Selkälihasten anatomia

Selkälihakset ovat todella tärkeitä ihmiskeholle. Toiset niistä auttavat ryhdin ylläpitämisessä, kun taas toiset ovat vastuussa perusliikkeistä. Tässä artikkelissa kerromme sinulle kaiken, mitä sinun tarvitsee tietää aiheesta.
Selkälihasten anatomia

Viimeisin päivitys: 03 kesäkuuta, 2020

Selkälihasten anatomia on mielenkiintoinen aihe, sillä selkälihaksilla on erittäin tärkeä rooli liikkumisen kannalta. Tässä artikkelissa tarkastelemme joitakin tärkeimpiä selkälihaksia ja niiden tehtäviä.

Selkä

Selkä voidaan jakaa kahteen pääalueeseen, eli ylä- ja alaselkään. Yläselkä yhdistyy yläraajoihin ja rintakehän elimiin, kuten keuhkoihin ja sydämeen. Alaselkä yhdistyy lannerankaan ja vatsan elimiin, kuten maksaan ja suolistoon.

Selkälihasten anatomia käytännössä katsoen määrittelee niiden toiminnan sen sijainnin mukaan, jossa ne ovat ihmiskehossa sekä muiden rakenteiden mukaan, joihin ne yhdistyvät. Nämä lihakset määrittelevät kehon ryhdin ja säätelevät myös vartalon kolmea perusliikettä: taivutusta, kiertoa sekä ojennusta. Ne ovat yleinen tutkimusaihe työterveyshoitoalalla yleisten työvaurioiden johdosta.

Selkälihakset osallistuvat rintakehän ja vatsan elinten suojaamiseen muodostamalla osan “seinistä”, jotka eristävät ne ulkopuolisilta tekijöiltä. Jotkin näistä lihaksista, yleensä pienimmät, ovat myös osa yläraajojen liikkumismekanismia.

Emme kuvaile tässä artikkelissa kaikkia selkälihaksia, mutta annamme yleiskuvan merkittävimmistä lihaksista. Jaamme ne siis kolmeen alueeseen niiden syvyyden mukaan. Tarkastellaan siis mitä syviä, keskellä olevia ja pinnallisia lihaksia ihmisellä on.

Selkälihasten anatomia: syvät selkälihakset

Nämä lihakset ovat kauempana pinnasta, lähempänä sisäelimiä ja selkärankaa. Ne ulottuvat yleisenä ryhmänä kaulasta ristiluuhun ja täyttävät perustoiminnon: koko kehon ryhdin hallinta.

Tarkastellaan niistä muutamia:

 • Selkärangan lihakset: Ne kulkevat koko selkärankaa pitkin selkärangan prosessien ja nikamien poikittaisprosessien välillä. Viime vuosien aikana tehdyissä tieteellisissä tutkimuksissa on havaittu, kuinka huonot työasennot vaikuttavat niihin huonolla tavalla. Ne koostuvat kahdesta tyypistä:
  • Selkäytimen ligamentti sitoo eri nikamien selkärangan prosessit; se toimii selkärangan jatkeena.
  • Ristikkäinen ligamentti tekee samoin poikittaisten prosessien kanssa; se on vastuussa sivuliikkeistä.
 • Ristisidokset: Nämä sidokset yhdistävät lantion selkärankaan ja sitä myötä kaularankaan. Ne voivat pidentää selkärankaa ja niillä on myös hyvin tärkeä rooli vartalon kallistamisessa sivulta toiselle.
 • Selän sahalihakset: Nämä lihakset tulevat kahdessa muodossa ja ne osallistuvat hengitysteiden dynamiikkaan sekä auttavat rintakehää sisään- ja uloshengityksessä. Ne sijaitsevat myös selkärangassa ja menevät kylkiluiden väliin.

Selkälihasten anatomia: keskimmäisen kerroksen lihakset

selkälilhasten anatomia

Tämän lihasryhmän toiminta voidaan tiivistää lapaluun liikettä sääteleväksi. Ne ovat siten suoraan yhteydessä luuhun, jonka tunnemme lapaluuna. Tämä luu niveltyy teeskennellysti kylkiluun kanssa, joten siihen viitataan toisinaan “valheellisena nivelenä”, sillä se ei tyypillisesti muodostu kuten muut nivelet. Sen sijaan kyseessä on lihaksen (sahalihas) luupinta (lapaluu).

Siihen liittyy kaksi mielenkiintoista lihasta:

 • Lapaluun kulma: lapaluun nosto tapahtuu tässä ja se voidaan myös luokitella yläraajojen lihakseksi sen päämäärästä johtuen. Se syntyy lapaluussa ja saavuttaa kaularangan.
 • Suunnikaslihakset: kun lihas supistuu, lähenee lapaluu selkärankaa adduktioliikkeellä. Se myös kommunikoi lapaluun kanssa sen lisäämien sarakkeiden kera. Sen nimi on peräisin sen suunnikkaasta muodosta.

Selkälihasten anatomia: pinnalliset lihakset

Nämä lihakset ovat parhaiten tunnettuja, sillä ne yhdistetään kehonrakennukseen ja esteettisyyteen. Näiden selkälihasten hyvä kehitys luo luonteenomaisen vartalon niitä säännöllisesti treenaaville.

Niillä on kuitenkin tärkeä merkitys, joka on toiminnallisesti kaukana esteettisestä. Tämän tason lihakset osallistuvat aktiivisesti olkanivelen liikkeisiin.

Pinnallisten selkälihasten anatomia ei täytä vain esteettistä tehtävää.

Tässä kaksi merkityksellisintä lihasta:

 • Epäkäslihas: tämä on yksi suurimmista lihaksista ja sillä on kolme yhdistyvää osaa. Se yhdistyy kallon takaosan luuhun, kaularankaan, solisluuhun, selkärangan nikamiin ja lapaluuhun. Sillä on useita tehtäviä:
  • Olkapään nostaminen
  • Lapaluun eteneminen selkärankaan
  • Lapaluun laskeminen
 • Leveä selkälihas: tämä lihas aloittaa matkansa viimeisestä selkänikamasta ja siitä osasta kehoa, joka muodostaa kolme viimeistä kylkiluuta. Se on ohut, käytännössä katsoen litteä ja kolmionmuotoinen. Kun käsivarsi toimii kiinteänä pisteenä, se nostaa vartaloa.

Toivomme, että nautit tämän artikkelin lukemisesta ja opit lisää kehosta ja sen lihaksista!

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
5 jooga-asentoa, joilla saat vahvemmat vatsalihakset
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
5 jooga-asentoa, joilla saat vahvemmat vatsalihakset

Veneasento on yksi tehokkaimmista jooga-asanoista saadaksesi vahvemmat vatsalihakset. Lisäksi se auttaa parantamaan tasapainoa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Sobotta, Johannes. Atlas de anatomia humana. Vol. 2. Ed. Médica Panamericana, 2006.
 • Norris, Christopher M. La estabilidad de la espalda. Editorial HISPANO EUROPEA, 2007.
 • Moore, Keith L., and Arthur F. Dalley. Anatomía con orientación clínica. Ed. Médica Panamericana, 2009.
 • Cassan, Adolf. Atlas de anatomía. Grupo Editorial Norma, 2003.

Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.