Logo image
Logo image

6 mielenkiintoista faktaa suolasta

4 minuuttia
Me ihmiset syömme paljon enemmän suolaa kuin mikä on suositeltu päivittäinen enimmäismäärä. Kaikki tietävät, että suolan liiallinen saanti voi aiheuttaa terveysongelmia, mutta tiesitkö, että sitä voi nauttia jopa liian vähän? Mitä muuta meidän tulisi tietää suolasta?
6 mielenkiintoista faktaa suolasta
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Ruokasuola, joka koostuu pääosin natriumkloridista, on mineraaliyhdiste, jota käytetään ruoanlaitossa lähes jokaisessa keittiössä päivittäin. Asiantuntijat ovat kuitenkin jo useiden vuosien ajan varoittaneet meitä niistä vaaroista, joita suolan liiallinen kulutus aiheuttaa.

Monet mieltävät suolan valkoiseksi myrkyksi, aivan kuten valkaistun sokerin tai jauhotkin, ja niiden liiallisella käytöllä sanotaan olevan haitallinen vaikutus terveyteen. Onko se totta? Miten suola todella vaikuttaa terveyteemme?

Haluamme tässä artikkelissa esitellä kuusi mielenkiintoista faktaa suolasta. Tutkitaanpa lähemmin, mitkä suolansaannin suositukset ovat.

Some figure
Tieteelliset tutkimukset osoittavat, että liiallisen suolansaannin sekä kohonneen verenpaineen välillä on olemassa selvä yhteys.

1. Liiallinen suolansaanti voi aiheuttaa verenpaineen nousua

Tätä faktaa suolasta on vaikea sivuuttaa, sillä siitä on puhuttu jo pitkään ja se on kaikkien tiedossa.

Lukuisat tutkimukset osoittavat, että suola on yksi korkea verenpaineen pääasiallisista syistä. Krooninen korkea verenpaine tunnetaan myös verenpainetautina.

Korkea verenpaine puolestaan lisää aivoinfarktin ja sydänsairauksien riskiä, joka on yksi johtavista kuolinsyistä teollistuneissa maissa.

Useat kokeet, joita suoritettiin esimerkiksi Iso-Britanniassa, Japanissa ja Suomessa, ovat osoittaneet, että suolan vähentäminen päivittäisessä ruokavaliossa johtaa kohonneen verenpaineen madaltumiseen ja aivoinfarktin aiheuttaman kuoleman mahdollisuuden pienenemiseen.

Nämä samat kokeita tehneet asiantuntijat kuitenkin huomauttavat, että tämä on voinut johtua myös siitä, että koehenkilöt yhdistivät suolankäytön vähentämiseen muitakin terveellisiä tapoja.

Sinua saattaa kiinnostaa tämäkin artikkeli: Sokeri vai suola: kumpi on liiallisena epäterveellisempää?

2. Liiallinen suolansaanti voi lisätä mahasyövän riskiä

Mahasyöpä on edelleen yksi johtavista syöpätyypeistä. Maantieteelliset eroavaisuudet tämän syövän ilmaantuvuudessa ovat saaneet tutkijat pohtimaan, voisiko sen sekä syömistapojen välillä olla yhteys.

Tärkeimpiä mahasyöpään liittyviä ruokavaliotekijöitä ovat savustettujen ja suolassa säilöttyjen ruokien sekä erittäin nitriittipitoisten ruokien säännöllinen nauttiminen.

Jotkut epidemiologiset tutkimukset ovat analysoineet yhteyttä liiallisen suolankäytön ja mahasyövän välillä. Pitkien tutkimusten meta-analyyseissä on havaittu, että:

“Suolan kokonaismäärän, suolapitoisten elintarvikkeiden ja mahalaukun syöpäriskin välillä on vahva, epäsuotuisa yhteys.”

Jotkut tutkimukset painottavat erityisesti suolavedessä säilytetyn lihan, kalan ja vihannesten negatiivisia vaikutuksia. Kliiniset ja epidemiologiset todisteet osoittavat, että suolansaannin vähentäminen ja hyvin suolapitoisten ruokien välttäminen voivat johtaa mahasyöpätapausten lukumäärän laskuun.

3. Munuaishäiriöistä kärsivien on hallittava suolansaantiaan

Kroonista munuaissairautta sairastavien on vältettävä suolan käyttöä. Munuaissairaudet liittyvät kasvaneeseen riskiin kärsiä sydänsairauksista ja munuaisten vajaatoiminnasta.

Kun otamme huomioon, että yksi munuaisten tehtävistä on säädellä natriumin tasapainoa kehossa, on ymmärrettävää että näiden potilaiden on hillittävä suolansaantiaan. Eräässä tieteellisessä tutkimuskatsauksessa todettiin, että korkean verenpaineen ja natriumin erittymisen paraneminen näkyi jo 24 tunnin kuluttua.

