Mitä tapahtuu, kun on alhaiset rauta-arvot?

Jos rauta-arvot ovat alhaiset, voi se johtaa raudan puutokseen eli anemiaan. Sen pääasiallisimpia oireita ovat väsymys ja heikkous. Joissakin tapauksissa anemia voi johtaa suurempiin ongelmiin, ja siksi sen varhainen havaitseminen onkin hyvin tärkeää.
Mitä tapahtuu, kun on alhaiset rauta-arvot?

Kirjoittanut Carmen Martín

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Rauta on yksi elimistömme perusrakennuspalikoita. Se on osa hemoglobiinia, jonka ansiosta punasolut pystyvät välittämään happea kaikille kehon soluille. Happi on elintärkeää elimistön toiminnalle. Tästä syystä alhaiset rauta-arvot voivat johtaa erilaisiin seurauksiin kehossa.

Alhaiset rauta-arvot sekoitetaan usein anemiaan. Asia ei kuitenkaan ole näin, sillä anemiaa on olemassa montaa erilaista tyyppiä, jotka johtuvat eri syistä. On kuitenkin totta, että alhainen rauta liittyy raudan puutokseen eli anemiaan.

Raudanpuute on yksi eniten levinneistä puutostiloista maailmassa. Sekä alhaisilla rauta-arvoilla että anemialla voi olla vakavia seurauksia ihmisen terveydelle. Tässä artikkelissa kerromme sinulle kaiken, mitä sinun tulee tietää tästä ongelmasta.

Mitä tapahtuu, kun on alhaiset rauta-arvot

Jotta voit ymmärtää, mitä tapahtuu silloin kun on alhaiset rauta-arvot, tulee ensiksi tuntea oikeat rautasot. Verenkierrossa kiertää tavallisesti 50-150 mg/dl rautaa. 

Rauta varastoituu elimistöön tietyillä tavoin. Ferritiini on raudan varastoimisesta vastuussa oleva proteiini, ja sen arvo on otettava huomioon mitattaessa kokonaisrauta-arvoa.

Tähän puutostilaan on monta eri syytä. Useimmissa naisten tapauksissa siihen liittyy kuukautiset. Tämä johtuu siitä, että verenmenetyksen yhteydessä myös rautatasot laskevat.

On lisäksi tärkeää huomioida se, että rautaa saa ruuasta, ensisijaisesti lihasta. Tästä syystä tietyt syömistottumukset, kuten vegaanisen ruokavalion noudattaminen voi saada aikaan raudanpuutteen.

Samoin voi tapahtua myös silloin, kun ruuansulatuksellinen ongelma estää raudan imeytymisen. Alhaiset rauta-arvot ovatkin usein yksi ensimmäisistä oireista keliakiassa tai muussa kroonisessa ruuansulatussairaudessa, kuten Crohnin taudissa. 

Alhaiset rauta-arvot voivat johtaa raudanpuutteeseen eli anemiaan.

Millaisia oireita raudanpuute aiheuttaa?

Aivan raudan puutostilan alussa ei useinkaan ilmene minkäänlaisia oireita. Anemian edetessä alkaa kuitenkin ilmaantua erilaisia merkkejä.

Ensinnäkin, rautatasojen ollessa alhaalla, saatat tuntea itsesi väsyneemmäksi ja heikommaksi.

Myös seuraavanlaisia oireita voi ilmetä:

  • Hiustenlähtöä.
  • Lohkeilevia kynsiä.
  • Kalpea ja kylmä iho.
  • Päänsärkyä.
  • Heikentynyttä ruokalua (etenkin lapsilla).

Miten alhaiset rauta-arvot diagnosoidaan ja hoidetaan?

Raudanpuute voi aiheuttaa väsymystä ja heikkoutta.
Veren alhaiset rautatasot voivat aiheuttaa liiallista väsymystä.

Tärkeintä on käydä lääkärissä säännöllisesti, ja etenkin silloin kun esiintyy edellämainittuja oireita. Yksinkertaisen verikokeen avulla on mahdollista testata veriarvot ja selvittää onko kyse alhaisista veritasoista vai ei.

Ratkaistaaksesi tämän ongelman, hyvän ruokavalion noudattamisella on elintärkeä merkitys. Asiantuntijat suosittelevat palkokasvien, lihan, kalan ja kananmunien syömistä. Jos noudattamasi ruokavalio on tasapainoinen ja terveellinen, on raudanpuutteen esiintyminen epätodennäköisempää.

Monissa tapauksissa vaaditaan tiettyjä testejä raudanpuutteen diagnosoimiseksi. Saatetaan esimerkiksi käyttää ruuansulatusjärjestelmän endoskopiaa, jos henkilöllä ilmenee vatsahaavaa tai muita vatsaan liittyviä ongelmia, jotka vaikuttavat rauta-arvoihin.

Myös kolonoskopiaa voidaan käyttää poissulkemaan ruuansulatusjärjestelmän viimeisen alueen verenvuotamisen. Tällaista verenvuotoa esiintyy esimerkiksi suolistosyövän yhteydessä, joten mikäli potilas epäilee anemiaa, voi se olla merkki kasvaimesta.

Joissakin tapauksissa lääkäri määrää rautalisää raudanpuutteen hoitamiseksi. Lisärautaa on kuitenkin tärkeää ottaa ainoastaan lääkärin määräyksestä, sillä niillä on omat haittavaikutuksensa ja niitä tulisi käyttää vain kohtuudella.

Loppuyhteenveto

Alhaiset rauta-arvot ovat yleinen vaiva. Yleensä naiset kärsivät miehiä enemmän anemiasta, kuukautisten aikana tapahtuvan verenmenetyksen vuoksi. Toisessa ääripäässä ovat yli 50-vuotiaat miehet, jolloin raudanpuute voi olla merkki suolistosyövästä.

On erittäin tärkeää käydä tarvittavissa lääkärintarkastuksissa vuosittain, jotta rautaan liittyvät ongelmat voitaisiin havaita ajoissa. Sinun tulisi käydä lääkärissä säännöllisesti, jotta hän voi määrätä sinun iällesi ja kliiniselle terveydentilallesi sopivat hoitomenetelmät.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Milloin pitäisi ottaa rautalisää?
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Milloin pitäisi ottaa rautalisää?

Rautalisät ovat hyödyllisiä henkilöille, jotka eivät saa ruokavaliostaan riittävästi rautaa. Mutta kuka rautalisää todella tarvitsee?


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.