Yllättäviä faktoja ihmiskehosta
Artikkeliemme tarkoituksena on antaa ihmisille tilaisuus saada tietoa parhaista tavoista terveyden ja hyvinvoinnin ylläpitämiseksi. Annamme myös ohjeita ja reseptejä, joiden avulla voit hoitaa kauneuttasi kotoa käsin ja edullisesti. Meistä on todella mahtavaa pystyä antamaan uusia vinkkejä ja hyödyllistä tietoa, ja tällä kertaa haluamme kertoa muutamia faktoja ihmiskehosta. Nämä ovat melkoisen yllättäviä, joten jatka lukemista, jos haluat ymmärtää paremmin omaa kehoasi!
Elimistösi on kuin tarkkaan viritetty kone, joka on samalla jossakin määrin mysteeri. Se on ainutlaatuinen ja erityinen, siitä ei tietysti ole epäilystäkään, ja seuraavassa kerromme joistakin tämän järjestelmän mielenkiintoisista salaisuuksista. Onko jokin näistä sinulle jo aikaisemmin tuttu ilmiö?
1. Faktoja ihmiskehosta: ruoansulatuksesi ihmeet
Syömäsi ruoka viettää vatsassasi keskimäärin kolmesta kuuteen tuntia. Vatsaan mahtuu jopa kaksi litraa ruokaa, joten joillekin ihmisille kylläisyyden tunteen saavuttaminen voi olla vaikeampaa kuin toisille. Saattaa tulla sinulle yllätyksenä, että ruoka voi säilyä paksusuolessa jopa 20 tuntia. Miksi näin pitkään? Joillakin ihmisillä on pidempi suolisto, joten ruoan käsittelyn prosessi, synteesi ja poistuminen elimistöstä saattaa kestää toisilla kauemmin.
2. Kuinka pitkään ihminen voi selvitä ilman ruokaa ja vettä?
Olet ehkä joskus miettinyt tätä – mitä tapahtuisi, jos et saisi todella pitkään aikaan ruokaa ja vettä? Mikäpä olisi pelottavampaa. Onneksi asia on kuitenkin niin, että ihmisen keho on kestävä sellaisissa tilanteissa, joissa se ei saa kunnolla ruokaa. Sen sijaan veden suhteen keho on vaativampi, joten sinun tulisi aina huolehtia sitä, että annat sille tarpeeksi nestettä. Nestehukka voi aiheuttaa vakavia seurauksia ihmisen hyvinvoinnille.
Itse asiassa keho voi selvitä noin 7 päivää ilman ruokaa, aiemmasta terveydentilastasi riippuen vähemmänkin tai jopa enemmän. Veden suhteen on aika kuitenkin huomattavasti lyhyempi, eli ihminen ei kestä kahta tai kolmea päivää enempää, jos se joutuu puutostilaan. Heti kun kehosi joutuu kestämään nestehukkaa, alkaa seurauksena ilmetä terveysongelmia.
3. Faktoja ihmiskehosta: ihon mysteerit
Ihmisen iho on hyvin kummallinen ruumiin osa-alue. Tiedätkö kuinka paljon ihoa saatat koko elämäsi aikana jättää jälkeesi? Lähes 15 kiloa! Mutta vaikka tämä saattaakin tuntua hiukan ällöttävältä ajatukselta, on se itse asiassa hyvin tervettä. Vanhan ihon irtoaminen ja uusien solujen muodostuminen takaa sen, että ulkonäkösi säilyy nuorekkaana ja hehkeänä.
4. Miksi sormet rypistyvät kun olet vedessä pidemmän aikaa?
Tämä on klassinen kysymys lasten suusta. Kun vietät pidemmän aikaa kylvyssä tai vaikkapa uima-altaassa, voit huomata kuinka sormiesi iho – ja jopa jalkapohjat – alkavat rypistyä hyvin näkyvästi. Tämä ilmiö on itse asiassa sellainen, jonka ihminen on perinyt esi-isiltään.
Sormenpäiden rypistyminen mahdollistaa sen, että ihminen voi tarttua pieniin siemeniin tai kasveihin märissäkin ympäristöissä. Esi-isiemme ote oli siten rypistynein sormin parempi. Jos haluat vahvistaa tämän olettamuksen, kokeile vaikka kerätä marmorikuulia kylpyammeesi pohjalta ennen ja jälkeen sormiesi rypistymisen. Vaikkakin mielenkiintoinen fakta, ei tämä ilmiö tietenkään ole enää yhtä hyödyllinen nykypäivänä kuin se joskus muinoin ehkä oli!
5. Kielen kummat ilmiöt
Ihmisen kieli on täysin uniikki asia, sillä kenenkään kahden henkilön kielet eivät ole samanlaiset. Keskimäärin kieli on noin 10 senttiä pitkä, mutta sen muoto, kaarteen ja linjat ovat täysin ainutlaatuiset – kuten myös ihmisen sormenjäljetkin. Yksi kieleen liittyvä kummallinen asia on myös tämä: syntyessäsi sinulla on miljoonia makunystyröitä, mutta ajan kuluessa niitä katoaa. Tämän vuoksi ne makuelämykset, joita koit lapsuudessasi, saattavat ikävä kyllä olla mennyttä ikuisiksi ajoiksi.