Katsauksen mukaan myös turvotuksen riski pieneni, mutta suolan vähentämisen pitkäaikaisia vaikutuksia (kuten kuolleisuuden lasku tai munuaisten vajaatoiminta) ei tässä tapauksessa voitu määrittää.

Lue tämäkin: Mitä munuaisten vajaatoiminnasta kärsivien tulee ottaa huomioon ruokavaliossaan?

Some figure
Useimmat ihmiset saavat enemmän kuin päivän suositellun enimmäismäärän suolaa. Monesti meillä ei ole aavistustakaan kuinka paljon päivittäin nauttimissamme tuotteissa on suolaa.

4. Syömme liikaa suolaa

Maailman terveysjärjestö (WHO) suosittelee päivän suola-annokseksi noin 5 grammaa, joka on teelusikallisen verran. Tämän päivän ongelma on, että useimpien ihmisten, sekä aikuisten että lasten, suolansaanti ylittää huomattavasti kaikki nykyiset suositukset.

Monissa maissa kansalaisten suolansaantia on tutkittu ja mitattu, ja monin paikoin sen ilmoitetaan olevan 8–12 grammaa päivässä. Suomalaisten miesten arvioidaan nauttivan noin 10 grammaa suolaa päivässä, ja naisten noin 7 grammaa.

5. Ole varovainen piilosuolan kanssa

Suurin osa nauttimastamme suolasta ei tule siitä, kun käytämme sitä keittiössämme ruoanlaitossa. Tämä edustaa vain noin 20-25 % päivittäisestä suola-annoksestamme. Suurin osa nauttimastamme suolasta tulee siis elintarvikkeista, jotka ostamme kaupasta, ja joihin suolaa on jo lisätty.

Eniten saamme suolaa näistä valmisruoista:

 • Valmiit keitot ja liemet
 • Liemikuutiot
 • Leipä, keksit ja aamiaismurot
 • Makkarat ja muut jalostetut lihat
 • Valmisvälipalat, suolatut pähkinät ja muut snacksit

Luonnollisestikin paras tapa vähentää suolaa ruokavaliossamme on valita tuoreita, käsittelemättömiä raaka-aineita aina kun mahdollista. Niistä voimme mainita etenkin:

 • Hedelmät ja vihannekset
 • Kananmunat
 • Palkokasvit
 • Kuivatut hedelmät
 • Viljat
 • Kala
 • Jalostamaton vähärasvainen liha

Jatka lukemista: Miksi teollisesti tuotettua leipää tulisi välttää

6. Myös liian vähäinen suolansaanti on vaarallista

Sääntö, joka pätee lähes kaikkeen, pätee myös suolaan: ei liian paljon, mutta ei myöskään liian vähän. Tasapaino on tärkeää. Nyt tiedämme, että meidän on oltava tarkkana ettemme nauttisi suolaa liikaa, mutta on hyvin tärkeää muistaa, että kehomme kyllä tarvitsee suolaa. Sitä ei tule poistaa ruokavaliosta kokonaan eikä meidän tule mennä liiallisuuksiin sen välttämisessä.

Kuten sanottu, suola on meille välttämätöntä. Kehomme tarvitsee natriumia, jotta se voi ylläpitää hyvää nestetasapainoa, kuljettaa happea ja ravinteita sekä tuottaa hermostimulaatiota.

Kuten liiallinen suolan nauttiminen, myös liian vähäinen suolansaanti voi aiheuttaa terveysongelmia. Mielenkiintoista kyllä, sekä liiallinen että liian vähäinen suolansaanti nostavat korkean verenpaineen sekä sydän- ja verisuonisairauksien riskiä.

Tunsitko jo entuudestaan nämä kuusi faktaa suolasta? Muista pitää etenkin piilosuolaa silmällä, mutta varmista samalla, että saat suolaa jonkin verran, sillä kehosi tarvitsee sitä!


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Braam B. et al. Understanding the two faces of low-salt intake. Current Hypertension Reports. Junio 2017.
 • D’Elia L. et al. Dietary salt intake and risk of gastric cancer. Cancer treatment and research. 2014. 159:83-95.
 • McMahon EJ. et al. Ingesta de sal dietética modificada para pacientes con nefropatías crónicas. Cochrane Database of Systematic Reviews. 2015. (2), art n. CD010070.
 • Ritz E., Mehls O. Salt restriciton in kidney disease – a missed therapeutic opportunity? Pediatric Nephrology . 2009. 24 (1): 9-17.
 • Xiao Qin W. et al. Review of salt consumption and stomach cancer risk: Epidemiological and biological evidence. World Jornal of Gastroenterology. Mayo 2009. 15(18):2204-2213.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.