Vältä näitä asioita, jos epäilet vatsalihasten erkaumaa

Diastaasi eli suorien vatsalihasten erkauma on yleinen raskauden jälkeen, mutta se voidaan korjata fysioterapialla. Lue lisää tästä artikkelista.
Vältä näitä asioita, jos epäilet vatsalihasten erkaumaa

Kirjoittanut Ana Núñez

Viimeisin päivitys: 16 syyskuuta, 2022

Vatsa tekee tilaa kohdussa kehittyvälle vauvalle raskauden aikana, minkä seurauksena alueen lihakset laajenevat ja erkanevat. Tämän vuoksi sinun on pidettävä mielessäsi muutama asia, jos epäilet vatsalihasten erkaumaa eli diastaasia.

“Diastaasi”, kuten monet muutkin lääketieteen termit, on peräisin muinaisesta kreikan kielestä. Se tulee sanoista dias (kautta), statos (seisova, pysähtynyt) ja sys (“toiminta”). Sen vapaa käännös on “yhteen liittyneiden kehonosien erkaneminen”. Tässä tapauksessa sillä viitataan suoriin vatsalihaksiin.

Vatsalihasten erkauma ei kosketa vain raskauden jälkeistä aikaa, vaan sitä voivat aiheuttaa myös ylipaino, askites eli nesteen kertyminen vatsaonteloon ja alueen runsas rasitus.

Alta opit tunnistamaan vatsalihasten erkauman.

Vatsalihasten erkauman tunnistaminen

Vatsalihasten erkauma voi johtua synnytyksestä, ylipainosta ja monista muista tekijöistä.
Diastaasi eli vatsalihasten erkauma on yleinen vaiva.

Olet synnyttänyt, ja vaikka siitä on jo tovi, vatsa pömpöttää edelleen. Alaselässä on kipua ja epävakautta ja lantionpohjassa heikkoutta. Myös virtsankarkailu, kehno ruoansulatus, ilman kertyminen ja jopa tyrä vaivaavat. Kaikki nämä antavat viitteitä vatsalihasten erkaumasta.

On kuitenkin parasta olla diagnosoimatta itse itseään ja ottaa yhteyttä lääkäriin, jos epäilet vatsalihasten erkaumaa, sillä siihen voi liittyä haitallisia seurauksia.

Kokeile seuraavia, jos oireesi mielestäsi viittaavat vatsalihasten erkaumaan:

  • Makaa selälläsi jalat koukussa ja jalkapohjat lattiaa vasten.
  • Laita toinen käsi pään alle ja toinen navan kohdalle.
  • Nosta päätä ja hartioita lattiasta ja katso napaasi.

Näkyviin tulee suorien vatsalihasten väli, jonka voit mitata. Erotus on yli 2,5 cm, jos kyseessä on vatsalihasten erkauma. Pidä mielessä, että välin ollessa tätä enemmän, 4–5 cm, saatetaan tarvita leikkausta.

Kaksi viikkoa alatiesynnytyksen jälkeen on parasta kääntyä lääkärin puoleen. Lääkäri arvioi lantionpohjan, vatsalihasten ja lantion tilan. Käy lääkärissä kuukauden päästä, jos sinulle on tehty keisarileikkaus, erityisesti jos ilmenee vaivoja.

Lääkäri tunnustelee aluetta ja selvittää, ovatko vatsalihakset erkautuneet ja millaisesta vatsalihasten erkaumasta on kyse:

  • Toiminnallinen, jos poikittainen vatsalihas tukee sisäelimiä.
  • Anatominen, jos se työntyy esiin tai ilmenee tyrä.

Vältä näitä asioita, jos epäilet vatsalihasten erkaumaa

Ota huomioon nämä suositukset, jotka auttavat välttämään lisäkomplikaatiot epäillessäsi vatsalihasten erkaumaa. Noudata luonnollisestikin aina lääkärin neuvoja.

