8 huonoa tapaa, jotka johtavat munuaisten vajaatoimintaan

Sen lisäksi että otat lääkkeitä säännöllisesti, voivat myös muut yleiset tavat olla haitallisia munuaisten terveydelle, kuten liiallisen suolan käyttäminen tai riittämätön veden juominen.
8 huonoa tapaa, jotka johtavat munuaisten vajaatoimintaan

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Munuaiset tekevät jatkuvasti töitä suodattaakseen verenkierrossamme kulkevat kuona-aineet. Ne pystyvät virtsan välityksellä poistamaan suuren osan ruoasta, ympäristöstä ja lääkkeistä tulevista myrkyistä.

Niillä on myös merkittävä rooli muiden tehtävien lisäksi tiettyjen hormonien erityksessä, verenpaineen hallinnassa sekä elektrolyyttitason tasapainottamisessa.

Aivan kuten muidenkin kehon toimintajärjestelmien kanssa, munuaiset voivat menettää tehokkuutensa tiettyjen sairauksien takia.

Ongelma on siinä, että emme kiinnitä niihin paljon huomiota. Valitettavasti meillä on joitakin tapoja, jotka voivat tavalla tai toisella johtaa munuaisten vajaatoimintaan.

Tiedätkö mitä nuo tavat ovat? Yritä korjata ne jo tänään!

1. Virtsan pidättäminen

virtsan pidättäminen voi johtaa munuaisten vajaatoimintaan

Jotkut ihmiset eivät mene vessaan, kun heidän kehonsa pyytää sitä. Vaikka se ei ehkä vaikutakaan suurelta asialta tai edes välttämättömältä, voi se todellisuudessa vaikuttaa munuaisten terveyteen.

 • Virtsan pidätys pitkän aikaa nostaa virtsatien tulehdustasoa ja voi johtaa munuaissairauteen.
 • Tämä tapa laittaa enemmän painetta rakolle ja voi vaikeuttaa jätteen poistamisprosessia.

2. Riittämätön vedenjuonti

Jos haluat munuaisten toimivan kunnolla ja optimoida myös puhdistusprosessin, on tärkeää varmistaa, että saat riittävästi vettä ja terveellisiä nesteitä.

 • Nesteet pitävät kehon nesteytettynä ja auttavat keräämään aineenvaihdunnan jätettä, joka poistuu myöhemmin kehosta virtsan kautta.
 • Nestevajeesta kärsivä keho voi saada munuaiskiviä, tulehduksia ja infektioita.

3. Tupakointi

tupakointi voi johtaa munuaisten vajaatoimintaan

Päivittäin polttavat ihmiset ovat tietoisia tupakan myrkkypitoisuuden aiheuttamista vaaroista, joista he voivat kärsiä.

 • Nämä jäteaineet onnistuvat kulkeutumaan verenkiertoon vaikuttaen keuhkojen lisäksi myös munuaisiin ja sydämeen.
 • Jätteen kerääntyminen vaikeuttaa munuaisten puhdistusprosessia ja siten lisää niiden altistumista infektioille.

4. Vääränlaiset nesteet

Hiilihappopitoisten juomien, energiajuomien ja muiden kaupallisten juomien juonti voi olla syynä moniin munuaisten vajaatoimintaan liittyviin sairauksiin.

 • Nämä nesteet sisältävät liikaa sokeria ja liian monia lisäaineita, jotka vaikuttavat aineenvaihduntaan ja jotka tulevat lopulta vaikuttamaan vakavasti munuaisten terveyteen.
 • Niiden juominen päivittäin tai suuressa määrin voi johtaa munuaiskivien, tulehdusten ja kroonisen munuaissairauden syntyyn.

5. Liiallinen natriumin kulutus

liiallinen suola voi johtaa munuaisten vajaatoimintaan

Natriumia ei ole pelkästään ruokasuolassa, jota käytämme ruoanlaitossa. Sitä on myös monissa ruoissa, joita syömme päivittäin.

 • Tämä aine, joka ei ole haitallinen kohtuullisesti käytettynä, kasaantuu kehoon ja lisää nesteen kerääntymistä sekä munuaisongelmien riskiä.
 • Rajaton natriumin kulutus, jonka on taipumus olla melko yleistä, yhdistyy korkeaan verenpaineeseen sekä ennenaikaiseen munuaisten vajaatoimintaan.
 • Lisäksi koska se puuttuu muiden mineraalien tasapainoon, voi se johtaa elektrolyyttien epätasapainoon.

6. Ilman reseptiä saatavien lääkkeiden ottaminen

Ilman reseptiä saatavat lääkkeet ovat hyödyllisiä yleisten terveysongelmien hoidossa, kuten selkäkivun tai päänsäryn.

 • Näillä lääkkeillä, varsinkin särkylääkkeillä voi olla sivuvaikutuksia, jotka voivat vaikuttaa munuaisiin.
 • Kehon aineenvaihdunnan täytyy käsitellä niiden kemialliset ainesosat. Jos käytämme niitä vastuuttomasti, voi niillä olla vakavia vaikutuksia munuaisiin ja maksaan.
 • Lääkkeiden, kuten aspiriinin, asetaminofeenin tai ibuprofeenin liiallinen käyttö yhdistetään munuaisvaurioon.

Suosittelemme sinua lukemaan: 9 parasta luonnollista kipulääkettä

7. Liian suuri proteiinimäärä

liiallinen proteiini voi johtaa munuaisten vajaatoimintaan

Proteiineja suositellaan ruokavalioon, koska niillä on merkittävä rooli lihasmassan muodostamisessa ja aineenvaihdunnassa.

Vaikka ne ovatkin välttämättömiä, meidän ei kuitenkaan pitäisi syödä niitä liiallisesti, varsinkaan jos ne tulevat eläinperäisestä lähteestä.

 • Proteiinin liiallinen käyttö voi vaikeuttaa munuaisten toimintaa ja johtaa kroonisiin sairauksiin.

8. Vähän liikkuva elämäntyylikin voi johtaa munuaisten vajaatoimintaan

Vähän liikkuvan elämäntyylin omaavilla ihmisillä on suurempi riski kärsiä munuaissairauksista verrattuna heihin, jotka pitävät yllä aktiivista elämäntyyliä.

 • Ensinnäkin vähän liikkuvan elämäntyylin omaavilla ihmisillä on usein huono ruokavalio, joka tekee munuaisten työstä vaikeampaa.
 • Fyysisen aktiivisuuden puute vaikuttaa verenkiertoon ja sen tuloksena ehkäisee kerääntyneen nesteen poistamista.
 • Lisäksi tällainen elämäntyyli nostaa korkean verenpaineen riskiä ja vaikuttaa immuunijärjestelmän terveyteen, joka puolestaan nostaa sairauksien riskiä.

Oletko huolissasi munuaistesi terveydestä? Jos olet tottunut tekemään jotakin näistä tavoista itse, yritä muuttaa niitä, jotta sinun ei tarvitse kärsiä myöhemmin seurauksista.

Tämä saattaa kiinnostaa sinua...

Hermostuneisuuden lievittäminen 5 yrttihoidon avulla
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Hermostuneisuuden lievittäminen 5 yrttihoidon avulla

Hermostuneisuus syntyy usein reaktiona uuteen tai poikkeavaan tilanteeseen. Tiesitkö, että hermostuneisuuden lievittäminen onnistuu yrttien avulla?


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.