Mitkä ovat 4 yleisintä tartuntatautia?

Tartuntataudit ovat yleisiä. Vaikka yleisimpiä tartuntatauteja on vain neljä, on olemassa paljon enemmän virusten, bakteerien ja sienten aiheuttamia häiriöitä, jotka vaikuttavat meihin ihmisiin.
Mitkä ovat 4 yleisintä tartuntatautia?
Leonardo Biolatto

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Leonardo Biolatto.

Kirjoittanut Toimitus

Viimeisin päivitys: 11 joulukuuta, 2022

Tartuntataudit ovat sairauksia, jotka kehittyvät haitallisista mikro-organismeista, kuten viruksista, bakteereista, sienistä tai loisista. Nämä sairaudet voivat tarttua suoraan tai epäsuorasti toisesta henkilöstä. Yleisimmistä tartuntataudeista voidaan mainita esimerkiksi keuhkokuume ja tuberkuloosi. Jatka lukemista, jotta saat selville mitkä ovat neljä yleisintä tartuntatautia.

Tämäntyyppiset sairaudet ovat samanlaisia, koska niillä on samat vaiheet: itämisaika, kehitys ja toipuminen. Nämä kolme vaihetta vaihtelevat taudin saamisesta toipumiseen infektiosta.

Tässä artikkelissa kerromme, mitkä ovat neljä yleisintä tartuntatautia maailmassa. Muista, että niiden estämiseksi on parasta noudattaa hyvää hygieniaa ja olla jakamatta henkilökohtaisia ​​esineitä kenenkään kanssa.

1. Keuhkokuume

Tämä on pääasiassa Streptococcus-pneumonian aiheuttama bakteeri-infektio. Aluksi keuhkokuume vaikuttaa keuhkojen parenkyymiin. Kun sairaus etenee vakavampiin vaiheisiinsa, se voi levitä keuhkoista vereen.

Tämän sairauden hoitamiseksi lääkäri suosittelee yleensä antibiootteja. Ohjeet liittyvät suoraan potilaan ja sairauden ominaisuuksiin. Kaikki keuhkokuumeet eivät kehity samalla tavalla.

2. Tuberkuloosi

Tämä on yksi yleisimmistä tartuntataudeista maailmanlaajuisesti. Tarkemmin sanottuna se on yksi kymmenestä yleisimmästä kuolinsyystä maailmassa, ja se vaikutti 10 miljoonaan ihmiseen vuonna 2018. Maailman terveysjärjestön (WHO) ehdottamien tietojen mukaan 10 miljoonasta sairastuneesta 1,5 miljoonaa menehtyi.

Tämän taudin aiheuttavat bakteerit – Mycobacterium tuberculosis – ovat tulleet erittäin vastustuskykyisiksi tavanomaiselle hoidolle, mikä on aiheuttanut kansanterveyskriisin ja uhan terveysturvalle. Näistä negatiivisista tiedoista huolimatta joka vuosi tartuntaprosentti laskee noin 2 prosenttia.

Tuberkuloosi tarttuu ilmassa, ja tartunnan saaneelle henkilölle saattaa kehittyä oireita tai ei. Kaikista tartunnan saaneista vain 10 prosentilla on oireita. Yleisimpiä oireita ovat:

 • Yleinen levottomuus
 • Kuume
 • Yskiminen ja sylkeminen
 • Liiallinen hikoilu
4 yleisintä tartuntatautia: tuberkuloosi.

3. A-hepatiitti

Keuhkokuumeen ja tuberkuloosin lisäksi A-hepatiitti on yksi yleisimmistä tartuntataudeista, jotka meidän tulisi mainita. Toisin kuin kaksi edellistä, A-hepatiitti ei ole bakteerien aiheuttama; virus on vastuussa tästä tulehduksesta. Tämä mikro-organismi on saanut nimensä A-hepatiitti tai VAH-viruksesta.

Tämä sairaus tarttuu veden tai ruoan välityksellä, joka on viruksen saaneen henkilön ulosteiden saastuttama. Infektio liittyy läheisesti huonoon sanitaatioon, huonoon henkilökohtaiseen hygieniaan ja myös anaaliseksiin. Tästä syystä se on yleisempää maissa, joissa on puutteellisia hygieniatoimenpiteitä.

Tämä sairaus vaikuttaa maksaan, kuten se ehdottaa. Oireet ovat:

 • Keltaisuus: Ihon ja limakalvojen keltaisuus
 • Koluria: Virtsan tummuminen
 • Vatsakipu
A-hepatiitti voi saada ihon ja limakalvot kellastumaan.

4. HIV

Ihmisen immuunikatovirus (HIV) on edelleen yksi yleisimmistä tartuntataudeista, mikä tekee siitä yhden suurimmista terveysongelmista maailmanlaajuisesti. Se on päättänyt yli 32 miljoonan ihmisen elämän. Vuoden 2018 lopussa HIV-diagnoosilla oli noin 37,9 miljoonaa ihmistä.

Hoidon edistymisen, kuten ehkäisevien toimenpiteiden tehokkuuden, ansiosta sairaus on kuitenkin hallittavissa. Tällä tavalla viruksen saaneet ihmiset voivat elää ilman, että virus vaikuttaa heidän jokapäiväiseen elämäänsä tai elämänlaatuunsa.

Tartuntatautien ehkäisy

Olemme maininneet neljä maailmanlaajuisesti tarttuvinta tautia, mutta se ei tarkoita, että ne olisivat ainoita tai vaarallisimpia. Itse asiassa on muita, kuten malaria, denguekuume ja aivokalvontulehdus, jotka ovat tappaneet miljoonia ihmisiä.

Kuten alussa mainitsimme, hyvä hygienia on olennaista tällaisten sairauksien ehkäisyssä. On myös tärkeää saada nopea ja oikea-aikainen diagnoosi. Lääketieteellinen kehitys on mahtavaa, mutta infektiot etenevät kuitenkin myös lääkitysresistenssin takia. Ennaltaehkäisy on aina parempi vaihtoehto.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
HIV-tartuntaan liittyvien myyttien oikaisu
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
HIV-tartuntaan liittyvien myyttien oikaisu

HIV on yksi nykyajan pelätyimmistä taudeista. HIV-tartuntaan liittyy myös valitettavasti useita myyttejä, jotka haluamme nyt oikaista.

 


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Ramirez J, Wiemken T, Peyrani P, Arnold F et al. Adults Hospitalized With Pneumonia in the United States: Incidence, Epidemiology, and Mortality. Clin Infect Dis. 2017 Nov 13;65(11):1806-1812.
 • Cao G, Jing W, Liu J, Liu M. The global trends and regional differences in incidence and mortality of hepatitis A from 1990 to 2019 and implications for its prevention. Hepatol Int. 2021 Oct;15(5):1068-1082.
 • Cortés J. Cambios significativos en el manejo y control del HIV/sida. Biomedica. 2019;39:5–9.
 • Organización Mundial de la Salud. Tuberculosis. 2021. Disponible en: https://www.who.int/es/news-room/fact-sheets/detail/tuberculosis.
 • Organización Mundial de la Salud. Infección por el VIH. 2022. Disponible en: https://www.who.int/es/news-room/fact-sheets/detail/hiv-aids.

Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.