Kalaöljyn mahtavat terveyshyödyt

19 helmikuun, 2019
Tiesitkö että kalaöljyistä on suuri apu aivojen terveydelle? Tämän lisäksi kalaöljyjen nauttiminen voi ehkäistä aivoja rappeuttavia sairauksia ja lievittää stressin ja masennuksen oireita.

Kalaöljy on ollut suosittu ravintolisä jo vuosikymmenien ajan. Kalaöljyn sisältämät rasvahapot tuovat mukanaan monia hyötyjä terveydelle, etenkin mitä tulee sydämen ja aivojen terveyteen. Tässä artikkelissa haluamme jakaa kanssasi tietoa kalaöljyn terveyshyödyistä ja rohkaista sinua nauttimaan kalaöljyä säännöllisesti.

Kalaöljyn sisältämät ravinteet

Kalaöljy on paljon enemmän kuin ravinteikas kalapohjainen tuote. Kalaöljystä saa runsaasti terveellisiä happoja, jotka ovat terveydelle hyödyllisiä. Kalaöljyä myydään kapselimuodossa, jolloin sen nauttiminen on helppoa ja nopeaa.

Tämän lisäksi on kuitenkin suositeltavaa nauttia myös tuoretta rasvaista kalaa, joka on luontainen terveellisten öljyjen lähde. Saadaksesi riittävästi Omega-3 ja Omega-6 -rasvahappoja, suosittelemme lisäämään seuraavien kalalajien määrää ruokavaliossasi:

  • Makrilli
  • Sardiini
  • Lohi
  • Tonnikala
  • Taimen
  • Silli

Kalaa tulee nauttia mieluiten kaksi annosta viikossa. Kalaöljyä puolestaan tulee nauttia korkeintaan 3 grammaa päivässä. Kalaöljystä on olemassa erilaisia muotoja: osa kapseleista sisältää vahvaa öljyä, kun taas kevyemmät versiot on helpompi sulattaa. Öljyt sisältävät rasvahappojen lisäksi A-, B- C- ja D-vitamiineja.

Mitä hyötyjä kalaöljyllä on

Kun nautit kalaöljyä riittävästi, tulet nauttimaan seuraavista hyödyistä terveydellesi:

1. Ehkäise kausiallergiat

Kalaöljyllä on tulehdusta rauhoittava vaikutus, joka ehkäisee mm. nenäonteloiden turpoamista allergisen reaktion aikana.

Lisäksi kalaöljy vahvistaa kehon puolustusjärjestelmää, jolloin et altistu yhtä herkästi taudinaiheuttajien ja ärsykkeiden vaikutuksille, joita ilmenee kausiallergioiden aikana.

2. Kalaöljy pitää huolta sydämen terveydestä

kalaöljyn terveyshyödyt, lohi

Kalaöljyn sisältämät rasvahapot auttavat alentamaan haitallisten rasvojen määrää verenkierrossa ja verisuonten seinämissä. Tästä syystä kalaöljy soveltuukin ihanteellisesti ihmisille, jotka kärsivät korkeasta kolesterolista ja sen aiheuttamista terveyshaitoista.

Kalaöljyn nauttiminen alentaa riskiä sydäntauteihin, sillä se kontrolloi sydämen rytmiä, ehkäisee tukoksia muodostumasta ja pitää verisuonet joustavina ja toimivina.

3. Kalaöljy tekee ihosta hehkuvan ja kauniin

Kalaöljy ehkäisee auringon säteiden haitallista vaikutusta iholla, kuten ennenaikaista vanhenemista. Kalaöljy korjaa ja uudistaa ihoa, ja syväkosteuttaa sitä. Levitä kalaöljyä etenkin ryppyisille ihoalueille ja huomaat pian, miten paljon sileämmäksi ihosi muuttuu. Älä kuitenkaan koskaan korvaa öljyllä aurinkosuojaa.

Kalaöljyä voidaan käyttää myös ihottuman, kutinan, psoriaasin ja ihon punoituksen hoitoon.

4. Kalaöljy pitää huolta aivojen terveydestä

kalaöljyn hyödyt aivoille

Hermostoa rappeuttavat sairaudet, kuten Alzheimerin tauti, dementia tai Parkinsonin tauti vaikuttavat miljooniin ihmisiin ympäri maailmaa.