6. Vauvojen maailma
Tiesitkö, että vauvoilla on syntyessään noin 300 luuta? Tämä on tietysti paljon, mutta ajan kuluessa jotkut näistä luista liittyvät toisiinsa, ja aikuisuuden saavuttaessaan ihmisellä onkin vain 206 luuta.
Toinen kummallinen asia vauvoihin liittyen on se, että ne aina rentoutuvat sykkivän sydämen äänen kuullessaan. Yhdeksän kuukauden aikana kohdussa vauvat ovat kokoajan tämän äänen läheisyydessä, ja tämä pätee sikiön jokaisessa kehitysvaiheessa. Jos siis huomaat, että vauvasi ei nuku hyvin, laita hänen päänsä rintaasi vasten, jotta hän voi kuulla sydämesi lyönnit.
7. Faktoja ihmiskehosta: hiusten kasvu
On itsestään selvää, että uni on äärimmäisen tärkeää ihmiselle. Yöllä nukkuessasi imusuonijärjestelmäsi puhdistautuu, ja lapsen ollessa kyseessä erittyy kasvuhormoneja. Jos olet jo täysikasvuinen, ei pituutesi luonnollisestikaan enää muutu, mutta yksi asia joka kyllä kasvaa on tukkasi: 2-3 nanometriä viikossa.
8. Tuotat noin kolme grammaa vasta-aineita päivässä
Tämä on hyvin mielenkiintoinen fakta ihmisen kehon toimintaan liittyen. Vastustuskykysi pystyy tuottamaan noin kolme grammaa vasta-aineita joka päivä, jotta pystyisit suojautumaan mikro-organismeja, viruksia ja bakteereja vastaan. Jos näin ei olisi, olisit sairaana suurimman osan ajasta.
9. Punasteletko usein?
Jos olet yksi niistä ihmisistä, jotka punastuvat helposti ja joiden poskilla on yleensä punertava hehku, voimme kertoa, että punastumisen hetkellä myös vatsasi sisäseinät muuttuvat punertaviksi. Ei siis sanota turhaan, että “ihmisen vatsa on kuin toiset aivot”. Läpikäymämme tunteet heijastuvatkin usein vatsan toimintaan.
10. Napasi on äärimmäisen bakteeripitoinen paikka!
Tiesitkö, että napasi on todellinen bakteerien ekosysteemi? Yritä siis pitää se puhtaana – tätä vyötärön viehättävää kohtaa ei kannata jättää peseytymisrutiinisi ulkopuolelle.
Nyt tiedät hiukan enemmän kehosi monista yllättävistä ominaisuuksista!
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Allen, M., Varga, S., & Heck, D. H. (2023). Respiratory rhythms of the predictive mind. Psychological Review, 130(4), 1066–1080. https://psycnet.apa.org/doiLanding?doi=10.1037%2Frev0000391
- Bushdid, C., Magnasco, M. O., Vosshall, L. B., & Keller, A. (2014). Humans can discriminate more than 1 trillion olfactory stimuli. Science, 343(6177), 1370–1372.
https://www.science.org/doi/abs/10.1126/science.1249168 - Cowan, P. T., & Kahai, P. (2022). Anatomy, Bones. StatPearls. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK537199/
- Davis, N. J. (2021). Water-immersion finger-wrinkling improves grip efficiency in handling wet objects. Plos One, 16(7), e0253185. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8294484/
- Egert, M., & Simmering, R. (2016). The Microbiota of the Human Skin. Microbiota of the Human Body. Advances in Experimental Medicine and Biology, 902, 61-81. https://link.springer.com/chapter/10.1007/978-3-319-31248-4_5
- Feng, P., Huang, L., & Wang, H. (2014). Taste bud homeostasis in health, disease, and aging. Chemical Senses, 39(1), 3–16. https://academic.oup.com/chemse/article/39/1/3/332985
- Jacobson, A., Yang, D., Vella, M., & Chiu, I. M. (2021). The intestinal neuro-immune axis: crosstalk between neurons, immune cells, and microbes. Mucosal Immunology, 14(3), 555-565. https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S193302192200157X
- Kottusch, P., Tillmann, M., & Püschel, K. (2009). Survival time without food and drink. Arch Kriminol, 224(5-6), 184-91. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20069776/
- Loussouarn, G., Lozano, I., Panhard, S., Collaudin, C., El Rawadi, C., & Genain, G. (2016). Diversity in human hair growth, diameter, colour and shape. An in vivo study on young adults from 24 different ethnic groups observed in the five continents. European Journal of Dermatology, 26(2), 144–154. https://www.jle.com/en/revues/ejd/e-docs/diversity_in_human_hair_growth_diameter_colour_and_shape._an_in_vivo_study_on_young_adults_from_24_different_ethnic_groups_observed_in_the_five_continents_306744/article.phtml?tab=texte
- Medlineplus. Síndrome de Sjögren. Medlineplus.gov. Consultado el 15 de agosto del 2023.
https://medlineplus.gov/spanish/sjogrenssyndrome.html - Porcheri, C., & Mitsiadis, T. A. (2019). Physiology, Pathology and Regeneration of Salivary Glands. Cells, 8(9), 976. https://www.mdpi.com/2073-4409/8/9/976
- Zhang, L., Zhang, Z., Xu, L., Zhang, X. (2021). Maintaining the Balance of Intestinal Flora through the Diet: Effective Prevention of Illness. Foods, 10(10), 2312. https://www.mdpi.com/2304-8158/10/10/2312
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.