa on krooninen mahahappoon liittyvä sairaus, kuten:

 • Esofagiitti
 • Gastroesofageaalinen refluksitauti, joka uusiutuu, kun hoito lopetetaan
 • Barrettin ruokatorvi: pidetään syöpää edeltävänä
 • Zollinger Ellisonin tauti

Joissakin niistä, kuten Barretin ruokatorvessa, potilaat voivat käyttää omepratsolia  ja se on erittäin turvallista. Lääkärit voivat käyttää tätä lääkettä kroonisesti myös niille potilaille, joilla on suuri ruoansulatuskanavan verenvuodon riski, kuten vanhemmilla aikuisilla tai niillä, joilla on aiemmin ollut verenvuotoa.

Yhteenveto

Omepratsoli ja muut protonipumpun estäjät ovat erittäin tehokkaita ja turvallisia lääkkeitä mahahappoon liittyvien sairauksien hoidossa. Ne ovat hyödyllisiä myös ruoansulatuskanavan verenvuodon ehkäisyssä.

Sinun tulee kuitenkin olla tietoinen siitä, että useimmat omepratsolihoidon käyttöaiheet eivät ylitä 6-8 viikkoa. Tätä pidemmän ajan käyttäminen on harvinaista. Sillä on tarkat indikaatiot ja se voi johtaa haittavaikutuksiin.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Molero Gómez, R., Sacristán de Lama, M. P., López Arranz, C., Mangues Bafalluy, I., Socias Manzano, M. S., & Piñeiro Corrales, G. (1997). Utilización Terapéutica del Omeprazol. Sociedad Española de Farmacia Hospitalaria.

 • Callejas Díaz, A., Montero Hernández, E., Gil Navarro, M., Tutor-Ureta, P., Yebra Bango, M., & Vargas Núñez, J. A. (2011). Omeprazol e hipomagnesemia. Revista Clinica Espanola. https://doi.org/10.1016/j.rce.2011.01.013

 • Sánchez, L. J., Nombela, A. M., Velázquez, C. B., Hernández, S. H., & Carretón, M. a. J. A. (2016). Efectos adversos del consumo crónico de omeprazol. FMC Formacion Medica Continuada En Atencion Primaria. https://doi.org/10.1016/j.fmc.2016.01.007


Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.