Mikä on abdominoplastia eli vatsan muodonkorjausleikkaus?

Abdominoplastia tai vatsan muodonkorjausleikkaus on leikkaus, joka on saanut paljon huomiota ja on tullut yhä tunnetummaksi viime vuosina. Useimmat ihmiset uskovat että se edistää painonpudotusta, mutta tämä ei pidä paikkaansa.
Mikä on abdominoplastia eli vatsan muodonkorjausleikkaus?

Viimeisin päivitys: 17 heinäkuuta, 2021

Abdominoplastia tunnetaan monilla nimillä, kuten vatsan kiristysleikkaus tai muodonkorjausleikkaus. Se tarkoittaa ylimääräisen ihon poistamista keskivartalon alueelta, mikä on yleensä välttämätön toimenpide ihmisille, jotka ovat käyneet läpi äkillisiä painonmuutoksia.

Liiallisen löysän ihon poistamisen lisäksi tällä toimenpiteellä voidaan poistaa osa vatsan rasvasta. Jopa vatsalihasten korjaaminen on mahdollista, koska ne voivat olla löysemmät kuin normaalisti.

Se on yksi suosituimmista plastiikkakirurgisista leikkauksista. Se auttaa paitsi esteettisesti, mutta myös parantaa ihmisen itsetuntoa.

Tässä artikkelissa selitämme, mikä on abdominoplastia ja miksi se tehdään.

Mikä on abdominoplastia?

Kun käymme läpi äkillisiä painon muutoksia, eli painonnousua ja -pudotusta, iho venyy liian nopeasti ja se ei enää täysin palaudu ennalleen. Näin ollen iho menettää joustavuutensa eikä palaudu luonnolliseen muotoonsa, ja sen sijaan se muuttuu löysäksi ja venyneeksi.

Leikkaukseen kuuluu tämän ylimääräisen ihon poistaminen ja kiinteämmän keskivartalon saavuttaminen. Lisäksi sitä voidaan käyttää ylimääräisen vatsarasvan poistamiseen sekä lihasten heikkouden korjaamiseen, jotka liittyvät äkillisiin painon muutoksiin.

Leikkauksia on erilaisia, muun muassa perinteinen abdominoplastia ja mini-abdominoplastia. Perinteinen abdominoplastia vaatii yleisanestesiaa ja useita päiviä sairaalassa. Se kestää 2-6 tuntia ja siihen liittyy suurempi viilto.

Mini-abdominoplastia suoritetaan, kun vain napan alapuolinen alue vaatii hoitoa. Se on yksinkertaisempi ja lyhyempi leikkaus. Viilto on pienempi ja palautumisaika on myös lyhyempi. Palautuminen on myös helpompaa kuin perinteisessä versiossa.

Vatsan iho joka pysyy löysänä äkillisen painonmuutoksen jälkeen, voidaan muokata kirurgian avulla.

Kenelle abdominoplastia sopii?

Usein ajatellaan että abdominoplastia on leikkaus, joka auttaa laihtumista. Painonpudotus ei kuitenkaan ole sen päätavoite. Itse asiassa abdominoplastia tehdään hoikille tai normaalivartaloisille ihmisille, joilla on löysää ihoa keskivartalon alueella. Abdominoplastia voidaan tehdä myös siinä tapauksessa, kun rasvaa on liikaa ja sitä ei voida poistaa ruokavalion tai liikunnan avulla.

Yleisimmin abdominoplastiassa käyvät naiset, joilla on takanaan useita raskauksia. Tämä johtuu siitä, että useiden raskauksien jälkeen vatsan iho ja lihakset eivät palaudu alkuperäiseen muotoonsa.

Mikäli abdominoplastia tehdään, naisen ei pitäisi tulla raskaaksi uudestaan. Kun iho ja lihakset venyvät uudelleen raskauden myötä, menetetään leikkauksella jo kertaalleen saavutetut tulokset.

Toinen ryhmä, joka voi hyötyä abdominoplastiasta, on ihmiset jotka ovat pudottaneet paljon painoa. Näissä tapauksissa on tavallista, että iho roikkuu ja saattaa jopa painaa useita kiloja.

Abdominoplastia on vatsan ihon poisto.

Mitä tulisi ottaa huomioon?

Abdominoplastia on erittäin hyödyllinen toimenpide. Esteettisen ongelman korjaamisen ohella se yleensä auttaa parantamaan henkilön itsetuntoa. Se parantaa myös yksilön mukavuutta, kun otetaan huomioon, että suuri määrä ylimääräistä ihoa voi olla melkoinen taakka.

Emme kuitenkaan voi unohtaa, että kyseessä on kirurginen toimenpide. Siksi se ei ole riskitön operaatio. Ensinnäkin on tärkeää ymmärtää, että leikkausarpi on varmasti hyvin näkyvissä. Se on suuri viilto, joka voi muuttaa myös navan asentoa.

Tämän lisäksi, kuten missä tahansa muussa kirurgisessa toimenpiteessä, on olemassa infektiovaara sekä riski palautumiseen liittyvistä ongelmista. Anestesian käyttöön liittyy myös riskejä. On jopa mahdollista että leikkaus muuttaa alueen tuntoherkkyyttä.

On hyvä tietää, että ennen abdominoplastian suorittamista potilaan tulee pitää paino vakaana vähintään kuuden kuukauden ajan. Kirurgi tai lääkäri kyllä auttaa potilasta päätöksenteossa ja valmisteluissa.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Kasvojen tavallisten iho-ongelmien hoito luontaistuotteilla
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Kasvojen tavallisten iho-ongelmien hoito luontaistuotteilla

Onko kasvojen tavallisten iho-ongelmien hoito luontaistuotteilla kannattavaa? Ehdottomasti, sillä monilla tuottella saadaan hyvinkin näkyviä tuloks...


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.