Logo image
Logo image

Oluen loistavat terveysvaikutukset

4 minuuttia
Olut kohtuullisissa määrissä juotuna auttaa torjumaan sydän- ja verisuonitauteja sekä osteoporoosia, ja se vaikuttaa myös kaihia vastaan. Oluella on monia muitakin terveyttä edistäviä ominaisuuksia, ja lisäksi sillä on eräitä hyötyjä ulkonäön kannalta.
Oluen loistavat terveysvaikutukset
Renata Sylwia Kosierb Fernández

Tarkistanut ja hyväksynyt: ravitsemusterapeutti Renata Sylwia Kosierb Fernández

Kirjoittanut Yamila Papa Pintor
Viimeisin päivitys: 22 joulukuuta, 2022

Olut on yksi kaikkein suosituimmista juomista koko maailmassa. Sitä juodaan niin ystävien kesken, raskaan työpäivän jälkeen kuin vaikkapa rentouduttaessa meren äärellä. Olut ei kuitenkaan ole pelkkä nautintoaine – oluen terveysvaikutukset ovat monimuotoiset, jos juodut määrät eivät ole liian suuria. Tässä artikkelissa jaamme siis tärkeimmät hyvinvointiin liittyvät oluen terveysvaikutukset, joista moni oluenjuoja ei ole tietoinen – yllättävää kyllä, tämä perinteinen juoma voi olla hyödyksi sekä sisäisesti että ulkoisesti.

Oluen terveysvaikutukset terveyteen ja ulkonäköön

Auttaa suojelemaan sydäntä ja verisuonia

Oluen kohtuullinen juonti voi hillitä tulehtuneisuutta elimistössä, ja se saattaa lisätä merkittävästi hyvän kolesterolin määrää. Siten olut voi auttaa tiettyjen sydäntautien hillitsemisessä, joten lasillinen olutta päivässä voi olla hyödyksi sydämen kannalta.

Auttaa vahvistamaan luita

Monet tutkimukset ovat osoittaneet, että olut (ja muut juomat, jotka sisältävät vain vähän alkoholia) saattaa olla positiivinen tekijä luiden terveyden kannalta. Tämä johtuu siitä, että oluessa on silikonia, joka on mineraali, ja se auttaa parantamaan luiden tiheyttä sekä estämään luumassan määrän vähenemistä. Lisäksi oluesta saa luonnollisia kasviestrogeeneja, jotka ovat hyödyksi osteoporoosin estämiseksi ja vaihdevuosiin kuuluvien oireiden helpottamiseksi.

Some figure

Auttaa suojaamaan hermostosairauksia vastaan

Tieteelliset tutkimukset ovat osoittaneet, että ne ihmiset, jotka juovat olutta kohtuullisissa määrissä, ovat vähemmän riskialttiita Alzheimerin taudin suhteen kuin ne, jotka eivät juo tätä juomaa. Tämä on oluen sisältämän silikonin ansiota, sillä se auttaa vähentämään elimistöön kerääntyneitä myrkyllisiä metalleja, jotka aiheuttavat rappeuttavia sairauksia. Samalla olut auttaa parantamaan muistia ja keskittymiskykyä.

Auttaa torjumaan syöpää

Yksi oluen pääkomponenteista on nimeltään xanthohumol, joka on polyfenoli, ja sitä löytyy humalasta. Se on antioksidantti, joka auttaa hillitsemään ja torjumaan syöpäsolujen muodostumista, joten se toimii eräänlaisena ennaltaehkäisevänä kemoterapiana tiettyjä syöpätyyppejä koskien.

Some figure

Auttaa vahvistamaan vastustuskykyä

Olut auttaa parantamaan elimistön vastustuskykyä, ja se auttaa siten estämään tarttuvia tauteja, kuten flunssaa ja herpestä. Vähintäänkin olut pystyy joissakin tapauksissa vähentämään oireiden vakavuutta tai kestoa. Joissakin osissa Saksaa käytetäänkin perinteisenä kotihoitona lämmintä olutta silloin kun flunssa iskee, sillä se auttaa vähentämään nenän tukkoisuutta ja parantamaan verenkiertoa.

Hillitsee tulehtuneisuutta

Oluen ja muiden alkoholia sisältävien juomien välillä on se ero, että olut sisältää humalaa. Tällä yhdisteellä on tulehtuneisuutta hillitsevä vaikutus, ja se toimii bakteereja vastaan. Olut on avuksi myös sellaisten sairauksien torjunnassa, jotka liittyvät ikääntymiseen.

Some figure

Auttaa parantamaan vatsan toimintaa

Jos sinulla on vatsaan liittyviä ongelmia, voi olut toimia luonnollisena hoitokeinona. Oluen, siiderin tai viinin juonti kohtuullisissa määrissä lisää vatsahappojen määrää, ja nämä hapot nopeuttavat vatsan tyhjentymistä. Täten olut auttaa vähentämään riskiä saada tulehdus bakteerista nimeltään helicobacter pylori, joka saattaa aiheuttaa mahahaavan.

Auttaa estämään ummetusta

Kuidun saanti vähentää todistetusti ummetusta, ja se myös hävittää huonoa kolesterolia. Ohrasta valmistetusta oluesta saat päivittäisen suosituksen verran liukenevaa kuitua, mikä tekee tästä juomasta erittäin hyvän vaihtoehdon ravinteiden kannalta – se onkin kakkosena heti veden jälkeen.

