Logo image
Logo image

Mikä on lymfajärjestelmän tehtävä?

3 minuuttia
Lymfaattisen järjestelmän toiminta on monille tuntematon. Lisäksi on yleistä, että monet ihmiset eivät edes tiedä, että meillä on tällainen järjestelmä. Ota selvää, mistä on kyse.
Mikä on lymfajärjestelmän tehtävä?
Kirjoittanut Leonardo Biolatto
Viimeisin päivitys: 01 toukokuuta, 2023

Useimmat ihmiset tietävät miten verenkiertoelimistö toimii ja kuinka se on elämän edellytys. Harvat kuitenkin tietävät, mitä lymfajärjestelmä tekee kehossamme. Lymfajärjestelmällä on perustavanlaatuinen rooli ihmiskehossa. Se on toisenlainen veren- ja nesteidenkierto, emmekä voisi elää ilman sitä.

Lymfajärjestelmä kuljettaa imunestettä eli lymfaa kudoksista vereen. Tämä järjestelmä toimii vain yhteen suuntaan.

Lymfa tai imuneste on nestettä, joka muodostuu kudoksissa veren suodattamisen jälkeen. Lymfa tulee verestä, jonka valtimot suodattavat ja tämän jälkeen neste imeytyy kehon kudoksiin.

Koska se on suodatettu tuote, imusolmuke jatkaa sen kerryttämistä kudoksiin niin kauan kuin verenkiertoa on. Tämän pysähtymisen välttämiseksi imusolmukkeiden tehtävänä on tyhjentää se solujen välistä niin, että se palaa verenkiertojärjestelmään.

Mitä osia lymfajärjestelmässä on?

Lymfaattinen järjestelmä suorittaa tehtävänsä kehossa eri komponenttien kautta. Imusuonet ja imusolmukkeet ovat niitä, jotka kuljettavat imunestettä ympäri kehoamme. Katsotaanpa jokaista tarkemmin.

Lymfaneste

Kuten jo mainittiin, kyseessä on neste, joka syntyy kehossa veren suodattamisen yhteydessä. Sitä kertyy kudoksiin useita litroja vuorokauden aikana. Se koostuu pääasiassa proteiineista, suoloista ja valkosoluista. Se on väritöntä, toisin kuin veri.

Lymfajärjestelmä käyttää hyödykseen lihasvoimaa. Tässä järjestelmässä ei ole pumppua, joka kuljettaisia imunestettä, kuten sydän tekee verellä. Lihassäikeet pakottavat imunesteen liikkumaan edestakaisin tavanomaisen lihasliikkeen – kävelyn, harjoittelun, päivittäisten tehtävien suorittamisen – kautta.

Some figure

Lue myös: Yhteys lymfa-ja verenkiertojärjestelmän välillä

Lymfajärjestelmän suonet

Koska verisuonet – valtimot ja laskimot – ovat verenkiertojärjestelmän komponentteja, imusuonet on suunniteltu imunesteen kuljettamiseen. Niiden seinämät ovat samanlaisia kuin verisuonten seinämät, ja myös niissä on läppä, joka estää imunesteen virtaamisen taaksepäin.

Kudokseen menevät imusuonet ovat hyvin ohuita, jopa kapillaarisuonia ohuempia. Tällä tavalla ne voivat ottaa interstitiaalisen nesteen ja kuljettaa sen pois kudoksesta. Kapillaareista nämä suonet kasvavat kokoa, joita kutsutaan myös imusuonirungoiksi, kunnes ne yhtyvät kahteen kehon suurimpaan imusuonirunkoon:

  • Rintatiehyt
  • Oikea imutiehyt

Molemmat kanavat virtaavat verenkiertoon, tarkemmin sanottuna laskimojärjestelmään. Vastaanottavat suonet ovat oikea ja vasen laskimo.

Imusolmukkeet

Imusolmukkeet ovat imujärjestelmän tunnetuimpia komponentteja. Vaikka niiden toimintaperiaate on monille epäselvä, me kaikki tiedämme, että imusolmukkeiden suureneminen on usein merkki siitä, että kaikki ei ole kunnossa.

Imusolmuke on imusolmukkeen kyhmy, joka on normaaliolosuhteissa alle sentin mittainen. Ne on yleensä ryhmitelty yhteen, useat pienet kyhmyt lähellä toisiaan.

Ne ovat vastuussa niiden läpi kulkevan imunesteen suodattamisesta ja puolustussolujen, kuten valkosolujen, tuottamisesta. Sekä ulkoiset mikro-organismit että vialliset solut tulee suodattaa ja tuhota, jotta ne eivät jatka patogeenistä polkuaan. Näissä tapauksissa, kun imusolmukkeet havaitsevat jotain epänormaalia, ne kasvavat kokoa.

Some figure

Lue myös: Näin parannat jalkojen verenkiertoa karanteenin aikana

Lymfajärjestelmän toiminta

On selvää, että imunestejärjestelmällä poistaa kehostamme ylimääräistä nestettä ja on tärkeä osa kehon immuunipuolustusta. Se myös täydentää verenkiertojärjestelmää ja samalla pitää huolen, että keho reagoi mahdollisesti haitallisiin mikro-organismeihin.

Yhteenvetona voidaan sanoa, että lymfajärjestelmällä on kolme tehtävää:

  • Verenkierto: Imusuonet keräävät imunestettä kudoksista ja kuljettavat suuren osan siitä takaisin verenkiertojärjestelmään. Lihasliikkeen avulla ne kuljettavat nestettä koko kehossa niin, että se liikkuu eikä pysähdy. Lisäksi järjestelmän suonissa on venttiilit, jotka varmistavat imunesteen kuljetusjärjestelmän yksisuuntaisuuden. Lymfajärjestelmän toimii vain yhteen suuntaa.
  • Suodatus: Lymfajärjestelmä toimii myös suodattimena. Jotkut aineet ovat suuria tai molekyylipainoltaan raskaita verenkiertoelimistön kannalta. Näissä tapauksissa imusuonet puuttuvat asiaan ja kuljettavat sitä, mitä veri ei voi kuljettaa.
  • Immunologiset: Imusolmukkeet ovat infektioiden taisteluasemia. Koska ne voivat tuottaa valkosoluja, nämä pienet elimet aktivoituvat, jos ne havaitsevat mahdollisesti patogeenisen vieraan yhdisteen. Niillä on myös keskeinen rooli syövän sisäisessä havaitsemisessa. Imusolmukkeet voivat tunnistaa mutatoituneita soluja, jotka aiheuttaisivat kasvaimia, ja niillä on jopa kyky tuhota niitä.

Kuten näet, lymfajärjestelmä on meille elintärkeä. Jos sitä ei olisi olemassa, verenkiertoelimistö ei pystyisi toimimaan kuten se toimii, kudoksiimme kerääntyisi nestettä ja olisimme paljon alttiimpia infektioille.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Ferrandez, Jean-Claude. El sistema linfático. Ed. Médica Panamericana, 2006.
  • Donoso, E. Varela, et al. “Capítulo I: generalidades de los linfedemas y de la circulación linfática: patogenia y fisiopatología.” Rehabilitación 44 (2010): 2-7.
  • Tercero, Carmina. “El drenaje linfático.” Rev. Instituto de medicina vibracional (2005): 1-6.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.