Miksi teollisesti tuotettua leipää tulisi välttää

Teollisesti tuotettua leipää ei ole suositeltavaa syödä, sillä se voi johtaa terveysongelmiin sen sisältämien kalorien, tyydyttymättömien rasvojen sekä sokereiden vuoksi.
Miksi teollisesti tuotettua leipää tulisi välttää

Viimeisin päivitys: 03 elokuuta, 2020

Teollisesti tuotettua leipää on vaikea vastustaa sen ihanan makean maun vuoksi, ja siksi, että sitä on niin helposti saatavilla joka paikassa. Mutta tosiasia on se, että teollisesti tuotettu leipä on käytännössä pelkkää roskaruokaa.

Jatka lukemista, sillä tänään kerromme tarkemmin miksi teollisesti tuotettua leipää ei ole terveellistä syödä, ja miksi sinun ei tulisi ostaa sitä ainakaan kovin usein.

Teollisesti tuotettua leipää pidetään roskaruokana

Mitä sinulle tulee mieleen kun kuulet sanat “teollisesti tuotettu leipä”?

Teollisesti tuotetulla leivällä viittaamme sellaisiin tuotteisiin kuin valmisleivät, -pullat, -kakut, -keksit, -muropatukat jne. Kaikilla näillä ruoilla on yhteisiä tunnusmerkkejä, joihin kuuluvat mm. niiden sisältämät suuret määrät seuraavia aineosia:

  • Kaloreita
  • Valkoista jauhoa
  • Transrasvoja ja huonolaatuisia kasviöljyjä
  • Sokeria

Katsotaanpa seuraavaksi tarkemmin, mitä nämä teollisesti tuotetun leivän sisältämät ainesosat oikeasti ovat, ja mitä vaaroja niiden syömisessä piilee.

Teollisesti tuotettua leipää ei kannata syödä.

Teollisesti tuotettu leipä on kaloripommi

Tämä johtuu siitä, että teollisesti tuotettu leipä sisältää paljon kaloreita pienessä paketissa. Jo 100 g tällaisia tuotteita sisältää keskimäärin 450 kcal, joka vastaa 600 grammaa perunoita tai 1 kg papuja. 100 gramman leivän sulattaminen vaatii siis noin tunnin liikuntaa. Tämä määrä kilokaloreita on noin 30 % ihmisen päivittäisestä saantisuosituksesta.

Suurin osa teollisesti tuotetun leivän kaloreista on ns. tyhjiä kaloreita, mikä tarkoittaa sitä, ettei keho pysty hyödyntämään niitä. Nämä kalorit sisältävät vain niukasti tai ei ollenkaan ravintoaineita. Tämä johtuu siitä, etteivät ne sisällä hyvälaatuisia rasvoja, proteiineja, kuituja tai mikroravintoaineita, paitsi suolaa. Ja suolaa puolestaan on yleensä reilusti.

Ne sisältävät hydrogenoituja öljyjä ja transrasvoja

Hydrogenoidut öljyt sekä transrasvat ovat kemikaalisen prosessin tuotoksia, joilla on monia hyödyllisiä vaikutuksia ruokateollisuudelle sillä niitä on edullista tuottaa. Teollisuus lisää vetyä öljyyn korkeissa lämpötiloissa, jotta se muuttuu kiinteäksi.

Siksi nämä tuotteet säilyvät pidempään, aiheuttavat enemmän riippuvuutta ja ovat helpompia valmistaa. Jopa niinkin pieni määrä kuin 5 grammaa transrasvoja on jo haitallista terveydelle.

Teollisesti tuotettu leipä sisältää paljon sokeria

WHO:n eli Maailman terveysjärjestön mukaan ruokavalio ei saisi sisältää enempää sokeria kuin 30 grammaa aikuisten kohdalla ja 20 grammaa lasten kohdalla päivässä. Jo syömällä neljä teollisesti valmistettua suklaakeksiä ylitämme päivittäisen suositellun sokerimäärän.

Hienosokeri ja yksinkertaiset sokerit kuten sakkaroosi, glukoosi ja sokerisiirappi nostavat huomattavasti veren insuliinitasoja, mikä lisää riskiä sairastua 2-tyypin diabetekseen.

Ne sisältävät paljon suolaa

Teollisesti tuotetun leivän vitamiini- ja antioksidanttimäärä on olematon, ja nämä tuotteet lisäävät vapaiden radikaalien tuotantoa kehossa. Mineraalien läsnäolo on niin köyhää, että tuotteissa esiintyy ainoana mineraalina natriumia, ja sitä puolestaan runsaita määriä. Kuten jo varmaan hyvin tiedätkin, niin liiallinen suolan syöminen voi johtaa korkeaan verenpaineeseen.