1. Älä tee klassisia istumaannousuja, jos epäilet vatsalihasten erkaumaa

Vatsarutistukset eivät korjaa erkautuneita suoria vatsalihaksia, vaan päinvastoin pahentavat tilaa. Ovatko hypopressive-tekniikalla tehtävät harjoitukset tuttuja? Jos ei, ota niistä selvää ja kokeile niitä. Ne ovat asentoharjoituksia, jotka saavat vatsan sisäisen paineen laskemaan.

2. Jätä juokseminen tai hyppiminen toistaiseksi

Etkö ole peiliin katsoessasi tyytyväinen synnytyksen jälkeiseen vartaloosi? Älä ahdistu. Kovatehoisia lajeja kuten juoksua ja hyppimistä suositellaan vahvasti välttämään, jos sinulla on vatsalihasten erkauma. Nämä harjoitukset lisäävät nimittäin vatsalihasten tonusta ja linea alban eli valkoisen jännesauman painetta laajentaen sitä entisestään.

3. Pyydä apua ja vältä nostelua, jos sinulla on vatsalihasten erkauma

Vaikeinta synnyttämisen jälkeen on joutua nostelemaan jotain painavaa – vauvan lisäksi. On jo valtavan suuri ponnistus joutua nostelemaan vauvaa yksin kehdosta tai sängystä.

Pyydä tarvittaessa apua perheenjäseniltä. Pidä mielessä, että kyseessä on terveytesi. Älä nostele painoja tai mitään muutakaan raskasta välttääksesi lantionpohjan vammat.

4. Ole varovainen käyttäessäsi tukivyötä raskauden jälkeen

On täysin luonnollista etsiä helpotusta, ja synnytyksen jälkeen saatetaan turvautua tukivyöhön. Ne eivät varsinaisesti hoida vatsalihasten erkaumaa, mutta ne saattavat lievittää kipua, antaa tukea ja parantaa ryhtiä.

Ota kuitenkin huomioon, että kivunlievitys voi peittää alleen vatsalihasten erkauman. Niiden käyttö onkin aiheellista vasta sen jälkeen, kun olet saanut lääkärin arvion ja diagnoosin. Näin tiedät, mikä on kaikkein sopivin juuri sinun vaivaasi.

5. Ole varovainen yyskiessä ja aivastaessa, jos epäilet vatsalihasten erkaumaa

Jos epäilet vatsalihasten erkaumaa, pidä yskiessa tai aivastaessa kiinni vatsalihaksista käsilläsi, jotta saat pidettyä sisäelimet jännekalvoa vasten. Nouse sängystä kylki edellä. Koukista kumartuessasi polvia, älä ylävartaloa.

6. Vältä ummetusta

Tee kaikkesi välttääksesi ummetusta. Ummetus on normaalia synnytystä seuraavina muutamana päivänä, mutta älä anna siitä tulla säännönmukaista. Erkautuneet vatsalihakset eivät nimittäin toimi normaalilla tavalla. Epämukava olo ja jopa pelon tunteminen on kuitenkin täysin ymmärrettävää.

Huolehdi riittävästä nesteytyksestä, syö kuitupitoisia ruokia, lepää mutta älä ole kokonaan liikkumatta, äläkä pidätä ulostustarvetta, jotta tilanne helpottuisi.

Rentoudu. Täydennä tätä hypopressive-tekniikalla tehtävillä harjoituksilla ja Kegel-harjoituksilla ehkäistäksesi ummetusta ja peräpukamia.

Noudata fysioterapeutin suosituksia

Leikkaukseen turvautuminen vatsalihasten erkauman korjaamiseksi on hyvä vaihtoehto, jos fysioterapia ei tehoa.

Voit hakeutua itsellesi sopivaan fysioterapiaohjelmaan, jos sinulla on diagnosoitu vatsalihasten erkauma.

Vatsarutistukset voivat pahentaa vatsalihasten erkaumaa.

Suositellut harjoitukset

Ei ole mitään yhtä parasta harjoitusta vatsalihasten erkaumaan, joten etsi itsellesi paras harjoitus. Käänny asiantuntijan puoleen, joka voi tehdä arvion tilanteestasi, ja noudata hänen suosituksiaan. Säästyt mitä luultavimmin leikkaukselta, sillä autat kehoasi luontaisesti saamaan takaisin normaalit toimintonsa.

