Oliiviöljyn hyödyntäminen ummetuksen hoidossa

Tiesitkö, että oliiviöljy auttaa ehkäisemään ummetusta voitelemalla paksusuolta, jolloin itse ulostaminen helpottuu? Vielä yhdistettynä muihin suoliston toimintaa tehostaviin raaka-aineisiin, oliiviöljyn vaikutukset vain parantuvat entisestään.
Oliiviöljyn hyödyntäminen ummetuksen hoidossa

Kirjoittanut Solimar Cedeño

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Ruoansulatuskanavaan vaikuttavista sairauksista ja vaivoista yksi yleisimmistä on kiistattomasti ummetus. Oliiviöljy omaa lääketieteellisiä ominaisuuksia, joita kannattaa hyödyntää ummetuksen hoidossa.

Ummetuksesta puhuttaessa viitataan suoliston toiminnan hidastumiseen ja ulosteen kovettumiseen, jolloin normaali ulostaminen vaikeutuu. Toisinaan oireisiin kuuluu myös vatsakipua ja turvotusta, jotka voivat tehdä ummetuksesta jopa päivittäisistä elämää häiritsevän ikävän vaivan. 

Tiesitkö, että oliiviöljyn ominaisuudet tarjoavat luonnollisen, mutta tehokkaan ratkaisuna näiden ikävien oireiden torjumiseksi? Ummetusta helpottavan oliiviöljyn valmistamiseen löytyy neljä erinomaista tapaa. Usko tai älä, ratkaisu tähän ikävään vaivaan löytyy suoraan keittiösi kaapista, et vain aikaisemmin ollut huomannut sitä!

Ummetus on ikävä vaiva, joka liittyy usein ikääntymiseen tai vatsan ja paksusuolen ongelmiin. Lisäksi ummetuksen syntyyn on löydetty myös muita syitä, esittelemme alla niistä yleisimpiä.

Suolistosairauksien patologia

Oliiviöljyn lääkinnälliset ominaisuudet voivat helpottaa tehokkaasti ummetuksen oireita

Ummetuksen oireet liittyvät usein tiettyihin suolistosairauksiin, jotka estävät ulosteen normaalia liikkumista suolessa. Näiden suolistosairauksien joukosta löytyvät muun muassa suoliston tukkeuma, normaalia kapeampi paksusuolen läpimitta tai jopa paksusuolen syöpä.

Nämä sairaudet ovat suhteellisen vakavia ja voivat aiheuttaa useita komplikaatioita. Siksi hälyttäviin ummetuksen oireisiin kannattaa kiinnittää aina huomiota. Säännöllisen tai vakavan ummetuksen ilmetessä omasta hyvinvoinnista tulisi pitää erityistä huolta ja suorittaa jatkuvia tarkastuksia alan erikoislääkärin vastaanotolla.

Sopimaton ruokavalio

Vain vähän vesi- ja kuitupitoisia ruokia sisältävä ruokavalio kovettaa ulosteen koostumusta ja näin ollen vaikeuttaa vessassa käyntiä. Samoin jalostettujen elintarvikkeiden ja tyydyttyneiden rasvojen runsas kulutus voi johtaa ummetukseen. Muita suoliston toimintaa häiritseviä ruoka-aineksia ovat muun muassa:

 • Riisi
 • Sokeri
 • Keksit ja muut leivonnaiset

Sinua voi myös kiinnostaa: 11 ummetusta aiheuttavaa ruokaa

Oliiviöljyn hyödyntäminen ummetuksen hoidossa

Oliiviöljy on pääasiallisesti ruoanlaittoon käytettävä öljy länsimaalaisessa keittiössä. Tätä oliiveista puristettua öljyä käytetään kuitenkin tietyissä Aasian kulttuureissa luonnollisena lääkkeenä nimenomaan ummetuksen hoitoon ja ehkäisyyn.

Oliiviöljy omaa luonnollisesti laksatiivisia vaikutuksia. Sisäisesti nautittuna oliiviöljy kasvattaa sappinesteen tuotantoa, mikä taas edistää runsaasti rasvaa sisältävien elintarvikkeiden sulamista. Oliiviöljyllä on myös tulehduksia ehkäiseviä vaikutuksia ja se auttaa ehkäisemään suoliston ärsytystä.

Oliiviöljyn nauttiminen pehmentää ulosteen koostumusta ja täten edesauttaa paksusuolen pinnan pysymistä terveenä ja hyvinvoivana. Lisäksi tämä öljy sisältää runsaasti Omega-3 -rasvahappoja, E- ja K-vitamiinia sekä antioksidantteja. Toisin sanoen kaikkien näiden edellä mainittujen syiden vuoksi oliiviöljyä kannattaa ja tulisikin käyttää luonnollisena apuvälineenä aina ummetuksen ja muiden suolisto-ongelmien ilmaantuessa.

