Lasten skolioosi: kaikki mitä tarvitsee tietää

Lasten skolioosi ei ole erityisen yleinen ongelma, mutta se on kyllä huomiota vaativa vaiva. Kuinka sen tunnistaa? Kuinka sitä hoidetaan? Tässä artikkelissa kerromme kaiken, mitä sinun tulee tietää skolioosista lapsilla.
Lasten skolioosi: kaikki mitä tarvitsee tietää

Viimeisin päivitys: 03 marraskuuta, 2020

Lasten skolioosi on vakava ongelma, joka tulisi hoitaa mahdollisimman pian lääkärin diagnoosin jälkeen. Sanaa skolioosi käytetään kaikista lasten selkärangan epämuodostumista, jotka voivat olla vakavuudeltaan ja riskeiltään eriasteisia.

Yleensä lasten skolioosi pahenee lapsen kasvaessa. Harhaanjohtava puoli tässä tilanteessa on se, että lapset ja nuoret yleensä sietävät ongelmaa erittäin hyvin. Mutta jos sen antaa jatkua, se voi vaatia myöhemmin hyvin monimutkaisia hoitoja.

Lasten skolioosin yleisin muoto on nimeltään “idiopaattinen skolioosi”, jota esiintyy neljällä jokaisesta tuhannesta ihmisestä. Näistä tapauksista noin 1 % on vakavia ja vaatii pitkäaikaista hoitoa. Lapsella tulisi olla ainakin yksi vuosittainen konsultaatio ortopedin luona, erityisesti lapsen tullessa murrosikään.

Mikä on lasten skolioosi?

Lasten skolioosi määritellään ongelmaksi, jossa lapsen selkäranka kaareutuu. Selkäranka on luonnollisestikin hieman kaareva, mutta se on joillakin lapsilla korostunut ja voi näyttää C- tai S-kirjaimelta. Joskus tämä poikkeavuus aiheuttaa kipua ja hengitysvaikeuksia.

Kun lapsella on skolioosi, selkäranka siirtyy enemmän toiselle puolelle. Tämä ongelma voi johtaa luiden kääntymiseen tai kiertymiseen, jolloin toinen hartia tai toinen puoli lantiosta voi olla toista korkeammalla.

Lasten skolioosia on useaa muotoa:

  • Infantiili eli varhaislapsuuden skolioosi. Tätä esiintyy alle 3-vuotiailla lapsilla, ja se voi olla synnynnäinen poikkeavuus. Joskus sen voivat kuitenkin aiheuttaa muut häiriöt tai tuntemattomat syyt.
  • Nuoruuden idiopaattinen skolioosi. Tämä on kaikkein yleisin muoto, ja sitä esiintyy yli 10-vuotiailla lapsilla. Sen syy on tuntematon.
  • Juveniili eli lapsuusiän skolioosi. Tätä muotoa esiintyy 3-10 vuoden ikäisillä lapsilla ja se on kaikkein harvinaisin muoto.
Skolioosissa selkäranka on kiertynyt
Lasten skolioosi on epämuodostuma selkärangassa, joka voi olla C- tai S-kirjaimen muotoinen.

Sinua saattaa kiinnostaa myös: Skolioosi on monen naisen ongelma

Syyt ja riskitekijät

Useimmissa tapauksissa lasten skolioosin syy on tuntematon. Se kuitenkin tiedetään, että se on enemmän tyttöjen kuin poikien vaiva. Aiheuttajan mukaan skolioosi voidaan luokitella seuraavalla tavalla:

  • Synnynnäinen skolioosi. Tämä ilmaantuu raskauden aikana ja siihen kuuluu useita poikkeavuuksia, kuten nikamien puutos, epämuodostumat tai epätäydellinen kehitys.
  • Idiopaattinen. Tässä tapauksessa skolioosin syytä ei tiedetä.
  • Neuromuskulaarinen. Tämä on seurausta tietyistä neurologisista häiriöistä, kuten lihasdystrofiasta, CP-vammasta, spina bifidasta, luuydinkasvaimista, neurofibromatoosista tai halvaussairauksista.
  • Muut syyt. Muutamissa tapauksissa lasten skolioosi on seurausta infektioista, vammoista, kasvaimista, erimittaisista jaloista tai geneettisistä sairauksista.

Lasten skolioosi: oireet ja diagnoosi

Skolioosi voi aiheuttaa erilaisia oireita lapsesta riippuen. Tästäkin huolimatta tiettyjä oireita esiintyy lukuisissa tapauksissa. Ne ovat seuraavat:

  • Pää ei sijaitse muuhun vartaloon nähden keskellä.
  • Käsivarret roikkuvat keskenään eri tavalla lapsen seisoessa.
  • Toinen hartioista tai toinen puoli lantiosta on toista korkeammalla.
  • Kun lapsi nojautuu eteenpäin, jokin kohta selästä näyttää olevan muuta selkää enemmän koholla.

Useimmissa tapauksissa skolioosi ei aiheuta kipua tai muita vastaavia oireita. Diagnoosi tehdään yleensä kliinisestä tutkimuksesta ja siihen yhdistetään usein magneettikuvaus tai tietokonetomografia.

Useimmissa tapauksissa skolioosi ei aiheuta kipua ja se jää huomaamatta. Lääkäri tekee diagnoosin kliinisen tutkimuksen perusteella.

Hoito

Skolioosin hoito riippuu lapsen iästä, siitä missä vaiheessa kasvua lapsi on, ongelman aiheuttajasta, kaareutuman voimakkuudesta ja lapsen yleisestä terveydentilasta. Lääkäri ottaa huomioon myös sen, kuinka lapsi sietää käytettävissä olevia lääkkeitä ja muita hoitomuotoja.

Jos kaareutuma on lievä tai lapsi on lähellä nuoruusikää, yleensä tarvitaan vain seurantakäyntejä sen varmistamiseksi, ettei tila pahene. Näissä tapauksissa, tai kun kaareutuma on voimakkaampi, käytetään usein korsettia, joka estää kaareutumaa voimistumasta.

Jos kaareutuma on erittäin korostunut, se saatetaan korjata leikkauksella. Jos vakavaa skolioosia ei korjata, se voi johtaa keuhkokapasiteetin heikkenemiseen ja keuhkosairauden kehittymiseen. Tästä syystä se on vaiva, joka vaatii huomiota.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Monsalve, C. Y. F., Corena, Z. M. G., & Samudio, M. P. O. (2007). Estudio de caso: terapia manual en una paciente de 18 años con escoliosis juvenil idiopática. Revista Ciencias de la Salud, 5(3), 78-90.
  • Garcia-Barrecheguren, E., Alfonso-Olmos-García, M., & Beguiristain, J. (2001). Defecto vertebral múltiple con otras anomalías acompañantes.
  • Pantoja, T. S., & Chamorro, L. M. (2015). Escoliosis en niños y adolescentes. Revista Médica Clínica Las Condes, 26(1), 99-108.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.