Kahdeksan epäterveellistä ruokaa, joita tulisi välttää

Jos haluat ruokavaliostasi terveellisen, nauti monipuolisesti erilaisia ruokia, mutta aina sopivissa määrissä. Kohtuus on avain kaikessa.
Kahdeksan epäterveellistä ruokaa, joita tulisi välttää

Viimeisin päivitys: 10 marraskuuta, 2022

Onko totta, että joitakin ruokia ei tulisi syödä ikinä? Tässä artikkelissa esittelemme kahdeksan epäterveellistä ruokaa, joita tulisi välttää hinnalla millä hyvänsä.

Kauppojen hyllyt notkuvat erilaisia houkuttelevia ruokia. Ne näyttävät aina tuoreilta ja herkullisilta, ja vaikuttavat helpolta tavalta sammuttaa aterioiden välillä iskevä nälkä. Joskus ihmiset jättävät kuitenkin huomiotta, että herkullisen ulkokuoren taakse kätkeytyy suuri määrä tyydyttynyttä rasvaa ja lisättyjä kemikaaleja, jotka voivat useasti syötyinä aiheuttaa erilaisia häiriöitä kehossa.

Vielä huolestuttavampaa on se, että monet näistä herkuista saattavat tuntua harmittomilta, sillä niiden vaikutukset ovat asteittaisia ja ilmaantuvat vähitellen, kun haitta on lievää. Nämä tuotteet on yhdistetty muun muassa ylipainon, liikalihavuuden ja monien elämänlaatua heikentävien kroonisten sairauksien lisääntymiseen.

Mitkä nämä haitalliset ruoat ovat? Miksi niitä on parempi välttää hinnalla millä hyvänsä?

Alla jaamme kahdeksan epäterveellistä ruokaa, joita tulisi välttää mahdollisimman paljon.

8 epäterveellistä ruokaa, joita tulisi välttää kaikin keinoin

1. Ranskalaiset perunat ja perunalastut ovat epäterveellistä ruokaa

Ranskanperunat ovat epäterveellistä ruokaa, jota tulisi välttää

Perunoita pidetään terveellisenä ruoka-aineena johtuen niiden ravintoaineista. Ongelma perunoissa onkin se, että monet niistä valmistetaan haitallisista rasvoista tai öljyistä, jotka vähentävät niiden hyviä ominaisuuksia.

Vaikka ranskanperunat ovat herkullisia ja sopivat hyvin eri ruokien lisukkeeksi, ne vaikuttavat haitallisesti aineenvaihdunnan terveyteen ja kolesteroliarvoihin.

Vielä pahempia ovat perunalastut, sillä niissä on lisäksi haitallisia vaikutuksia aiheuttavia kemikaaleja ja säilöntäaineita.

2. Sokeripitoiset juomat

Mainoksissa virvoitusjuomat esitetään usein virkistävinä janonsammuttajina, vaikka todellisuudessa niiden vaikutus on lähes päinvastainen: niiden liiallinen juonti voi itse asiassa aiheuttaa nestevajetta.

Virvoitusjuomat, jogurttijuomat ja muut vastaavat juomat sisältävät paljon sokeria ja muita makeutusaineita, jotka saavat verensokerin nousemaan ja aiheuttavat erilaisia aineenvaihduntahäiriöitä.

Myös kaupan light-mehut ovat haitallisia, sillä sokerittomuudestaan huolimatta ne sisältävät kemikaaleja.

3. Vaalea leipä on epäterveellistä ruokaa

Vaalea leipä ja muut leipomotuotteet voivat aiheuttaa haitallisia vaikutuksia elimistössä. Ne valmistetaan valkaistuista vehnäjauhoista ja tyydyttyneistä rasvoista, joilla voi olla haitallinen vaikutus painoon ja terveyteen.

Jalostamisen aikana ne menettävät suuren osan kuidustaan, joka on ruoansulatukselle tarpeellinen ravintoaine.

Näiden tuotteiden syöminen nostaa verensokeritasoa, mikä voi lisätä nälkää päivän aikana.

4. Karkit

Karkit sisältävät paljon valkoista sokeria

Karkit ja kaikki muut makeiset valmistetaan teollisesta sokerista ja lisätyistä öljyistä, jotka voivat aiheuttaa vakavia vaikutuksia elimistössä. Lisäksi niiden kaloripitoisuus on korkea; näin ne vaikuttavat suuresti ylipainon syntyyn.

Ne eivät myöskään tee oloa kylläiseksi. Liiallisten karkkimäärien syöminen aiheuttaa suoraan diabetesta ja häiriöitä aineenvaihdunnassa.

5. Jäätelö

Kaikki jäätelö ei ole pahasta; tämä riippuu mistä aineksista se on valmistettu. Yleisesti ottaen kaupan jäätelöissä on kuitenkin liikaa valkoista sokeria ja tyydyttynyttä rasvaa.

Jäätelön säännöllinen syöminen voi johtaa paino- ja verensokeriongelmiin sekä mielitekojen lisääntymiseen, sillä niissä on niin paljon sokeria.

6. Energiajuomat

Epäterveellisten ruokien (ja juomien) listassa on mainittava myös energiajuomat.

Energiajuomia mainostetaan hyvänä vaihtoehtona elimistön energian palauttamiseen fyysisen ja psyykkisen uupumuksen aikoina.

Niiden haittapuoli on se, että ne sisältävät piristäviä aineita ja suuria määriä sokeria, jotka ajan myötä voivat aiheuttaa hermoston ja aineenvaihdunnan häiriöitä.

7. Jalostetut lihat ovat epäterveellistä ruokaa

Jalostetut lihat ovat epäterveellistä ruokaa

Kaikki jalostetut lihat voivat aiheuttaa vakavia haittoja terveydelle, vaikka niiden etiketeissä lukisi “vähäsuolainen” tai “vähärasvainen”.

Nämä ruoat valmistetaan runsasrasvaisista ja ravintoaineköyhistä lihojen jätteistä. Jotta ne näyttäisivät tuoreilta, niihin lisätään kemiallisen käsittelyn aikana nitriittejä ja nitraatteja, jotka on yhdistetty esimerkiksi syöpään.

Käy lukemassa tämäkin artikkeli: 8 syytä vältellä prosessoitua ruokaa

8. Margariini

Tavallisesti margariinit valmistetaan kasviöljyistä, mistä syystä moni uskoo niiden olevan harmittomia. Osa ei kuitenkaan tiedä, että margariini sisältää transrasvaa, joka voi aiheuttaa haittaa sydän- ja verisuoniterveydelle sekä verenkierrolle. Sen säännöllinen syöminen lisää lihomisen riskiä ja kolesterolia.

Lämmitettynä margariinista vapautuu vapaita radikaaleja myrkyllisiä molekyylejä, jotka voivat aiheuttaa vaurioita soluissa ja kudoksissa.

Korvaa epäterveelliset ruoat toisilla

Syötkö usein näitä kahdeksaa epäterveellistä ruokaa? Nyt kun olet niistä tietoinen, pyri korvaamaan ne terveellisemmillä vaihtoehdoilla, mieluiten luomutuotteilla.

Aluksi niiden välttely voi tuntua vaikealta, mutta vähitellen pystyt muuttamaan ruokavaliotasi terveellisemmäksi ja myös vähäkalorisemmaksi.

 


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.