Lasten suojaaminen auringolta: mitä tulisi tietää?
Aurinko on useiden eri valon aallonpituuksien lähde. Näistä voimme löytää ultraviolettivaloa UVA-, UVB- ja UVC-muodoissa. Ilmakehä imee viimeisen muodon, 99 % UVA:sta ja vain vähän UVB:stä. Lasten suojaaminen auringolta on tärkeää, jotta voimme pyrkiä ehkäisemään auringon säteilyn negatiivisia vaikutuksia sekä lyhyellä että pitkällä aikavälillä.
On tärkeää tietää, että pitkäaikainen altistuminen UVB-säteilylle voi vahingoittaa ihoa, aiheuttaa auringonpolttamia tai punoitusta. Ajan mittaan voi ilmaantua myös luomia ja muita jälkiä. Äärimmäisissä tapauksissa voi jopa kehittyä melanooma. Me kaikki tiedämme, että auringolla on samalla tärkeä rooli sekä D-vitamiinisynteesissä että muissa kehon reaktioissa.
On tärkeää olla erittäin varovainen, kun lapsen iho altistetaan auringolle. Lapsen iho on ohuempi. Lisäksi lapset usein leikkivät vedessä, jolloin aurinkovoide huuhtoutuu pois. Tässä artikkelissa kerromme sinulle, mitä voit tehdä suojataksesi lastesi ihoa mahdollisimman hyvin.
Lasten suojaaminen auringolta
Lasten suojaamisesta auringolta on tulossa yhä tärkeämpi kysymys planeettaamme vaikuttavien ongelmien vuoksi. Perheen tulee olla tietoinen tästä ja ottaa selvää asiantuntijoiden suosituksista, jotta kaikki voivat nauttia aurinkoisista päivistä.
Lapsen ihon väri, käytetty aurinkosuoja, lapsen auringossa viettämä aika ja hänen harjoittamansa toiminta ovat kaikki muuttuvia tekijöitä, jotka sinun tulee ottaa huomioon. Esimerkiksi hyvin vaalea iho palaa helpommin.
Joka tapauksessa asiantuntijat suosittelevat, että emme altista alle 3-vuotiaita lapsia auringolle muutamaa minuuttia kauempaa. Vältä oleskelemasta auringossa keskipäivällä, koska silloin aurinko on korkeimmillaan.
Älä myöskään unohda aurinkovarjoa, hattua, aurinkolaseja tai muita auringolta suojaavia tuotteita ja huolehdi riittävästä nesteytyksestä!
Auringolle altistumisen positiiviset vaikutukset
Suoraan sanottuna auringon meille antama energia on korvaamatonta ja elintärkeää. Terveydestä huolehtimiseen kuuluu auringossa oleskelu, mutta meidän on kuitenkin varmistettava ettemme pala.
Alle 6 kuukauden ikäisen lapsen ei tulisi oleskella auringossa yli 10 minuuttia. Pienten lasten tulisi oleskella useimmiten varjossa.
Kuten sanoimme, elintärkeä D-vitamiinisynteesi tarvitsee auringovaloa. Auringossa oleilu aikaisin aamulla tai myöhään iltapäivällä auttaa meitä imemään fosforia ja kalsiumia.
Lisäksi se edistää ensimmäisten 7 päivän aikana syntymän jälkeen bilirubiinin hajoamista ja kuljettamista, mikä on osa asiantuntijoiden suosittelemaa keltaisuuden hoitoa.
Lisäksi se stimuloi verenkiertoa laajentamalla verisuonia. Tällä on lämpöä säätelevä vaikutus ja se auttaa vapauttamaan endorfiineja.
Liiallisen auringonoton negatiiviset vaikutukset
Auringolle altistumisen vakavampia vaikutuksia ovat ihon polttaminen tai punoitus, lämpöhalvaus ja auringonpistos. Saatat myös kokea nesteen kerääntymistä kehosi kudoksiin tai turvotusta kivun ja kutinan lisäksi.
UVB liittyy auringonpolttamiin. UVA kuitenkin tunkeutuu ihoon syvällisemmin ja synnyttää niin sanottua auringon elastoosia, joka voi aiheuttaa ihon ennenaikaista ikääntymistä.
Asiantuntijat ovat myös yhdistäneet UVA:n yli 60 prosenttiin pahanlaatuisista melanoomatapauksista.
Riskejä kannattaa harkita lyhyellä ja pitkällä aikavälillä, koska niillä on kumulatiivisia vaikutuksia. Keskimäärin yli 80 % auringosta, jonka saamme, on ennen kuin täytämme 18 vuotta. Tämä johtuu siitä, että lapset leikkivät, viettävät aikaa tai harrastavat urheilua ulkona pitkän aikaa huomaamatta säteilyä.
