Voiko neuropaattista kipua rauhoittaa eteerisillä öljyillä?

Eteerisissä öljyissä on ominaisuuksia, jotka voivat hyödyttää neuropaattisen kivun hoidossa. Mutta ovatko ne tehokkaita? Tässä artikkelissa kerromme, mitä vaihtoehtoja on saatavilla ja mitä tutkimukset sanovat.
Voiko neuropaattista kipua rauhoittaa eteerisillä öljyillä?

Viimeisin päivitys: 17 elokuuta, 2021

Viime vuosina on tutkittu erilaisia hoitoja neuropaattiseen kipuun. Tässä artikkelissa kerromme, voiko neuropaattista kipua rauhoittaa eteerisillä öljyillä.

Kuten Espanjan kipuyhdistyksen lehdessä (Revista de la Sociedad Española del Dolor) kerrotaan, neuropaattisen kivun hallinta on hankalaa ja se vaatii yleensä sekä lääkkeellistä että lääkkeetöntä hoitoa.

Neuropaattinen kipu on hermovauriosta peräisin olevaa kipua. Arvioiden mukaan se vaikuttaa 7–10 prosenttiin väestöstä, pääasiassa vanhempiin ihmisiin. Se on yleistä erityisesti potilailla, joilla on kroonista leikkauksen jälkeistä kipua, postherpeettinen neuralgia ja diabeettinen neuropatia.

Neuropaattinen kipu on yhdistetty myös muihin kroonisiin sairauksiin. Sen yleisin muoto on kuitenkin diabeettinen perifeerinen neuropatia, joka koskettaa jopa puolta diabeetikoista. Kivun ohessa potilailla ilmenee yleensä kihelmöintiä, turvotusta ja puutuneisuutta.

Voiko neuropaattista kipua rauhoittaa eteerisillä öljyillä? Joidenkin tutkimusten mukaan tällainen luontaishoito voi auttaa lievittämään kipua. Tutkimusnäyttöä on tästä kuitenkin niukasti, joten niitä tulisi käyttää varoen.

Jatka lukemista niin saat selville, millainen vaikutus eteerisillä öljyillä on neuropaattiseen kipuun.

Eteeriset öljyt neuropaattisen kivun lievittämisessä

Kuten alussa mainittiin, neuropaattisen kivun hoito on monimutkaista ja vaatii ammattilaisen väliintuloa. Vaikka esimerkiksi eteerisistä öljyistä voi saada helpotusta, ne eivät korvaa lääkärin antamaa hoitoa. Jos päätät käyttää niitä, muista tässä artikkelissa antamamme neuvot.

Mäkikuisman eteerinen öljy

Luontaislääketieteessä hyödynnetään usein mäkikuismaa (Hypericum perforatum) mielialan parantamiseen ahdistuksessa ja masennuksessa. Eräs yksittäinen tapaustutkimus raotti kuitenkin sellaista mahdollisuutta, että se tehoaisi täydentävänä hoitona myös neuropaattiseen kipuun.

Complementary Therapies in Medicine -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan kolmoishermosärystä – eräänlainen kasvoihin vaikuttava hermokipu – kärsivä potilas sai vaivaan helpotusta käyttäessään homeopaattista valmistetta mäkikuismasta. Tästä tutkijat päättelivät, että tämän kasvin uutteet olisivat lupaava hoitovaihtoehto tällaiseen kipuun. Tämän vahvistamiseksi ei ole kuitenkaan riittävästi tutkimusnäyttöä.

Pyhäbasilikan eteerinen öljy

Pyhäbasilika, toiselta nimeltään tulsi, on tuoksuva yrtti, jonka tieteellinen nimi on Ocimum sanctum. Journal of Ayurveda and Integrative Medicine -lehden tietojen mukaan sen lääkitseviin ominaisuuksiin kuuluu antimikrobinen, ripulia ehkäisevä, antioksidanttinen ja tulehdusta lievittävä vaikutus. Sillä on myös potentiaalisia kipua lievittäviä ja immunomoduloivia vaikutuksia.

Vuonna 2015 julkaistussa tutkimuksessa tämän kasvin eteeriset öljyt näyttivät tehoavan iskiashermokipuun hiirillä, minkä vuoksi sen uskotaan voivan tehota myös neuropaattiseen kipuun. Tästä puuttuu kuitenkin näyttöä ja näiden vaikutusten varmentamiseksi ihmisillä tarvitaan vielä tutkimuksia.

Käy lukemassa myös: Basilikaa hyttysten karkottamiseen

Kamomillan eteerinen öljy

Kamomillan eteerinen öljy sisältää ainetta nimettä borneoli. European Journal of Pharmacology -lehden tutkimuksen mukaan tämä yhdiste voi auttaa vähentämään neuropatian aiheuttamaa kipua ja tulehdusta. Tässä tutkimuksessa borneoli vähensi kipuherkkyyttä neuropaattisesta kivusta kärsivillä rotilla.

