Oletko usein väsynyt herätessäsi?

Heräätkö usein väsyneenä, vaikka olet mielestäsi nukkunut tarpeeksi? Aamuisen väsymyksen taustalla voi olla monia syitä. Tässä artikkelissa kerromme näistä syistä, sekä kerromme miten unen laatua voi parantaa.
Oletko usein väsynyt herätessäsi?

Kirjoittanut Edith Sánchez

Viimeisin päivitys: 09 elokuuta, 2022

Jos olet väsynyt aamulla herätessäsi vaikka tiedätkin nukkuneesi useita tunteja, ihmettelet varmaan mikä voisi olla vialla. Monet asiat voivat aiheuttaa tämän epämiellyttävän olon. Karkea tosiasia on, että useimmiten aamuväsymys ei johdu unettomuudesta.

Kun mietit asiaa, sinusta tuntuu siltä että olet saanut tarpeeksi monta tuntia syvää unta, mutta siltikin heräät väsyneenä. Ja tätä tapahtuu usein, muttet tiedä miksi. Nukuitpa kuinka monta tuntia tahansa ja heräsitpä herätyskellon soittoon tai et, loppujen lopuksi tapahtuu sama asia: heräät väsyneenä, mielesi matelee ja olet erittäin huonolla tuulella.

Miksi olet väsynyt herätessäsi? Miksi kunnolliset yöunetkaan eivät vie tätä oloa pois?

Lue eteenpäin, niin selvitetään.

Oletko väsynyt herätessäsi?

Ensimmäinen hyödyllinen asia tietää on se, että nukkuminen tapahtuu jaksoissa. Vaikka me ihmiset mukaudummekin hyvin helposti, keho ja mieli toimivat paremmin jos noudatamme aina samoja rutiineja ja aikatauluja. Tämä vaikuttaa ratkaisevasti virkeyteen.

Jos esimerkiksi viikolla menet aina nukkumaan klo 22 mennessä ja heräät klo 6 aamulla, mutta viikonloppuisin taas et kontrolloi nukkumaanmeno- ja heräämisaikaa millään tavalla, kehosi rytmi menee sekaisin. Sitten voit olla väsynyt herätessäsi, nukuitpa kuinka monta tuntia tahansa, sekä viikolla että viikonloppuna.

Normaalisti ihmisillä on viisi 90 minuutin unisykliä joka yö. Jokainen sykli puolestaan jaetaan neljään vaiheeseen. Jos hereilläolo- ja lepoajat muuttuvat, voit herätä “väärään aikaan” eli ennen kuin kaikki syklit ja syklin vaiheet on käyty läpi.

Mitä tästä voi seurata?

Olet herätessäsi väsynyt.

Sinua saattaa kiinnostaa tämäkin artikkeli: 7 hyvää tapaa unettomuuden hoitamiseen ja parempaan lepoon

Unihäiriöt

Oletko väsynyt herätessäsi? Se voi johtua uniapneasta.

Monissa tapauksissa syy aamuiseen väsymykseen on jokin unihäiriö. Jos sinun on usein vaikea nukahtaa tai heräät useita kertoja yössä, olet todennäköisesti väsynyt jo herätessäsi ja kenties koko päivän. Yksi unen laatuun vaikuttava tavallinen häiriö on uniapnea. Tämä on häiriö, jossa henkilön hengityksessä tulee taukoja nukkumisen aikana. Yksi uniapnean välittömistä seurauksista on se, että herätessään henkilö tuntee kuin hän ei olisi nukkunut laisinkaan.

Joidenkin aineiden nauttiminen

Tiettyjen aineiden, kuten alkoholin, nauttiminen on merkittävä este hyvän unen saavuttamiselle. Sillä on paradoksaalinen vaikutus: vaikka se ensin aiheuttaa uneliaisuutta, se ei lopulta anna meidän nukkua kunnolla. Tämäntyyppinen ilmiö tapahtuu myös joidenkin lääkkeiden, etenkin rauhoittavien lääkkeiden, kanssa.

Kahvi on myös hyvän unen vihollinen. Kun juomme kupposen kahvia aamulla, tunnemme olomme energisemmäksi ja virkeämmäksi. Jos taas juomme sitä myöhään iltapäivällä tai illalla, emme todennäköisesti pysty nukkumaan yöllä hyvin. Kahvia ei tulisi juoda ainakaan viiteen tuntiin ennen nukkumaanmenoa.

Psykologiset ongelmat

Yksi syy heräämiseen väsyneenä on se tapa, jolla ihmismieli toimii. Monesti juuri ennen nukahtamista me käymme mielessämme läpi kaikki huolet tai päivän aikana tekemättä jääneet asiat tai päätökset. Myöhäinen ilta on huonoin aika tehdä niin. Se aiheuttaa ”yöllistä ahdistusta” ja vaikuttaa lepoon.

Stressi yleensäkin estää meitä nukkumasta rauhallista unta. Se saa meidät pysymään valppaana jopa nukkuessamme. Jos sinulle on joskus käynyt näin, olet varmaankin huomannut että heräilet helposti keskellä yötä, et saa unenpäästä kiinni uudelleen ja olet väsynyt aamulla herätessäsi. Jos tämä on ongelma sinun kohdallasi, sen lievittämiseksi kannattaa opetella erilaisia rentoutumistekniikoita.

Muita mahdollisia syitä siihen, miksi olet väsynyt herätessäsi

Yllä mainitsemiemme syiden lisäksi on hyvin mahdollista, että olet väsynyt aamulla siksi että unihygieniasi ei ole terveellinen. Muun muassa valoisa makuuhuone, melu ja liian korkea lämpötila häiritsevät rauhallista lepoa.

Unihygieniaan liittyvät myös huonot päivittäiset tavat. Useat tutkimukset ovat osoittaneet, että näyttöjen töllöttäminen ennen nukkumaanmenoa ei ole hyväksi levolle. Ei ole myöskään hyvä syödä suuria aterioita illalla juuri ennen nukkumaanmenoa, eikä suuria määriä sokeria. Unen laatuun vaikuttaa myös liikunta: jos kehosi on ollut aktiivinen päivän aikana, tulet todennäköisesti nukkumaan paremmin kuin jos olet vain istunut ja maannut koko päivän.

Toisaalta ongelmat suolen mikrobistossa voivat myös heijastua uneen, tehden siitä huonommanlaatuista. Mikrobisto-ongelmat vaikuttavat hormonien ja välittäjäaineiden tuotantoon, joita tarvitaan rentoutumiseen ja rauhalliseen lepoon. Jos suolistosi ei voi hyvin, et varmaankaan nuku kunnolla.

Kaikilla näillä tekijöillä on merkitystä unen laatuun, ja ne voivat olla syy siihen, miksi olet väsynyt aamulla herätessäsi.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Ferré, A. (2018). Síndrome de fatiga crónica y los trastornos del sueño: relaciones clínicas y dificultades diagnósticas. Neurología, 33(6), 385-394.
  • Marín Agudelo, H. A. (2008). Trastornos del sueño, salud y calidad de vida Una perspectiva desde la medicina comportamental del sueño. Suma Psicologica. https://doi.org/10.14349/sumapsi2008.24
  • Borquez, P. (2011). Calidad del sueño, somnolencia diurna y salud autopercibida en estudiantes universitarios. Eureka.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.