Ne sisältävät valkaistuja jauhoja

Puhdistetut jauhot käyvät läpi teollisen prosessin, jossa poistetaan osa täysjyväjauhojen peruskomponenteista, jotta saadaan aikaan ohuempia ja pienempiä hiukkasia.

Ne tuottavat ainesosia, jotka ruoansulatuksen on helpompi käsitellä, ja niitä voidaan käyttää helpommin leivonnaisten valmistuksessa.

Näistä jauhoista on siis puhdistettu pois kaikki vitamiinit, mineraalit ja kuidut.

Teollisesti tuotettu leipä sisältää huonolaatuisia kasviöljyjä

Yksi syy siihen, miksi teollisesti tuotetut leivät ovat epäterveellisiä, on niiden sisältämät runsaat määrät huonolaatuisia kasviöljyjä. Nämä ovat öljyjä, joista on poistettu kaikki niiden vitamiinit ja mineraalit.

Niiden valmistus tapahtuu teollisella prosessilla, jossa käytetään erittäin korkeita lämpötiloja, jotka aiheuttavat rasvojen ja kemiallisten tuotteiden hapettumisen. Tämän tyyppiset öljyt väittämän mukaan parantavan ruuan makua ja tekevät siitä “maukkaamman”. Lisäksi se alentaa tuotantokustannuksia. Kuten huomaat, teollisesti tuotetuissa leivissä korvataan laatuöljyt epäterveellisillä.

Teollisesti tuotettu leipä voi johtaa terveysongelmiin

Leipäteollisuus voi vahingoittaa terveyttäsi huomattavasti, johtuen käytetyistä raaka-aineista. Teollisesti tuotettu leipä sisältää paljon terveydelle haitallisia puolia kuten seuraavat:

Se aiheuttaa riippuvuutta

Tuotteen valmistuksen taso ja rasvojen yhdistäminen sokereihin tekee näistä leivonnaisista himoittavia, mutta ne eivät kuitenkaan vie nälkää. Näin on PlosOne:n tekemän tutkimuksen mukaan.

Lisäksi, sokerit lievittävät kehon stressihormoneja nostamalla veren kortisoliarvoja. Joten silloin kun tunnemme olomme stressaantuneeksi, käännymme leivosten puoleen ja näin syntyy riippuvuus.

Teollisesti tuotetut leivonnaiset johtavat liikalihavuuteen ja diabetekseen

Teollisesti tuotettu leipä voi aiheuttaa painon nousua sen runsaan kaloripitoisuuden sekä muiden sen sisältämien ainesosien vuoksi. Kuten aiemmin mainitsimme, tämänkaltaiset tuotteet herättävät kyllä ruoanhimon, mutta eivät tyydytä sitä, paitsi jos syömme sitä hurjia määriä.

Koska näissä tuotteissa on korkea glykeeminen indeksi, teollisesti tuotettujen leipien syöminen on suoraan johdannainen kakkostyypin diabetekseen sairastumisen kanssa.

Ne lisäävät riskiä sairastua sydän- ja verisuonisairauksiin

Transrasvojen, käsiteltyjen öljyjen sekä suolan syöminen lisäävät kaikki korkean kolesterolin riskiä, mikä puolestaan lisää riskiä sairastua sydän- ja verisuonitauteihin.

Lopuksi

Teollisesti tuotettu leipä ei tuo meille mitään ravintoarvollista hyötyä. Itse asiassa, se voi päinvastoin jopa vahingoittaa terveyttämme. Yritä siis poistaa se ruokavaliostasi, tai ainakin vähentää näiden tuotteiden kuluttamista. Itse leivottu leipä ja pullat ovat aina parempi vaihtoehto.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Islam A., Amin MN., Siddiqui SA., Hossain P., et al., Trans fatty acids and lipid profile: a serious risk factor to cardiovascular disease, cancer and diabetes. Diabetes Metab Syndr, 2019. 13 (2): 1643-1647.
  • Johnson RJ., Sánchez Lozada LG., Andrews P., Lanaspa MA., Perspective: a historical and scientific perspective of sugar and its relation with obesity and diabetes. Adv Nutr, 2017. 8 (3): 412-422.
  • Schulte, E. M., Avena, N. M., & Gearhardt, A. N. (2015). Which foods may be addictive? The roles of processing, fat content, and glycemic load. PloS one10(2), e0117959.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.