Reiterin oireyhtymä eli reaktiivinen niveltulehdus

Reiterin oireyhtymä on infektioiden jälkeen ilmenevä niveltulehdus. Se aiheuttaa myös muissa kehonosissa erilaisia oireita. Tässä artikkelissa kerromme sen aiheuttajista ja hoidoista.
Reiterin oireyhtymä eli reaktiivinen niveltulehdus
Elisa Martin Cano

Kirjoittanut ja tarkastanut lääkäri Elisa Martin Cano.

Viimeisin päivitys: 11 marraskuuta, 2022

Reiterin oireyhtymä on eräänlainen niveltulehdus, joka ilmaantuu infektion jälkeen. Se ei vaikuta ainoastaan niveliin, kuten niveltulehdukselta voisi odottaa, vaan kehon eri osiin.

Tässä artikkelissa kerromme kaiken tästä oireyhtymästä.

Mikä on Reiterin oireyhtymä?

Reiterin oireyhtymä eli reaktiivinen artriitti on eräänlainen niveltulehdus, joka kehittyy reaktiona tietyille infektioille. Artriitti on nivelten tulehdustila, eli tulehdusta jänteissä, faskioissa ja nivelkalvoissa, joista jokainen nivel muodostuu.

Nivelten lisäksi Reiterin oireyhtymä vaikuttaa myös muihin kehonosiin. Näitä ovat ennen kaikkea:

Vaikka ongelmasta voi kärsiä kuka tahansa, sitä ilmenee pääasiassa alle 40-vuotiailla miehillä. Tyypillinen sairaudesta kärsivä henkilö on yleensä 3-kymppinen mies. Haluamme kuitenkin toistaa, että sitä voi esiintyä missä tahansa ikäryhmässä.

Sinua saattaa kiinnostaa myös: Vinkkejä parantaaksesi nivelten terveyttä

Mistä Reiterin oireyhtymä johtuu?

Reiterin oireyhtymä on niveltulehdus.
Reiterin oireyhtymä on periaatteessa niveltulehdus, ja sellaisena se vaikuttaa niveliin.

Kuten jo mainittiin, Reiterin oireyhtymä puhkeaa yleensä erilaisten infektioiden jälkeen. Vaikka sen aiheuttajista ei ole vielä täyttä varmuutta, oireyhtymälle näyttäisivät altistavan voimakkaimmin tietyt ennakoivat tekijät. Muutamia esimerkkejä ovat:

  • Ruokamyrkytyksestä johtuvan suolistotulehduksen jälkeen. Useimmiten reaktiivista niveltulehdusta aiheuttavat Shigella ja salmonelloosi.
  • Virtsatietulehduksen jälkeen, sekä miehillä että naisilla, suojaamattoman yhdynnän seurauksena. Reiterin oireyhtymää aiheuttavia sukupuolitauteja ovat esimerkiksi klamydia ja tippuri.
  • Lisäksi perintötekijöillä epäillään olevan vaikutusta, vaikka yhteys ei ole täysin selvä. Useimmiten Reiterin oireyhtymää on raportoitu ihmisillä, joiden suvussa esiintyy Reiterin oireyhtymää.

Mitä oireita Reiterin oireyhtymä aiheuttaa?

Kaikkien niveltulehdusten tavoin Reiterin oireyhtymän pääasiallinen oire on kipu nivelissä. Tavallisesti sitä on useammassa kuin yhdessä nivelessä kehonpainoa kannattelevilla alueilla, kuten lantiossa, polvissa ja alaselän alueella.

Lisääntymis- ja virtsanerityselimistön ongelmat saattavat ilmetä kipuna tai epämukavuutena virtsatessa tai yhdynnän aikana. Joskus virtsaputkesta tulee valkeaa vuotoa, erityisesti miehillä. Myös veristä virtsaa saattaa tulla virtsatessa.

Silmissä saattaa esiintyä konjunktiviittia. Yleisoireina oireyhtymä voi aiheuttaa muutaman asteen kuumetta, huonovointisuutta ja väsymystä. Ei-kivuliaita haavaumia ilmestyy kieleen tai huuliin, silmiin ja sukupuolielimiin.

Reiterin oireyhtymä voi vaikuttaa muun muassa polviin.
Nivelkipu on Reiterin oireyhtymän pääasiallinen oire.

Sinua saattaa kiinnostaa myös: 15 parasta lääkekasvia

Reiterin oireyhtymän diagnosointi ja hoito

Lääkäri tekee diagnoosin oireiden ja merkkien sekä fyysisen tutkimuksen perusteella. Tämän lisäksi saatetaan tarvita veri- ja virtsakokeita sekä kuvantamistutkimuksia, kuten selkärangan tai oireisen nivelen röntgenkuvia tai ultraääntä.

Kun diagnoosi on tehty, hoitona on lepo ja oireiden hallinta. Lääkäri saattaa määrätä myös kipu- ja tulehduskipulääkkeitä. Jos oireyhtymälle löydetään selkeä syy, esimerkiksi sukupuolitauti, hoito pohjautuu tuon infektion hoitoon.

Jos jokin askarruttaa, kysy lääkäriltä

Oireita voi esiintyä muutamasta viikosta kuukausiin. Tämä riippuu infektion voimakkuudesta ja levinneisyydestä, jokaisen potilaan vasteesta hoidolle ja muista prosesseista.

Tärkeintä on mennä lääkäriin mahdollisimman pian oireiden ilmetessä. Lääkäri päättää noudatettavista vaiheista siten, että prosessi sujuisi mahdollisimman hyvin ja siitä olisi mahdollisimman vähän haittaa potilaalle.

Tästäkin huolimatta ei ole epätavanomaista, että reaktiivinen niveltulehdus puhkeaa uudelleen kuukausien tai vuosien päästä jonkin toisen infektion seurauksena.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Henoch-Schönleinin purpuran ominaisuudet
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Henoch-Schönleinin purpuran ominaisuudet

Sairaus nimeltä Henoch-Schönleinin purpura voi puhjeta missä tahansa iässä, mutta melkein aina se alkaa lapsuudessa.  • Keat A. Reiter’s Syndrome and Reactive Arthritis in Perspective. Vol. 309, New England Journal of Medicine. 1983. p. 1606–15.
  • Carter JD, Hudson AP. Reactive Arthritis: Clinical Aspects and Medical Management. Vol. 35, Rheumatic Disease Clinics of North America. 2009. p. 21–44.
  • Wu IB, Schwartz RA. Reiter’s syndrome: The classic triad and more. Vol. 59, Journal of the American Academy of Dermatology. 2008. p. 113–21.
  • Borges-Costa J, Pacheco D, Antunes J, Sacramento-Marques M. Síndrome de Reiter (artritis reactiva). Piel. 2012 Aug 1;27(7):384–9.

Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.