Tämän eteerisen öljyn vaikutuksia ihmisillä ei kuitenkaan ole vielä vahvistettu. Tästäkin huolimatta tällainen öljy on turvallista käyttää, ja populaarikirjallisuudessa sitä ylistetään sen rauhoittavien vaikutusten vuoksi.

Eläinkokeissa kamomillan eteerinen öljy vähensi neuropaattista kipua
Kamomilla osoitti tehonsa eläimillä tehdyissä tutkimuksissa, mutta vielä ei ole vankkaa tutkimusnäyttöä sen kyvystä rauhoittaa neuropaattista kipua ihmisillä.

Inkiväärin eteerinen öljy

Inkiväärin eteerisen öljyn neuropaattista kipua rauhoittavasta vaikutuksesta ei ole paljonkaan näyttöä. Tästä luontaistuotteesta on tutkimuksissa kuitenkin löydetty kipua lievittäviä ja tulehduksenvastaisia ominaisuuksia. Tämä johtuu sen sisältämästä yhdisteestä nimeltä zingibain, joka on osoittautunut hyödylliseksi tulehdusongelmia vastaan.

Kuinka näitä eteerisiä öljyjä voi käyttää neuropaattisen kivun rauhoittamisessa?

Ihan ensiksi tulee muistaa, että näitä öljyjä tulisi käyttää ainoastaan perinteisen hoidon lisänä. Koska niiden tehosta ei ole riittävästi todisteita, ne eivät kaikissa tapauksissa välttämättä toimi. Niitä voi käyttää aromaterapiassa tai paikallisesti.

Aloita laittamalla öljy diffuuseriin tai kaada se kuumaan veteen höyryhengitystä varten. Jos haluat käyttää sitä paikallisesti, sekoita eteerinen öljy johonkin pohjaöljyyn, esimerkiksi oliivi-, manteli- tai kookosöljyyn. Noin viisi tippaa lusikallista kohden tulisi riittää.

Mitä tulee muistaa

Näitä eteerisiä öljyjä voi ostaa luontaistuote- tai kosmetiikkamyymälöistä. Osta eteerisiä öljyjä ainoastaan tunnetuilta ja arvostetuilta merkeiltä. Lue tuotteen etiketit ja käyttöohjeet.

Puhtaat eteeriset öljyt ovat melko väkeviä ja voivat olla myrkyllisiäkin. Tästä syystä niitä ei tulisi niellä ja niitä tulisi käyttää aina pieniä määriä. Iholle levitettävä eteerinen öljy tulisi sekoittaa toiseen öljyyn. Jos huomaat haitallisia reaktioita, pese öljy pois runsaalla vedellä ja lopeta käyttö.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • EColloca L, Ludman T, Bouhassira D, et al. Neuropathic pain. Nat Rev Dis Primers. 2017;3:17002. Published 2017 Feb 16. doi:10.1038/nrdp.2017.2
  • Maritza Velasco, V. (2014). Dolor neuropático. Revista Médica Clínica Las Condes25(4), 625–634. https://doi.org/10.1016/s0716-8640(14)70083-5
  • Cruciani, R. A., & Nieto, M. J. (2006, June). Fisiopatología y tratamiento del dolor neuropático: Avances más recientes. Revista de La Sociedad Espanola Del Dolor.
  • Gerardo, C.-I. (2014). Dolor neuropático, clasificación y estrategias de manejo para médicos generales. Revista Médica Clínica Las Condes25(2), 189–199. https://doi.org/10.1016/s0716-8640(14)70030-6
  • de Cássia da Silveira E Sá R, Lima TC, da Nóbrega FR, de Brito AEM, de Sousa DP. Analgesic-Like Activity of Essential Oil Constituents: An Update. Int J Mol Sci. 2017;18(12):2392. Published 2017 Dec 9. doi:10.3390/ijms18122392
  • Cohen MM. Tulsi – Ocimum sanctum: A herb for all reasons. J Ayurveda Integr Med. 2014;5(4):251–259. doi:10.4103/0975-9476.146554
  • Assiri, K., Alyami, Y., Uyanik, J. M., & Romero-Reyes, M. (2017). Hypericum perforatum (St. John’s Wort) as a possible therapeutic alternative for the management of trigeminal neuralgia (TN) – A case report. Complementary Therapies in Medicine30, 36–39. https://doi.org/10.1016/j.ctim.2016.10.014
  • Jiang, J., Shen, Y. Y., Li, J., Lin, Y. H., Luo, C. X., & Zhu, D. Y. (2015). (+)-Borneol alleviates mechanical hyperalgesia in models of chronic inflammatory and neuropathic pain in mice. European Journal of Pharmacology757, 53–58. https://doi.org/10.1016/j.ejphar.2015.03.056

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.