Logo image
Logo image

Skolioosi on monen naisen ongelma

3 minuuttia
Naisille skolioosi voi olla erityisen ongelmallinen ja kivulias sairaus vaihdevuosien ja osteoporoosin vuoksi. Tällä kertaa kerromme tästä terveysongelmasta.
Skolioosi on monen naisen ongelma
Kirjoittanut Valeria Sabater
Viimeisin päivitys: 26 joulukuuta, 2022

Skolioosi on sairaus, jossa ihmisen selkärangassa on epänormaali kaareutuminen.

On todennäköistä, että sana skolioosi saa sinut ajattelemaan lapsia, sillä kyseessä on perinnöllinen ongelma, josta moni nuori ihminen kärsii. Useimmissa tapauksissa se voidaan korjata klassisen ortopedisen välineen avulla.

Suurella määrällä ihmisiä on kuitenkin jonkin tyypin skolioosia hitaasti etenevän osteoporoosiprosessin vuoksi. Naiset, joilla on jo vaihdevuodet, saavat vääristymää ja kääntymistä selkärankaansa. Tätä voi olla niin suurissa määrin, että röntgenkuvissa voidaan nähdä skolioosille hyvin tyypillisiä vääntymiä, jotka muistuttavat C- tai S-kirjaimia.

Ikävä kyllä tämä epämuodostuminen on myös kivuliasta, ja se vaikuttaa ryhdin linjaan. Joissakin tapauksissa tämä voi olla vakavaa. Skolioosi saattaa johtaa näkyvään epämuodostumaan, jossa ihmisen selkäranka vajoaa sisään tai jossa lantio siirtyy jommalle kummalle puolelle kehoa.

Tämä on huoli, joka ei usein nouse esille arkipäivän keskusteluissa, ja tällä kertaa haluammekin kertoa sen oireista ja hoidosta. Näin voit arvioida, onko itselläsi syytä kiinnittää huomiota selkääsi sekä hankkia oikeanlaista hoitoa.

Skolioosia on naisilla miehiä enemmän

Some figure

Perinnöllinenkin skolioosi on hiukan useammin tytön kuin pojan ongelma. Samoin aikuisia koskien on niin, että naisilla ilmenee suuremmissa määrin kuin miehillä luiden ja nivelten ongelmia. Skolioosi on sairaus, joka voi ilmetä erityisesti silloin, kun nainen tule vaihdevuosiin.

Eräs aihetta koskeva tutkimus, joka tehtiin Johns Hopkins -sairaalassa ja joka julkaistiin American Journal of Neuroradiology -lehdessä, vahvisti tätä käsitystä.

Lisäksi vahvistettiin eräitä yksityiskohtaisempia tietoja. Yksi näistä on se, että monessa tapauksessa skolioosi on lievää. Vain 17 % tapauksista oli tutkimuksessa vaikeampi tai vakava.

Kuinka skolioosi ilmenee?

Skolioosi aikuisilla ilmenevänä on nimetty rappeuttavaksi skolioosiksi. Tämä nimikin kertoo jotakin sen syistä ja siitä tekijästä, joka kuvaa tätä epänormaalia kääntymistä ihmisen selkärangassa.

  • Yleisesti ottaen voidaan sanoa, että skolioosi aikuisilla alkaa ilmetä erityisesti 65 ikävuoden jälkeen.
  • Naisilla se kuitenkin voi alkaa näkyä jo 40 tai 50 ikävuoden jälkeen.
  • Tällöin vaihdevuosien vaikutukset vaikuttavat luiden ja nivelten laatuun, vahvuuteen ja kestävyyteen.
  • Kannattaa pitää mielessä myös se, että nivelrikko tai nivelreuma ilmenevät erityisellä tavalla selkärangan pienemmissä nivelissä.

Mitä oireita rappeuttavalla skolioosilla on?

Some figure

Alussa tämä kevyt epämuodostuma ei anna kovin monia merkkejä. Jotkut luulevat, että asiassa on yksinkertaisesti kyse nivelsiteistä.

Pikkuhiljaa alkaa kuitenkin ilmetä tunnottomuutta alaselän keskivaiheilla, kuten myös käsissä tai jaloissa, jotka “nukahtavat”.

  • On tavallista, että olo on tällöin erittäin uupunut.
  • Joskus ihmisen on vaikea hengittää.
  • Kipu on voimakkaampaa aamuisin ja silloin, kun henkilö istuu. Toisin sanoen lepääminen tekee oireista voimakkaammat.
  • Oireet ovat selkeämmät silloin, kun ihminen näkee epämuodostuman itsekin: selkäranka ei tällöin ole oikealla paikallaan, toinen olkapää nousee korkeammalle kuin toinen, selkä on kyyryssä tai tuntuu, että pituutta on kadonnut viisi senttiä.

Erot rappeuttavan skolioosin ja nuorten skolioosin välillä

Skolioosi nuorilla voi ilmetä 10-18 vuoden iässä. Näin käy ilman, että oikeastaan tiedettäisiin, miksi. Kuten jo sanoimme alussakin, skolioosi on useimmissa tapauksissa perinnöllinen asia.

Sen sijaan rappeuttavan skolioosin kohdalla tiedetään mikä sen syynä on, ja mikä vieläkin tärkeämpi ero, selkärangan virheasento tuppaa voimistumaan ainakin 1-2 asteen vauhdilla joka vuosi.

Skolioosin hoito aikuisilla

Some figure

Kirurgista hoitoa ei aina voida skolioosin kehittyessä tehdä, eikä sitä myöskään aina suositella. Potilaan tulee keskittyä sairauteen monialaisesta näkökulmasta, ja tämä saadaan aikaan oikeiden asiantuntijoiden avulla.

Tässä on tarjolla seuraavan tyyppistä hoitoa:

  • Lääkkeet: On olemassa monia lääkkeitä, jotka lievittävät skolioosin aiheuttamaa kipua. Näihin kuuluvat tavalliset ibuprofeeni ja parasetamoli, ja ennen kaikkea nämä vähentävät tulehtuneisuutta nivelissä. Epiduraalipistokset ovat toinen vaihtoehto.
  • Fyysinen hoito skolioosin ilmetessä aikuisilla käsittää tehokkaan fysioterapian ja vesihoidot sekä kiropraktisen vaihtoehtoisen lääkinnän. Apuihin kuuluvat myös lisähoidot, jotka auttavat lievittämään monia sellaisia ongelmia, jotka koskevat hermostoa, lihaksia ja luita.

Parasta olisi, että ei rajotuttaisi skolioosia vastaan taistelussa vain yhteen hoitoon.  Jotta voisit lisätä elämänlaatuasi, sinun tulee käyttää kaikki ne vaihtoehdot, joita lääketieteen asiantuntijat suosittelevat. Tällä tavalla pystyt hyödyntämään uusia hoitomuotoja ja strategioita, jotka auttavat tekemään elämänlaadustasi niin hyvän kuin mahdollista.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.