Logo image
Logo image

Chia-siementen 7 upeaa hyötyä

3 minuuttia
Sen lisäksi, että chia-siemenissä on runsaasti vitamiineja, mineraaleja ja antioksidantteja, ne ovat täynnä energiaa ja ne voivat auttaa laihtumaan.
Chia-siementen 7 upeaa hyötyä
Viimeisin päivitys: 30 marraskuuta, 2021

Nämä pienet, tummat, gluteenittomat, kuitu- ja antioksidanttipitoiset siemenet ovat nykyään hyvin suosittuja monien ruokavaliossa. Ja hyvästä syystä! Chia-siementen edut ovat loistavat kaikille, kuuluisuuksista ja urheilijoista vanhuksiin ja lapsiin.

Sana chía on peräisin maya-kulttuurista ja tarkoittaa “voimaa”. Tuhansien vuosien ajan nämä siemenet ovat olleet osa ruokavaliota Meksikossa ja Väli-Amerikan maissa. Ajan myötä ne ovat levinneet muuallekin maailmaan, etenkin viime vuosina. Tämä johtuu siitä, että on huomattu että chia-siemenet ovat täynnä vitamiineja, Omega-3 -rasvahappoja ja mineraaleja.

Chia-siemeniä käytetään nykyään jos jonkinlaisissa resepteissä, sekä suolaisissa että makeissa: hedelmäsmoothiet, jälkiruoat, leivät, salaatit jne. Niiden kevyt maku tarkoittaa sitä, ne eivät muuta itse ruoan makua, mutta ne voivat antaa sille toisen, hieman rapean tekstuurin.

Chia-siementen ravitsemukselliset ominaisuudet

Some figure

American Society of Nutritionin mukaan tämä superruoka sisältää jopa viisi kertaa enemmän kalsiumia kuin maito, mikä tekee siitä ihanteellisen maitotuotteiden korvikkeen vegaaneille ja laktoosi-intoleranteille. Chia-siemenet myös:

  • Sisältävät enemmän proteiinia kuin vihannekset.
  • Ovat kolme kertaa rautapitoisempia kuin pinaatti.
  • Niissä on kolme kertaa enemmän antioksidantteja kuin mustikoissa (mikä voi auttaa estämään solujen hapettumista).
  • Niissä on kaksinkertainen määrä kaliumia banaaniin verrattuna.
  • Sisältävät kaksi kertaa enemmän kuitua kuin kaura (mikä edistää ruoansulatusta).

Chia-siementen edut

1. Auttavat tuntemaan olon kylläiseksi

Meksikon kansallisen ammattikorkeakoulun tutkimuksen mukaan chia-siemenet sisältävät ominaisuuksia, jotka voivat merkittävästi auttaa tuntemaan vähemmän nälkää. Niinpä on hyvä lisätä (vähintään) yksi teelusikallinen chia-siemeniä välipaloihin, jotta et turvaudu muihin, paljon kaloreita sisältäviin vaihtoehtoihin, kun olet nälkäinen aterioiden välillä.

Kun ne joutuvat kosketuksiin nesteen kanssa, chia-siemenet turpoavat jopa 10 kertaa alkuperäiseen kokoonsa verrattuna mahassa ja auttavat sinua tuntemaan olosi kylläiseksi. Tätä kautta ne auttavat myös ylläpitämään terveellistä painoa.

2. Edistävät nesteytystä

Oletko sellainen henkilö, joka ei yleensä juo paljon nesteitä päivällä? Ehkä unohdat tai et halua juoda vettä. Tässä tapauksessa uskotaan, että veden saannin lisääminen ja sen täydentäminen chia-siemenillä voi edistää nesteytystä. Huomaa, että tätä teoriaa ei kuitenkaan ole vielä vahvistettu tutkimuksissa.

3. Vähentävät nivelkipua

Chia-siemenissä olevat Omega-3 -rasvahapot ovat anti-inflammatorisia, kuten tämä Chilen yliopiston lääketieteen laitoksen tekemä tutkimus osoittaa. Niinpä ne ovat hyvä vaihtoehto, jos kärsit mm. nivelkivusta. Argentiinan Platan adventistikorkeakoulun tutkimuksen mukaan ne sopivat myös lievittämään niveltulehduksen ja nivelrikon aiheuttamia epämukavuuksia.

4. Suojaavat myrkyiltä

Asuminen kaupungissa voi aiheuttaa paljon terveysongelmia. Stressin lisäksi ilman myrkyt ja saastuminen ovat tärkeitä tekijöitä, jotka on otettava huomioon. Jos lisäät siihen tupakansavun ja auringon UVA-säteet, seuraukset voivat olla erittäin vakavia.

Uskotaan, että chia-siemenet pystyvät suojaamaan näiltä myrkyiltä. Tieteellistä näyttöä ei kuitenkaan vielä ole riittävästi tämän väitteen tueksi.

5. Chia-siemeniin on pakattuna paljon energiaa

Oletko tuntenut olosi viime aikoina hyvin väsyneeksi? Oletko voimaton tai onko sinulla keskittymisvaikeuksia? Jos näin on, on aika harkita chia-siementen lisäämistä ruokavalioon. Ne auttavat sinua tuntemaan olosi aktiivisemmaksi siitä hetkestä lähtien, kun heräät aamulla.

Koska ne sisältävät enemmän proteiinia ja kaliumia kuin useimmat hedelmät ja vihannekset, ne saattavat antaa sinulle sen annoksen energiaa, jonka sinulta puuttuu. Ihanteellinen lisä maanantaiaamuihin!

6. Auttavat lisäämään lihasmassaa

Some figure

Tämäkin chia-siementen etu liittyy energiaan. Kun treenaat ja haluat kasvattaa lihaksia, saatat joskus turvautua lisäravinteisiin, jotka eivät ole hyödyllisiä terveydellesi tai joilla voi olla negatiivisia sivuvaikutuksia.

Erinomainen luonnollinen korvike näille lisäravinteille ovat chia-siemenet, koska uskotaan, että ne lisäävät lihasmassaa. Tätäkin ominaisuutta tutkitaan edelleen väitteen vahvistamiseksi.

Tiivistettynä

Chia-siementen kaikkien etujen nauttimiseksi Yhdysvaltain Kansallisen lääketieteen instituutin elintarvike- ja ravitsemuslautakunta suosittelee seuraavia päivittäisiä määriä:

  • Alle 58-vuotiaat miehet = 40 ml
  • Yli 58-vuotiaat miehet = 30 ml
  • Alle 50-vuotiaat naiset = 25 ml
  • Yli 50-vuotiaat naiset = 20 ml

Jos haluat sisällyttää ne aterioihisi, suosittelemme, että turvotat niitä vedessä vähintään puoli tuntia etukäteen. Tämä auttaa vahvistamaan niiden luonnollisia ominaisuuksia, ja ne kulkevat suolistossa helpommin.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.