Logo image
Logo image

Jos kärsit vatsahaavasta, vältä näitä ruokia

3 minuuttia
Yksi parhaimmista antasidisista ruuista on peruna, joka sopii loistavasti vatsahaavasta kärsivälle. Perunan tarjoamat hyödyt johtuvat sen sisältämästä tärkkelyksestä, kuidusta sekä antioksidanteista.
Jos kärsit vatsahaavasta, vältä näitä ruokia
Maricela Jiménez López

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Maricela Jiménez López

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Vatsahaava kehittyy limakalvon sisäpintaan, kun hapanta mahanestettä tuotetaan liikaa. Tässä artikkelissa esittelemme erilaisia ruokia, jotka voivat lievittää vatsahaavan aiheuttamia oireita sekä mahdollisesti estää sitä esiintymästä uudelleen. Jos siis kärsit vatsahaavasta, kannattaa ehdottomasti jatkaa lukemista, niin voit saada apua vaivaan.

Medline Plus’n asiantuntijoiden mukaan vatsahaavan yleisin aiheuttaja on helikobakteerin lisääntynyt kasvu. Vatsahaava voi johtua myös joidenkin lääkkeiden liiallisesta käytöstä.

Vatsahaavan pääasiallinen oire on kivulias tai polttava tunne vatsan alueella. Lisäksi ohessa voi ilmetä refluksia, raskasta tunnetta sekä intoleranssia vatsaa ärsyttäviä ruokia kohtaan.

Useimmat tapaukset ovat lieviä, jolloin hoitomuotona on ruokavalioon tehtävät muutokset. Joissakin tapauksissa vatsahaavan yhteydessä voi kuitenkin ilmetä komplikaatioita, kuten oksentelua ja verenvuotoa. Jos näin tapahtuu, on tärkeää olla yhteydessä lääkäriin mahdollisimman pian.

On olemassa runsaasti erilaisia ruoka-aineita, jotka auttavat säätelemään vatsan pH:ta, jotta ongelma helpottuisi nopeammin. Seuraavaksi esittelemme kuusi ruokaa, joita kannattaa sisällyttää ruokavalioon, mikäli kärsit vatsahaavasta.

Ruokia, jotka auttavat lievittämään vatsahaavaa

Some figure

Ruokailutottumukset ovat avainasemassa vatsahaavan hoidossa. Kun eräät ruoat saattavat pahentaa oireita, toiset sisältävät sellaisia ravintoaineita ja ominaisuuksia, jotka voivat auttaa korjaamaan kudoksia, mikä mahdollistaa pikaisen helpotuksen.

On kuitenkin tärkeää muistaa, että nämä toimivat vain lisänä sille hoitomuodolle, jonka lääkäri on sinulle määrännyt. Vaikka monet näistä ruoka-aineista voivat auttaa hallitsemaan oireita, suositeltua lääkitystä ei tule korvata näillä ruoilla.

1. Porkkana

Porkkana on yksi suositelluimmista ruoka-aineista vatsahaavasta kärsiville. Sillä on parantavia ominaisuuksia, jotka yhdessä auttavat korjaamaan liiallisten vatsahappojen vahingoittamaa limakalvon pintaa.

Nautitaan porkkana sitten mehun, soseen tai salaatin muodossa, tämä loistava ruoka-aine auttaa hallitsemaan epämukavaa oloa, kuten polttavaa tunnetta tai refluksia. Tämä on pääasiassa A-vitamiinin ansiota, joka on tehokas antioksidantti, kuten todetaan The Journal of Physical Chemistryn julkaisemassa artikkelissa.

2. Omena

Omena on yksi suosituimmista hedelmistä, mikä on sen sisältämien tärkeiden ravintoaineiden ansiota.

Omena sisältää ravintokuitua, joka säätelee ruoansulatusjärjestelmää. Omenaa suositellaan syötäväksi, mikäli kärsit vatsahaavasta, mutta myös silloin, kun vaivana on mahakatarri, ummetusta tai ripulia.

3. Aloe vera

Aloe vera -kasvin sisältämät kiteet tunnetaan niiden parantavista ja antimikrobisista ominaisuuksista. Jos siis sinulla on vatsahaava ja käytät hoitona aloe veraa, voit kontrolloida happamien mahanesteiden liiallista tuotantoa sekä vatsan limakalvon ärtymistä.

Lisäksi aloe vera sisältää yhdisteitä, jotka auttavat korjaamaan vaurioituneita kudoksia. Näin todetaan vuonna 2012 tehdyssä tutkimuksessa

4. Banaani

Some figure

Banaanissa on runsaasti alkalisoivia yhdisteitä, jotka elimistöön imeydyttyään auttavat säätelemään vatsan pH:ta. Lisäksi se auttaa helpottamaan refluksin ja mahakatarrin aiheuttamia epämukavia tuntemuksia.

