Logo image
Logo image

8 ruokaa joita sinun tulisi välttää, mikäli sinulla on nivelongelmia

3 minuuttia
Jotkut ruoat, jotka voivat aktivoida tulehdusreaktion kehossamme, voivat vaikuttaa myös niveltemme terveyteen. Helpottaaksesi tulehdusta ja vähentääksesi kipuasi, sinun tulisi vähentää näitä ruokia niin paljon kuin mahdollista. 
8 ruokaa joita sinun tulisi välttää, mikäli sinulla on nivelongelmia
Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Nivelongelmia esiintyy yhä yleisemmin, niin miehillä kuin naisilla. Yksi syy nivelongelmien syntyyn on yleistyvä istumatyöskentely ja liian vähäinen liikunta. Nivelesi tukevat kehoasi; ne liittävät luusi toisiinsa ja tekevät liikkumisesta mahdollista.

Mistä nivelongelmia kehittyy

Nivelongelmia sekä nivelkipua esiintyy nykyään paljon. Se voi johtua tulehduksesta, vammoista tai kroonisen sairauden syntymisestä. Sen ilmaantuminen liitetään yleensä ikääntymiseen. Se voi kuitenkin myös tapahtua nuorille ihmisille vaurion tai ennenaikaisen rappeuman myötä.

Joka tapauksessa nivelongelmia kannattaa välttää parhaansa mukaan sillä ne rajoittavat paljonkin ihmisen elämänlaatua. Kaiken kaikkiaan nivelkipu tulee usein liikkeiden, sekä päivittäisten askareiden suorittamisen tielle.

Kuinka välttää nivelongelmia

On monia tapoja vähentää nivelongelmien oireiden voimakkuutta. On myös joitakin tekijöitä, jotka voivat lisätä kipua. Esimerkiksi tiettyjen ruokien syöminen lisää tulehdusta. Ne myös vähentävät kehon imeyttämien ravinteiden määrää ja hidastuttavat paranemista.

Tämä nostaa painoa ja saa sinut kerryttämään kuona-aineita verenkierrossa. Muiden muassa tämä voi aiheuttaa enemmän vakavia sairauksia.

Kaikki eivät tiedä, mitä ruokia nämä ovat. Siispä tässä artikkelissa jaamme 8 ruokaa, joita sinun tulisi välttää mikäli sinulla on nivelkipua

1. Prosessoidut ja punaiset lihat

Some figure

Sekä prosessoidut että punaiset lihat sisältävät vahingollisia kemikaaliaineksia. Nämä voivat kasvattaa kehosi tulehduksen määrää. 

Nitriitit ja puriinit säilyvät kehossasi. Pitkällä tähtäimellä ne aiheuttavat kipua ja jäykkyyttä nivelissäsi. 

2. Valkoiset sokerit

Liiallisella valkoisen sokerin syömisellä on paljon tekemistä kehosi tulehdustilojen epätasapainon kanssa. Tämä sisältää kaikki valkaistun sokerin lähteet.

Tämä tuote lisää kytokiineina tunnettujen kemikaalien tuotantoa. Nämä työskentelevät kehossasi kasvattaen kipua ja turvotusta. 

Niillä on myös korkea kaloripitoisuus. Tästä syystä niiden syöminen nostaa painoa. Tämä johtaa suurempaan paineeseen lihaksillesi ja nivelillesi. 

3. Maito ja maitotuotteet

Some figure

Maito ja maitotuotteet on liitetty nivelkipuun. Tämä sisältää kasvaneen taipumuksen nuorten ihmisten nivelkipuihin. Tämänkaltainen ruoka sisältää korkeita tasoja proteiinia nimeltään kaseiini. Tämä aiheuttaa tulehdusta kehossasi.

Tämä aine ärsyttää kudoksia jotka suojelevat niveliäsi. Liiallisissa määrin se voi aiheuttaa niiden rappeumaa.

Nämä ovat myös ruokia, jotka sisältävät paljon tyydyttynyttä rasvaa. Tästä syystä ne lisäävät painoasi ja stimuloivat rasvasolujen tulehdusta. 

4. Suola

Liiallinen pöytäsuolan syöminen on liitetty useiden kroonisten sairauksien syntyyn. Nämä vaikuttavat elämänlaatuusi. Tämä mauste muuttaa nesteiden tasapainoa kehossasi. Samanaikaisesti se lisää sydänsairauksien ja tulehduksen riskiä. 

Kehosi tarvitsee pienen määrän suolaa toimiakseen kunnolla. Me kuitenkin syömme usein yli 10 kertaa enemmän kuin mitä tarvitsemme!

5. Maissiöljy

Some figure

Maissiöljy sisältää paljon rasvahappoja. Nämä rohkaisevat tulehdusta aiheuttavien kemikaalien tuotantoa kehossasi. 

Sen suuri kalorimäärä heikentää niveliäsi. Se myös tekee tulehdusongelmat pahemmiksi.

6. Munat

On todettu, että munat ovat terveellisiä ja antavat meille tärkeän määrän proteiineja. Niiden syöminen säännöllisesti ei kuitenkaan ole suositeltavaa, mikäli sinulla on nivelongelmia.

Koska ne tulevat eläimistä, niissä on merkittävä määrä arakidonihappoa. Tämä on aines keltuaisessa, joka ilmeisesti kasvattaa tulehdusta. 

7. Valkaistut viljat ja jauhot

Puhdistetut viljat ja jauhot ovat voimakkaita tulehdusta aiheuttavia tuotteita. Ne voivat aiheuttaa rappeumaa ja kipua nivelissäsi. Ennen kaikkea, niissä on korkea määrä gluteenia. Tämä on rankkaa aineenvaihdunnallesi. Gluteeni aiheuttaa kivun tunnetta kasvattavien ainesten tuotantoa. 

Lisäksi niiden syöminen päivittäin voi olla yhteydessä krooniseen tulehdukseen ja autoimmuunisairauksiin. 

Ennen kaikkea, koska niissä on tyhjiä kaloreita, ne edistävät ylipainoa, sydänsairauksia ja diabetesta. 

8. Pikaruoat ja paistetut ruoat

Kaupalliset pikaruoat ja paistetut ruoat sisältävät korkeita määriä tyydyttyneitä rasvoja ja jauhoja. Nämä kasvattavat tulehdusta rasvakudoksissasi.

Ne voivat myös aiheuttaa sydänongelmien kehittymistä. Samanaikaisesti ne tekevät nivelsairausten tulehduksen pahemmaksi. 

Kuinka siis välttää nivelongelmia

Tiivistettynä, ruokavaliollasi on tärkeä rooli nivelten terveyden kannalta.

Näiden ruokien vähentäminen tai eliminoiminen ruokavaliossa voi auttaa vähentämään kipua ja oireita jotka siihen on liitettyinä.

On myös viisasta syödä enemmän antioksidanttipitoisia ja Omega-3 -rasvahappopitoisia ruokia joilla on tulehdusta hillitsevä vaikutus. 


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Chai W., Morimoto Y., Cooney RV., Franke AA., et al., Dietary red and processed meat intake and markers of adiposity and inflammation: the multiethnic cohort study. J Am Coll Nutr, 2017. 36 (5): 378-385.
  • Vitellio P., Celano G., Bonfrate L., Gobbetti M., et al., Effects of bifidobacterium longum and lactobacillus rhamnosus on gut microbiota in patients with lactose intolerance and persisting functional gastrointestinal symptoms: a randomised, double blind, cross over study. Nutrients, 2019.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.