Kalaöljyn säännöllinen nauttiminen tasapainottaa välittäjäaineiden, kuten dopamiinin ja seratoniinin tuotantoa aivoissa. Nämä kaksi yhdistettä ovat vastuussa aivojen toimintojen säätelystä.

5. Kalaöljy hoitaa silmäongelmia

Jos kärsit kaihista tai kuivista silmistä, voit käyttää kalaöljyä ongelman hoitoon ja jopa ehkäistä vaivojen ilmenemisen kokonaan.

Jos nautit kalaöljyä joka päivä, voit parantaa silmien terveyttä Omega-3 -happojen avulla.

6. Kalaöljy ehkäisee aivohalvausta

Kun aivoissa sijaitseva verisuoni tukkeutuu tai repeää, tapahtuu aivohalvaus, sillä aivot kaipaavat veren mukana kulkeutuvaa happea toimiakseen. Jos jokin aivojen osa kärsii hapenpuutteesta tukoksen tai vuodon takia, eivät ne pysty toimimaan normaalisti ja aivomassa alkaa kuolla.

Tästä johtuvat halvaukselle tyypilliset oireet: toisen kehonpuoliskon halvaantuminen, puheen puuroutuminen ja sekavuus.

Kalaöljy ehkäisee aivohalvausta, sillä se tehostaa verisuonten terveyttä ja tehostaa verenkiertoa. Kalaöljyä suositellaan korkean verenpaineen ja valtimotautien hoitoon.

7. Kalaöljy lievittää reuman oireita

kalaöljyn parantava voima

Kalaöljyn sisältämillä rasvoilla on loistava tulehdusta rauhoittava vaikutus elimistössä, joka hillitsee tulehduksellisten vaivojen, kuten reuman oireita.

Reumaa tai nivelrikkoa sairastavien onkin suositeltavaa nauttia kalaöljyä päivittäin oireiden lievitykseen ja hoitoon, öljy auttaa ehkäisemään etenkin aamuisin ilmenevää niveljäykkyyttä ja parantaa nivelten liikkuvuutta.

8. Kalaöljy vahvistaa luita

Osteoporoosi on inhottava sairaus, joka vaikuttaa moniin iäkkäisiin aikuisiin ja nykyisin myös nuorempiin potilaisiin. Osteoporoosilla tarkoitetaan kalsiumin puutteesta johtuvaa luumassan katoamista, joka johtaa luiden herkistymiseen murtumille ja muille vaurioille.

Osteoporoosin ilmeneminen on erityisen yleistä jaloissa, olkapäissä ja lantiossa. Kalaöljyn nauttiminen ehkäisee tautia aiheuttavia tekijöitä.

9. Kalaöljy ehkäisee syöpää

Kalaöljyllä on todettu olevan syöpää ehkäisevä vaikutus. Öljyn sisältämät rasvahapot ehkäisevät pahalaatuisten solujen muodostumista, ja se auttaa myrkkyjen ja kuona-aineiden poistumista maksasta ja munuaisista.

10. Kalaöljy ehkäisee masennusta ja ahdistusta 

Kalaöljyllä voidaan kehon lisäksi hoitaa mieltä, sillä se vaikuttaa aivoihin positiivisesti. Kalaöljyä suositellaankin tästä syystä masennuksesta ja ahdistuksesta kärsiville potilaille, sillä riittävä määrä Omega-3 -rasvahappoja parantaa ja tasapainottaa mielialaa. Tämän lisäksi kalaöljy soveltuu kroonisen stressin, unettomuuden ja hermostuneisuuden ehkäisyyn.

Turchini, G. M., Torstensen, B. E., & Ng, W. K. (2009). Fish oil replacement in finfish nutrition. Reviews in Aquaculture. https://doi.org/10.1111/j.1753-5131.2008.01001.x

Wang, C., Harris, W. S., Chung, M., Lichtenstein, A. H., Balk, E. M., Kupelnick, B., … Lau, J. (2006). n-3 Fatty acids from fish or fish-oil supplements, but not α-linolenic acid, benefit cardiovascular disease outcomes in primary- and secondary-prevention studies: A systematic review. American Journal of Clinical Nutrition.

Polavarapu, S., Oliver, C. M., Ajlouni, S., & Augustin, M. A. (2011). Physicochemical characterisation and oxidative stability of fish oil and fish oil-extra virgin olive oil microencapsulated by sugar beet pectin. Food Chemistry. https://doi.org/10.1016/j.foodchem.2011.02.044