Syömällä banaania saattaa vatsan limakalvon heikkeneminen sekä haavaumien esiintyminen loppua. Banaani on vatsalle lempeä ruoka-aine ja sen sisältämät ravintoaineet auttavat parantamaan vahingoittuneita kudoksia.

5. Peruna

Koska perunaa pidetään yhtenä parhaimpina antasidisina ruoka-aineina, on se loistava apu vatsahaavasta kärsivälle. Perunan hyödyt juontuvat sen sisältämästä tärkkelyksestä, kuidusta sekä antioksidanteista. Yhdessä ne auttavat optimoimaan ruoansulatusprosessia.

Perunan sisältämät yhdisteet auttavat vähentämän tulehduksellisuutta sekä auttavat parantamaan happojen ärsyttämiä kudoksia. Lisäksi ne auttavat vähentämään vatsan polttelua ja turvotusta sekä refluksia.

6. Pellavansiemen

Kun pellavansiemeniä liotetaan vedessä, ne vapauttavat hyytelömäistä ainetta, joka auttaa tehokkaasti lievittämään vatsahaavaa. Pellavansiementen syöminen auttaa rauhoittamaan tulehdusta ja polttelua.

Pellavansiemenet ovat tärkeä Omega-3 -rasvahappojen sekä ravintokuidun lähde. Näitä ravintoaineita suositellaan silloin, kun halutaan edistää vatsan kudosten korjaantumista vatsahaavan jäljiltä.

Pellavansiemeniä voidaan nauttia esimerkiksi jogurttiin lisättynä. Jogurtti sisältää runsaasti bakteereja, jotka taistelevat helikobakteereja vastaan, jotta ne eivät pääsisi lisääntymään ruoansulatuskanavassa. Jogurtin säännöllinen nauttiminen auttaa vähentämään vatsan haavaumia sekä muita ruoansulatuksellisia ongelmia, kuten todetaan vuonna 2017 julkaistussa artikkelissa.

Jos kärsit vatsahaavasta, vältä näitä ruokia

Some figure

On monia happamia ruokia, jotka voivat pahentaa vatsahaavapotilaan tilannetta. Nämä ruoka-aineet on tärkeää oppia tunnistamaan, jotta niitä osaisi välttää parantumisvaiheessa.

Näitä ruokia ovat esimerkiksi:

 • Kahvi ja kofeiinia sisältävät juomat
 • Makeiset ja puhdistettua sokeria sisältävät tuotteet
 • Hiilihapotetut juomat
 • Mausteiset ruuat
 • Alkoholijuomat
 • Paistettu ruoka ja pikaruoka
 • Leipä ja teollisesti valmistetut leivonnaiset

Tee parannuksia ruokavalioosi ehkäistäksesi vatsahaavaa

On tärkeää muistaa hakeutua hoitoon heti, kun huomaat ensimmäisiä vatsahaavan aiheuttamia oireita. Vaikka ne eivät aina olekaan vakavia, on lääkärin silti hyvä tarkastaa terveydentilasi. Tässä artikkelissa esittelemiemme ruoka-aineiden avulla on mahdollista lievittää vatsahaavan oireita jossakin määrin.

Monipuolinen ruokavalio, joka sisältää tuoreita raaka-aineita auttaa merkittävästi vähentämään riskiä sairastua vatsahaavaan.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Dao DQ., Ngo TC., Thong NM., Nam PC., Is vitamin A an antioxidant or a pro oxidant? J Phys Chem B, 2017. 121: 9348-9357.
 • Domínguez Fernández RN., Arzate Vázquez I., Chanona Pérez JJ., Welti Chanes JS., et al., Gel: structure, chemical composition, processing, biological activity and importance in pharmaceutical and food industry. Revista Mexicana de Ingenieria Química 2012.
 • Ferrer López, I., Pérez Pozo, J. M., & Herrerías Gutiérrez, J. M. (2004). Guía de seguimiento farmacoterapéutico sobre úlcera péptica. Grupo de Investigación en Atención Farmacéutica (GIAF). https://www.ugr.es/~cts131/esp/guias/GUIA_ULCERA.pdf
 • Suzuki T., Masui A., Nakamura J., Shiozawa H., et al., Yogurt containing lactobacillus gasseri mitigates aspirin induced small bowel injuries: a prospective, randomized, doublé blind, placebo controlled trial. Digestion, 2017. 95: 49-54.
 • Veloz, A. I. R., Perera, L. M. S., & Dorvigny, B. M. (2012). Tratamientos convencionales y medicina alternativa de la úlcera péptica. Revista cubana de farmacia, 46(1), 127-137. http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0034-75152012000100015

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.