Kuinka suojella lapsia auringolta
Alle 6 kuukauden ikäisille vauvoille ei suositella aurinkorasvan käyttöä, joten muut strategiat ovat välttämättömiä. Nämä ovat varjossa pysymistä, vaatteiden ja hattujen käyttämistä. Jos lapset ovat hieman vanhempia, he voivat myös käyttää aurinkolaseja ja myös aurinkorasvaa voidaan käyttää.
Vauvojen silmät ovat erittäin herkät valolle. Heillä on suuremmat ja suojaamattomat pupillit. Lisäksi silmän linssi ei ole vielä valmis auringonvalolle. Linssi päästää läpi 90 % UVA-säteilystä. Näiden säteiden aggressiivuudella on kumulatiivinen ja peruuttamaton vaikutus.
Meidän tulee välttää altistamasta lapsia suoralle auringonvalolle missä tahansa iässä. Etenkin kesikipäivällä, kun aurinko on korkeimmillaan.
Muiden antamiemme neuvojen lisäksi sinun tulee harkita SPF:n (aurinkosuojakertoimen) käyttöä, joka on yli 50. On parempi valita sellainen, joka sisältää fyysisiä suodattimia kemikaalien sijaan. Jos aiot käyttää sitä uima-altaalla tai rannalla, varmista, että valitset vedenkestävän tuotteen. Lapsille on yleensä kehitetty omat aurinkosuojatuotteet.
Aurinkosuojaa tulee levittää vähintään 2 tunnin välein ja aina uimisen jälkeen, vaikka tuotteen sanotaankin olevan vedenkestävä.
Lasten suojaaminen auringolta takaa heille terveen ihon tulevaisuudessa
Luemme usein, että “iholla on muisti”. Tiedämme, että auringon haitalliset vaikutukset ovat kumuloituvia ja peruuttamattomia. Näin ollen lapsesi suojeleminen on tärkeää hänen terveydelleen pitkällä aikavälillä ja hänen loppuelämänsä ajan.
Melanooma eli ihosyöpä on viidenneksi yleisin syöpä miesten ja naisten keskuudessa. Lisäksi se on 20 kertaa yleisempää valkoisilla ihmisillä kuin tummaihoisilla. Tämä on tärkeää pitää mielessä.
Lasten aurinkovoide on hyvä tapa suojella lapsia auringon haitalliselta säteilyltä. Se antaa heille myös mahdollisuuden nauttia monista auringon tarjoamista eduista.
Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.
- Moína, M. M. (2005). Prevención del cáncer de piel y consejo de protección solar. Pediatría Atención Primaria, 7(26), 55-77. Disponible en: https://www.redalyc.org/pdf/3666/366638696012.pdf
- Reyna Aguirre, L. D. L. A. (2018). Morbilidad de ictericia neonatal (Doctoral dissertation, Universidad de Guayaquil. Facultad de Ciencias Médicas. Escuela de Medicina). Disponible en: http://186.3.32.121/bitstream/48000/14718/1/E-11472_CUJILEMA%20CUJILEMA%20CARLOS%20RIGOBERTO.pdf
- Rodríguez-García, R., & Rodríguez-Silva, R. (2016). Prevención de Hiperbilirrubinemia Neonatal y los Rayos Solares. Boletín Clínico Hospital Infantil del Estado de Sonora, 33(1), 32-37. Disponible en: https://www.medigraphic.com/pdfs/bolclinhosinfson/bis-2016/bis161g.pdf
- Sanz, L. P., & Vilarrasa, E. (2008). La piel del recién nacido: atención especial. Farmacia profesional, 22(11), 36-42. Disponible en: https://www.elsevier.es/es-revista-farmacia-profesional-3-articulo-la-piel-del-recien-nacido–13130746
- Valdivielso Ramos, M., Mauleón Fernández, C., Balbín Carrero, E., de la Cueva Dobao, P., Chavarría Mur, E., & Hernanz Hermosa, J.M.. (2009). Fotoprotección en la infancia. Pediatría Atención Primaria, 11(42), 313-324. Disponible en: http://scielo.isciii.es/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1139-76322009000200012&lng=es&tlng=es.
- Vital-Durand, F. EL OJO DEL BEBÉ Y LA LUZ:¿ DÓNDE EMPIEZA LA PROTECCIÓN DE LA VISTA?. Disponible en: https://www.pointsdevue.com/sites/default/files/pdv71esp_-_francois_vitaldurand.pdf
- Kamenisch, York, et al. “UVA, metabolism and melanoma: UVA makes melanoma hungry for metastasis.” Experimental dermatology 27.9 (2018): 941-949.
Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.