Suorien vatsalihasten erkauma: kuinka sen voi korjata?

Suorien vatsalihasten erkauma: kuinka sen voi korjata?
Carlos Fabián Avila

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Carlos Fabián Avila.

Kirjoittanut Toimitus

Viimeisin päivitys: 15 joulukuuta, 2022

Vatsalihasten erkauma on rako suorien vatsalihasten välissä. Se ilmenee lihasten löystyessä ja vahingoittaessa kudosta, joka pitää niitä yhdessä.

Ihmiselimistö koostuu useista elimistä, jotka ovat jakautuneet ruoansulatus-, hengityselin-, hermo-, verenkierto- sekä lihas- ja luujärjestelmään. Elimistön lihaksiin kuuluvat ylävartalossa sijaitsevat vatsalihakset. Suorat vatsalihakset ovat vatsalihasten kaksi pystysuuntaista osaa, jotka ovat kiinnittyneet linea albaan, vatsalihasten keskellä kulkevaan jännesaumaan.

Vatsalihasten erkauman eri tyypit

Kun nainen käy läpi raskauden, hänen vatsansa kasvaa tavallisesti 7-35 cm 9 kuukauden aikana. Tämä venyttää vatsalihaksia ja voi aiheuttaa kahdenlaista vatsalihasten erkaumaa.

Anatominen erkauma

Vatsalihakset repeytyvät ja aiheuttavat pullistuman vatsan alueelle. Tätä tapahtuu yleensä fyysisen ponnistelun aikana.

naisen vatsalihasten erkauma

Toiminnallinen erkauma

Toiminnallisessa erkaumassa vatsalihakset eivät repeydy. Vatsan alueesta tulee suojaton, ja tila vaatii asiantuntijan apua.

Vatsalihasten erkauman seuraukset

Raskauden aikana voi ilmetä seuraavia:

 • Lantionpohjan lihakset menettävät kiinteyttään, mikä aiheuttaa prolapsia, virtsanpidätyskyvyttömyyttä ja jatkuvaa lantiokipua.
 • Vatsan keskiosa pullottaa: ilmenee fyysisen ponnistelun aikana.
 • Sisäelimillä on heikko tuki.
 • Vatsa on löysä ja roikkuva.
 • Polttava tunne, huono ruoansulatus ja raskas olo vatsassa.
 • Selkäkipu.
 • Napa-, nivus- tai vatsatyrä.

Vatsalihakset erkanevat tai heikkenevät usein raskauden aikana. Jos uskot vatsalihastesi erkaantuneen, varaa aika lääkäriltä. Lääkärin ohjeiden lisäksi voit kokeilla seuraavia ehdotuksia.

Suosituksia vatsalihasten erkaumaan

Vatsalihasten erkauma ei välttämättä ole täysin hoidettavissa, sillä lihakset ovat käyneet läpi suuria muutoksia raskauden aikana eivätkä enää vahvistu täysi ennalleen. Joitakin parhaista tavoista vahvistaa vatsalihaksia ovat:

Vain hieman fyysistä rasitusta

Vältä tavaroiden nostelua maasta myös kolikoita, seteleitä tai muita pikkuesineitä sillä se aiheuttaa painetta vatsan seudulle. Totuttele nousemaan sängystä ylös toisella kyljellä.

Harjoitukset

vatsalihasten erkauma: harjoitukset

Hypopressive-tekniikalla tehdyt vatsalihasharjoitukset auttavat alueen palautumisessa ja vahvistavat suoria vatsalihaksia. Nämä eivät ole tavallisia vatsalihasharjoituksia, joten kysy neuvoa asiantuntijalta.

Tukivyö vatsalihaksille

Vatsalihasten erkauman hoitoon on saatavilla erityisiä tukivöitä, mutta niitä ei ole tarkoitettu pitkäaikaiseen käyttöön.

Terveellinen ruokavalio

Syö terveellisesti niin vältät ummetuksen, mikä puolestaan auttaa vatsalihaksia ja lantionpohjaa vähentämällä niihin kohdistuvaa painetta vessassa käydessä.

vatsalihasten erkauma: syö terveellisesti

Vahvista lantionpohjaa

Vahvista vatsan ja lantiopohjan lihaksia ennen seuraavaa raskautta. Siihen on erityisiä harjoitusohjelmia, jotka ehkäisevät erkauman pahenemista.

Jos vatsalihasten erkauma ei parane, muitakin vaihtoehtoja on:

 • Fysioterapia
 • Sähköstimulaatio
 • Leikkaus

Suosituksia vatsalihasten erkaumaan

Vaikka vatsalihasten erkaumaa ei voi ehkäistä, joitakin suosituksia voidaan hyödyntää minimoimaan lihasten erkautumista mahdollisimman paljon:

 • Vältä painavien esineiden nostelua raskauden aikana.
 • Käytä mahdollisimman vähän voimaa arjen toiminnoissa.
 • Syö paljon proteiinia ja C-vitamiinia.
 • Juo paljon nesteitä päivittäin.

Vatsalihasten erkauma on hoitoa vaativa tila, mutta sitä ei kehity kaikille raskaana oleville tai synnyttäneille naisille. Kannattaa siis olla huolehtimatta ja keskittyä nauttimaan tästä ainutlaatuisesta elämänvaiheesta!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.