Listaamme seuraavaksi neljä tapaa valmistaa oliiviöljyä ummetuksen hoitoon. Näiden vinkkien avulla onnistut parantamaan suolistosi hyvinvointia ja helpottamaan ummetuksen ikäviä oireita. Lue alta lisää!

1. Oliiviöljy ja sitruunamehu

Oliiviöljyn terveysvaikutukset yltävät syvälle suolistoon ja ruoansulatukseen

Tällä oliiviöljyn ja sitruunamehun yhdistelmällä on yksinkertainen ja taloudellinen, mutta samalla todella tehokas vaikutus. Muista pitää sitruunan osuus tässä reseptissä mahdollisimman pienenä, jottei se aiheuta vatsalaukussa happamuutta.

Ainesosat

Valmistus

 • Sekoita ainekset keskenään ja nauti tuoreeltaan.
 • Paksusuolen voiteluun ja ummetuksen hoitoon nauti oliiviöljyn ja sitruunamehun yhdistelmää säännöllisesti aina iltaisin esimerkiksi ennen nukkumaanmenoa.

2. Oliiviöljy ja jogurtti

Vaikka oliiviöljyn ja jogurtin yhdistelmä voikin tuntua epätavalliselta seokselta, omaa se ummetuksen hoidossa useita etuja. Jogurtti toimii luonnollisesti fermentoivien bakteerien lähteenä, mikä taas auttaa ruoansulatusta toimimaan nopeammin.

Ainesosat

 • 250 ml luonnonjogurttia
 • 1 rkl ekstra-neitsytoliiviöljyä

Valmistus

 • Lisää ruokalusikallinen oliiviöljyä jogurtin sekaan ja sekoita huolellisesti.
 • Parhaan mahdollisen lopputuloksen saavuttamiseksi nauti tätä jogurtin ja oliiviöljyn sekoitusta kolme kertaa päivässä aina tyhjään vatsaan. 

3. Oliiviöljy ja banaani

Kukapa ei tuntisi banaania runsaan kaliumin lähteenä? Tämä banaanin ja oliiviöljyn yhdistelmä takaa sen, että suoli saa tarpeeksi kaliumia sen elintärkeiden toimintojen ylläpitämiseksi. Kalium pitää yllä suoliston luonnollista ja kiireetöntä toimintaa ehkäisten samalla liiallisten kaasujen ja vatsan turvotuksen syntymistä. 

Ainesosat

 • 1 banaani
 • 1 rkl ekstra-neitsytoliiviöljyä

Valmistus

 • Kuori ja pilko banaani siivuiksi. Lisää sekaan oliiviöljy ja sekoita huolellisesti.
 • Seos on valmis nautittavaksi, kun ainekset ovat sekoittuneet tasaisesti keskenään.

4. Oliiviöljy ja kahvi

Kyllä, luit oikein. Kahvin sisältämä kofeiini on voimakas piriste, joka auttaa stimuloimaan paksusuolen lihaksistoa. Lisäksi kofeiini auttaa lisäämään suoliston toimintaa ja pehmentää samalla ulosteen koostumusta.

Ainesosat

 • Kupillinen kuumaa kahvia
 • 1 rkl ekstra-neitsytoliiviöljyä

Valmistus

 • Sekoita ainekset huolellisesti keskenään ja nauti aamuisin.
 • Tekemällä oliiviöljyllä varustetun kahvin nauttimisesta osan päivittäistä rutiinia, autat edistämään paksusuolen voitelua, jolloin myös ummetuksen ja muiden ruoansulatusongelmien riski laskee.

On tärkeää korostaa, että kaikki nämä yllämainitut luonnolliset hoitokeinot tulisi aina liittää tasapainoiseen ruokavalioon, joka sisältää runsaasti kuitua.

 • Vähennä myös tyydyttyneiden rasvojen ja jalostettujen elintarvikkeiden saantia, sekä lisää samalla hedelmien, kuten appelsiinin, mandariinin ja luumujen kulutusta.
 • Vihannekset, kuten parsa, lehtimangoldi, pinaatti ja vihersalaatti auttavat myös palauttamaan suoliston normaalia toimintaa.

Älä siis unohda oliiviöljyä taistelussa ummetusta vastaan!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Calabriso, N., Scoditti, E., Pellegrino, M., & Annunziata Carluccio, M. (2014). Olive Oil. In The Mediterranean Diet: An Evidence-Based Approach. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-407849-9.00013-0
 • Cicerale, S., Lucas, L. J., & Keast, R. S. J. (2012). Antimicrobial, antioxidant and anti-inflammatory phenolic activities in extra virgin olive oil. Current Opinion in Biotechnology. https://doi.org/10.1016/j.copbio.2011.09.006
 • Buckland, G., & Gonzalez, C. A. (2015). The role of olive oil in disease prevention: A focus on the recent epidemiological evidence from cohort studies and dietary intervention trials. British Journal of Nutrition. https://doi.org/10.1017/S0007114514003936

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.