Liiallisen suolan käytön haittavaikutukset

Liiallisella suolan käytöllä voi olla ennen pitkää haitallisia seurauksia elimistöön. Se voi aiheuttaa haittaa esimerkiksi verenkiertojärjestelmälle ja munuaisille.
Liiallisen suolan käytön haittavaikutukset

Kirjoittanut Yamila Papa Pintor

Viimeisin päivitys: 24 tammikuuta, 2023

Terveysasiantuntijoiden ja Maailman terveysjärjestön (WHO) mukaan runsas suolan syönti ei ole hyväksi terveydelle. Tunnetko jo liiallisen suolan käytön haittavaikutukset? Jos ne ovat vielä osaksi epäselviä, ei hätää; kerromme alla kaiken, mitä aiheesta tulee tietää.

Sillä välin pidä mielessä yksi asia: kaikki ääripäät ovat haitaksi. Älä siis yritä elää ilman suolaa, mutta älä myöskään käytä sitä ylettömästi. Ihanteellista olisi aina noudattaa omalääkärisi antamia suosituksia, sillä niissä on otettu huomioon kehosi erityistarpeet.

Mistä suolaa saadaan ja kuinka paljon sitä tulisi syödä?

Liiallinen suolan käyttö on haitallista.
Liika natrium on haitallista valtimoiden terveydelle, sillä se nostaa verenpainetta.

Center for Science in the Public Interest -järjestön tietojen mukaan:

  • 10 % nauttimastamme natriumista tulee ruoasta ja vedestä.
  • Toiset 10 % lisätään ruokaan kokkauksen ja syömisen yhteydessä, mutta tämä arvo voi vaihdella ihmisten omien tottumusten mukaan. Jo yksi teelusikallinen hienoa ruokasuolaa sisältää kaiken päivittäin tarvitsemamme natriumin.
  • Loput 80 % natriumista saadaan muun muassa prosessoiduista elintarvikkeista ja leivitetyistä ruoista, joita syödään enimmäkseen kodin ulkopuolella ja pikaruokaravintoloissa. Natriumkloridia käytetään runsaasti esimerkiksi makkaroissa.

Sallittu suolan määrä riippuu henkilön terveydentilasta. Suolan käyttö vaihtelee myös vuodenajan ja ruokalajin mukaan. Esimerkiksi kesällä tai keväällä syödään vähemmän suolaa kuin talvella. Päivittäin nautitun natriumin määrän tulisi olla 500-2400 milligrammaa.

Monissa ruoissa natriumin määrä ylittää nämä arvot. Esimerkiksi ranskalaisissa perunoissa on kastikkeineen noin 4900 milligrammaa natriumia.

Lue lisää täältä: 6 mielenkiintoista faktaa suolasta

Miten suolan liiallisen kulutuksen voi välttää?

Liiallisen suolan käytön aiheuttamien ongelmien ehkäisemiseksi on suositeltavaa välttää prosessoituja elintarvikkeita, erityisesti juustoja, leivonnaisia, leikkeleitä ja pikaruokaa. Voit lisäksi korvata suolan esimerkiksi käsittelemättömällä merisuolalla ja lisätä suolaa aterioihisi yhä vähemmän. Aluksi huomaat maussa selvän eron, mutta pian makunystyräsi tottuvat vähäisempään suolan määrään.

Ruoan makua voi koettaa parantaa myös muilla mausteilla. Maustehyllystä tulisi löytyä esimerkiksi pippuria, salviaa, meiramia, basilikaa, persiljaa, muskottipähkinää, rosmariinia, rakuunaa ja kuminaa.

Mitkä ovat liiallisen suolan käytön haittavaikutukset?

Suola nostaa verenpainetta.
Suolan käyttö voi johtaa hetkelliseen verenpaineen nousuun ilman taustalla olevaa patologiaakin.

Sydän- ja verenkierto-ongelmat

Liiallisella suolan käytöllä on haittavaikutuksia verenkiertojärjestelmään. Näitä ovat esimerkiksi verenpainetauti, sydäninfarktit ja sydämen vajaatoiminta.

Se voi aiheuttaa myös aivoinfarkteja, verihyytymiä ja aivoverenvuotoa, jotka johtavat vakaviin ja pysyviin fyysisiin ja neurologisiin seurauksiin. Syynä tähän on pääasiassa se, että liika suola haittaa munuaisten suodatustoimintaa, mikä myös pahentaa korkeaa verenpainetta noidankehän tavoin.

Munuaisten vajaatoiminta

Edellä mainitun lisäksi liiallinen suolan käyttö voi altistaa munuaiskiville. Se aiheuttaa myös nesteen kertymistä kehoon, mikä heikentää paitsi munuaisten myös sydämen ja maksan toimintaa.

Kasvainten ilmaantuminen

Runsas suolan käyttö voi edistää tietyntyyppisten kasvainten, kuten rintasyövän, ilmaantumista tai kehittymistä. Tämän osoittaa kiinalaisten tutkijoiden vuonna 2018 julkaisema tutkimus.

Ylipaino ja lihavuus

Vuonna 2019 INTERMAP-nimisessä tutkimuksessa analysoitiin suolan käytön ja lihavuuden välistä yhteyttä eri maissa. Tutkimuksessa tultiin siihen johtopäätökseen, että suolan käyttö korreloi positiivisesti painoindeksin ja ylipainon tai liikalihavuuden esiintyvyyden kanssa Japanissa, Kiinassa, Isossa-Britanniassa ja Yhdysvalloissa.

Erilaiset suolat: terveellisempiä vaihtoehtoja

Liiallisen suolan käytön haittavaikutukset voi välttää vaihtamalla tavallisen pöytäsuolan terveellisempään suolaan.

Pansuola

Tämä on Suomessa kehitetty jodioitu suola. Siinä on vain vähän natriumia, mutta runsaasti kaliumia ja magnesiumia. Se saattaa auttaa alentamaan verenpainetta sen nostamisen sijaan. Pansuolassa on 56 % natriumkloridia (normaalissa suolassa sitä on 100 %).

Biosal

Tämä suola on natriumkloridin ja kaliumkloridin seos. Se torjuu edellä mainittuja haittavaikutuksia. Se on vähemmän haitallista, mutta siinä ei ole ravintoaineita. Lisäksi sitä on käsitelty valkaisuaineilla, kemikaaleilla ja jodilla.

Savustettu suola

Tätä käytetään antamaan ruokaan omanlaistaan makua, mutta siitä ei saa mitään ravintoaineita.

Punainen eli “Havaijin” suola

Tätä suolaa saadaan Havaijin rannikolta ja se sisältää vulkaanisesta savesta johdettua rautaoksidia. Suola erotetaan luonnollisin menetelmin ja se muistuttaa merisuolaa. Siinä on erittäin voimakas maku ja se kykenee stimuloimaan tiettyjen ruokien hapettumista.

Jos sinulla on kysyttävää suolan terveellisestä käytöstä, voit aina kääntyä lääkärin puoleen.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Suolan käyttö migreenin hoitoon
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Suolan käyttö migreenin hoitoon

Migreeni on yleinen vaiva, josta kärsii useammin naiset kuin miehet. Suolan käyttö migreenin hoitoon onnistuu kotona vaivattomasti.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Forman, J. P., Scheven, L., De Jong, P. E., Bakker, S. J. L., Curhan, G. C., & Gansevoort, R. T. (2012). Association between sodium intake and change in uric acid, urine albumin excretion, and the risk of developing hypertension. Circulation, 125(25), 3108–3116. https://doi.org/10.1161/CIRCULATIONAHA.112.096115


Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.