Logo image
Logo image

Miten lumbagoa eli noidannuolta voidaan hoitaa?

3 minuuttia
Lumbago voi aiheuttaa vakavia alaselkäkipuja. Jotkut tunnetut lääkkeet sekä lämpö ​​voivat auttaa lievittämään sen aiheuttamia oireita.
Miten lumbagoa eli noidannuolta voidaan hoitaa?
Carlos Fabián Avila

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Carlos Fabián Avila

Viimeisin päivitys: 25 helmikuuta, 2023

Lumbago eli noidannuoli ilmenee kipuna lannerangan alueella, joka löytyy alaselästä. Se voi syntyä useista eri syistä ja vaikuttaa lihaksistoon, nivelsiteisiin, hermoihin ja myös nikamien välisiin levyihin. Oletko koskaan kärsinyt siitä? Tiedätkö mikä on paras hoito lumbagoon?

Lumbagokohtauksille on ominaista kipu, jäykkyys tai rajoittunut liikerata. Ne voivat kestää muutaman päivän tai muuttua krooniseksi sairaudeksi, joka vaikuttaa merkittävästi sairastuneen henkilön elämänlaatuun. Alla kerromme mahdollisista syistä ja luonnollisista keinoista sen ehkäisemiseksi ja oireiden lievittämiseksi.

Syitä alaselän kiputiloihin

Alaselän kipu voi johtua useista tekijöistä, muun muassa:

 • Niveltulehdus
 • Munuaisten sairaudet
 • Välilevytyrä
 • Stressi ja emotionaalinen ylikuormitus
 • Ummetus ja suolisto-ongelmat
 • Lihasjännitykset ja kompensaatiot
 • Selkärangan poikkeamat (lordoosi, skolioosi)

On tärkeää kääntyä asiantuntijan puoleen, jos lumbago ei parane kolmessa päivässä, sillä se voi liittyä myös muihin monimutkaisempiin sairauksiin. Tämän vuoksi lääkäri tekee tarvittavat testit oikean diagnoosin määrittämiseksi.

Lumbago ja ruokavaliosuositukset

Kun kärsit lumbagokohtauksista, on tärkeää noudattaa lääkärin ohjeita ja samalla ylläpitää terveitä elämäntapoja. Tähän sisältyy tasapainoisen ruokavalion noudattaminen ja sellaisten ruokien välttäminen, jotka voivat pahentaa tulehdusta, kuten maitotuotteet, valkoinen sokeri, punainen liha ja puhdistetut jauhot.

Sen sijaan on suositeltavaa syödä ruokia, jotka auttavat vähentämään tulehdusta, esim.

 • Ananas
 • Selleri
 • Meloni
 • Pähkinät
 • Papaija
 • Kurkku
 • Vihreä tee
 • Inkivääri
 • Chia-siemenet
 • Luonnolliset hedelmämehut ja yrtit

Mahdolliset hoitomuodot

1. Arnikki

Arnikki on kasvi, jolla on anti-inflammatorisia ja kipua lievittäviä ominaisuuksia. Siksi sitä käytetään vammojen lievitykseen mm. uutteen, emulsiovoiteen, geelin, homeopaattisten pallosten muodossa. Itse asiassa apteekeista ja luontaistuotekaupoista voi löytää erilaisia arnikkia sisältäviä tuotteita.

Italialaisten tutkijoiden vuonna 2009 julkaiseman tutkimuksen mukaan tämä tuote voi toimia hoitona niille, joilla on alaselkäkipuja.

2. Lämpö

Lannekohtaa tulisi lämmittää kuumavesipullolla, sähköpeitolla tai peittämällä se villakankaalla.

Vaihtoehtoisesti on suositeltavaa levittää suihkelääkettä suoraan lannerangalle, nostamalla lämpötilaa asteittain ja liikuttamalla suihketta puolelta toiselle 2–4 minuutin ajan.

Lämmin vesi vaikkapa kylvyn muodossa voi auttaa tuomaan helpotusta.

3. Infuusiot

Infuusioita, jotka voivat auttaa vähentämään tulehdusta ja lievittämään epämukavuutta, ovat korte ja sarsaparilla. Voit kokeilla myös klassista kamomilla-infuusiota, jolla on kipua lievittävä, tulehdusta lievittävä ja rauhoittava vaikutus.

Voit valmistaa litran infuusiota jostakin näistä yrteistä ja nauttia sitä kohtuudella koko päivän. Voit halutessasi lisätä hieman sitruunamehua ja hieman steviaa makeuttamiseen, mutta mieluiten käytä niitä ilman lisäaineita.

4. Savihaude

Some figure

Lue myös: Voiko neuropaattista kipua rauhoittaa eteerisillä öljyillä?

Ei ole tieteellisesti todistettu, että savi toimii lääkkeenä lumbagon hoidossa. Monet uskovat kuitenkin, että se voi auttaa lievissä tapauksissa ja erityisesti yhdistettynä kurkumaan sekä muihin ainesosiin, joilla on anti-inflammatorisia ominaisuuksia.

Haude valmistetaan seuraavasti:

 1. Sekoita lämmintä vettä vihreään tai punaiseen saveen.
 2. Sekoita, kunnes saat aikaan tarpeeksi sakean tahnan, joka voidaan levittää ilman, että se valuu pois.
 3. Levitä se sitten tiiviisti koko alaselän alueelle.
 4. Peitä se sideharsolla tai liinalla ja myös paksulla villakankaalla lämmittääksesi aluetta.
 5. Anna vaikuttaa vähintään puoli tuntia; voit myös jättää sen vaikuttamaan yön yli.
 6. Savi imee myrkkyjä, vähentää tulehdusta ja tarjoaa myös mineraaleja keholle.

Lue myös: Parhaat selkäharjoitukset käsipainoilla

Kuppaus lumbagon hoidossa

Tämä tekniikka on ikivanha terapeuttinen menetelmä, jossa lasikuppien avulla saadaan aikaan tyhjiövaikutus, joka kiinnittyy vartaloon, luo imua ihoon ja osaan lihasta, avaa huokoset ja stimuloi myös veren- ja lymfakiertoa.

Acupuncture in Medicine -lehdessä vuonna 2013 julkaistussa tutkimuksessa todettiin, että kuppaus voi olla tehokas lumbagon hoidossa.

Vain menetelmään perehtynyt ammattilainen voi suorittaa tämän hoidon, ja suosittelemme konsultoimaan lääkäriä ennen hoidon aloittamista.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.