Some figure

 

Tehokas nesteenpoistaja

Olet ehkä huomannut, että kun alat juoda olutta, täytyy sinun melkein heti mennä vessaan. Tämä johtuu siitä, että olut on 90 % vettä, ja se sisältää vain vähän natriumia, joten se hävittää elimistöön kertynyttä nestettä. Olut auttaa myös estämään munuaisiin liittyviä ongelmia, ja se sisältää suuren määrän kaliumia.

Auttaa vähentämään riskiä kärsiä kaihista

Olut on hyväksi näön kannalta monella tavalla, mutta erityisesti siksi, että se estää kaihin kehittymistä. Yhden lasillisen juonti päivittäin on hyväksi esimerkiksi diabeetikoille, sillä se auttaa pitämään näkökyvyn hyvänä ja estämään silmänpainetaudin syntyä. Tumma olut on parempi vaihtoehto kuin vaalea olut, jos haluat hyötyä näistä näköä suojelevista ominaisuuksista.

Some figure

Auttaa estämään anemiaa

Tämä on hyvä etu erityisesti niille naisille, jotka ovat käymässä läpi vaihdevuosiaan, sillä kyseisellä ajanjaksolla naisilla on ravinnevajaus. Oluen flavonoidit ovat tehokkaita antioksidantteja, ja ne lisäävät solujen toimintaa sekä kohottavat raudan määrää elimistössä.

Antaa suuren määrän energiaa

Olut sisältää paljon B-vitamiinia, joten sen juonti voi saada olosi tuntumaan energisemmäksi. Voit siis saada siitä apua esimerkiksi työntekoon tai opiskeluun, sillä jaksat olla aktiivisempi. Jos kiinnität huomiota asiaan, voitkin huomata energiatasosi nouseva aina kun juot lasillisen olutta. B-vitamiini vahvistaa hermostoa, ja lisäksi se edistää solujen uusiutumista.

Some figure

 

Parantaa ihon kuntoa

Oluen terveysvaikutukset tulevat ilmi myös ihonhoidossa. New Yorkissa on keksitty erikoinen ajanviettotapa: “olutkylpylä”. Siellä voit nauttia oluen hyödyistä muun muassa loikoilemalla ammeessa, joka on täytetty tummalla oluella. Myös Saksassa, Itävallassa ja Tšekeissä on ollut olueen perustuvia hoitoja esimerkiksi kasvonaamioiden muodossa. Tällainen naamio onkin tehokas, sillä olut sisältää paljon vitamiineja, ja ne parantavat ihon kuntoa ja sen pigmenttejä. Niin saat oluen avulla nuorekkaamman, sileämmän ja joustavamman ihon.

Hoitaa hiuksiasi tehokkaasti

Muun muassa Catherine Zeta Jones, tunnettu elokuvanäyttelijä, on puhunut siitä, kuinka hyödyllinen tuote olut on hiustenhoidossa. Oluella on mahtavat vaikutukset hiusten kiiltoon ja pehmeyteen. Hoito on aromiensa puolesta ehkä hiukan haasteellinen, mutta tämän tunnistettavan tuoksun voi helposti peittää esimerkiksi hajuvedellä. Oluen kyvyt hiusten kunnon parantamisessa johtuvat sen sisältämistä B-vitamiinista ja proteiineista.

Rentouttaa jalkoja

Kun tulet kotiin jalat uupuneena pitkän ja rankan päivän jälkeen, ei mikään ole parempaa kuin niiden laittaminen mineraalisuolaa sisältävään veteen. Jos käytät kuitenkin kylmää olutta veden korvikkeena, antavat kuplat vieläkin rentouttavamman tunteen jaloillesi. Tässä on kuitenkin hyvä huomioida kaksi asiaa: jalkasi tulevat olemaan hiukan tahmeat käsittelyn jälkeen, ja itse olut ei tietystikään enää ole juotavaa.

Kannattaa siis oluen terveysvaikutukset sekä ottaa olut mukaan kauneudenhoitorutiineihin,  mutta muista nauttia tätä juomaa aina kohtuudella!

Some figure

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • de Gaetano, G., Costanzo, S., Di Castelnuovo, A., Badimon, L., Bejko, D., Alkerwi, A., … Iacoviello, L. (2016). Effects of moderate beer consumption on health and disease: A consensus document. Nutrition, Metabolism and Cardiovascular Diseases. https://doi.org/10.1016/j.numecd.2016.03.007
  • Gerhäuser, C. (2005). Beer constituents as potential cancer chemopreventive agents. European Journal of Cancer. https://doi.org/10.1016/j.ejca.2005.04.012
  • Medina, T. P., Fernández-Durán, N. de A., Sánchez, A. P., & González, L. S. (2015). Beneficios del consumo moderado de cerveza en las diferentes etapas de la vida de la mujer. Nutricion Hospitalaria. https://doi.org/10.3305/nh.2015.32.sup1.9476
  • Sohrabvandi, S., Mortazavian, A. M., & Rezaei, K. (2012). Health-related aspects of beer: A review. International Journal of Food Properties. https://doi.org/10.1080/10942912.2010.487627
  • Stevens, J. F., & Page, J. E. (2004). Xanthohumol and related prenylflavonoids from hops and beer: To your good health! Phytochemistry. https://doi.org/10.1016/j.phytochem.2004.04.025

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.