Fysioterapialla todella saa erinomaisia tuloksia. Hiljattaiset tutkimukset itse asiassa viittaavat paikallisten tukilihasten harjoituksiin, jotka lisäävät lumbopelvisen alueen vakautta.

Hypopressive-tekniikalla tehtävät vatsalihasharjoitukset

Nämä ovat hengitykseen ja palleanhallintaan pohjautuvia toistuvia ja rytmisiä asentoharjoituksia, jotka nostavat kohtua, virtsarakkoa ja suolistoa. Niitä ei suositella synnytyksen jälkeisenä kolmena kuukautena. Ne on lisäksi suunniteltu muuttamaan kehon linjoja.

Ne myös vähentävät vatsan ja rintakehän sisäistä painetta ja saavat aikaan automaattista lantionpohjan ja vatsan lihasten aktivaatiota. Ne kaventavat ja vahvistavat vyötäröä ja lantionpohjan lihaksia sekä vähentävät selkäongelmia parantamalla ryhtiä.

Harjoitukset poikittaisen vatsalihaksen tahdonalaiseen aktivointiin

Näitä harjoituksia toistamalla pyritään siihen, että kun ihmisen täytyy nostaa painoja, yskiä, nauraa, juosta tai hyppiä, se heijastuu poikittaiseen vatsalihakseen. Tässä mielessä se luo sellaiset biomekaaniset olosuhteet, jotka edistävät liikkeiden oikeaoppista suorittamista, sillä se kontrolloi vatsan sisäistä painetta.

Harjoitukset vinojen ja suorien vatsalihasten aktivointiin

Kun poikittainen vatsalihas on saatu aktivoitua, harjoitellaan aktivoimaan vinoja vatsalihaksia, anterolateraalisia lihaksia, jotka hoitavat ylävartalon kierreliikkeen ja tukevat sisäelimiä. Ensimmäinen on tärkeää, koska poikittainen vatsalihas vastaa alaselän vakaudesta ehkäisemällä alaselän rakenteiden puristusta ja kipua.

Käy vessassa ennen harjoituksia, koska saatat huomata muutoksia rakon täyttymisessä autonomisen hermoston työskennellessä. Apnea aiheuttaa ääniraon sulkeutumisen ja näin kurkun kuivuutta: kiinnitä siis huomiota nesteytykseen. Harjoitukset on tärkeä tehdä tyhjällä vatsalla tai kun ruoansulatus on päättynyt.

Saavutat näiden harjoitusten avulla luuston pituusakselin kunnollisen vakauden, mikä takaa arjen sujumisen kannalta optimaalisen tasapainon ja ylä- ja alaraajojen liikkeen.

Milloin kääntyä lääkärin puoleen vatsalihasten erkaumaa epäiltäessä?

Käänny lääkärin puoleen, jos sinulla on alaselkäkipua, ilmavaivoja ja pömpöttävä vatsa vielä kahdeksan viikkoa synnytyksen jälkeen. Kun tiedät, minkä asteisesta diastaasista on kyse, voit hakea apua fysioterapeutilta, joka tietää parhaat harjoitukset suorien vatsalihasten saamiseksi takaisin paikoilleen.

Epäiletko vatsalihasten erkaumaa?

Älä hätäile, vatsalihasten erkauma on varsin yleinen vaiva. Ainakin yksi kahdesta naisesta kärsii siitä, ja se häviää useimmissa tapauksissa itsestään. Noudata kuitenkin varovaisuutta ennen ja jälkeen synnytyksen.

On normaalia, että lihakset venyvät raskauden aikana ja sen jälkeen, joten varo liikkumasta ja tekemästä työtä sellaisella tavalla, joka saattaa pahentaa tilaa. Vahvista vatsalihaksiasi, jos aikeenasi on tulla raskaaksi. Tällä tavoin suorien vatsalihasten erkauma ei muodostu sinulle ongelmaksi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.



Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.