”Lankku” – mahtava lihasliike koko vartalolle

· helmikuu 5, 2016
Niin kutsuttu lankkuliike auttaa kiinteyttämään useita kehon alueita - saat siitä suurta hyötyä sekä jalkojen, takapuolen, selän että vatsan kunnon kohentamiseksi.

Varmaankin tiedät jo, että mikäli haluamme tavoittaa terveellisen painon ja saada hoikan vartalon, on hyvä liikuntarutiini erittäin tärkeä tekijä. Liikunnasta on myös apua jonkin tietyn kehon alueen rasvan vähentämisessä, ja samalla se antaa elimistöllesi energiaa kaloreiden tehokkaampaan polttamiseen. Joskus kuitenkin ajanpuute, liikunnan koettu vaikeus tai henkilökohtaiset tilanteet saavat aikaan sen, että sanomme ”ei” säännölliselle liikunnalle. Jos jätät liikunnan väliin, sanot ei myös mahdollisuudelle olla terveempi.

He, jotka eivät pidä säännöllisestä liikunnasta, saavat tästä artikkelista syitä aloittamiseen, sillä tämä yksi liike saattaa muuttaa ajattelutapaasi liikunnan suhteen. Esittelemme nimittäin vaihtoehtoisen tavan harrastaa liikuntaa, ja tämä saattaa olla hyvin hyödyllinen heille, jotka haluavat pudottaa painoa ja pysyä terveenä.

Tämä harjoitus, johon joskus viitataan myös haasteena, tunnetaan nimellä ”lankku”. Se on saanut suosiota ympäri maailmaa, sillä se on erittäin tehokas liike, ja se keskittyy tärkeimpien vatsan alueen lihasten vahvistamiseen. Sen lisäksi lankkuliike harjoittaa myös muita lihasryhmiä vartalossasi, joten se sopii äärimmäisen hyvin painonpudottajan liikuntarutiiniin.

Jotta voisit saada käsityksen lankkuliikkeen tuomista tuloksista, tulee sinun käyttää hiukan tahdonvoimaasi. Tätä liikettä tulee toistaa joka päivä, ja sitä tulee tehdä vähintään kerran päivässä ja useamman minuutin ajan. Ja haluamme nyt huomauttaa, että lankkuliike ei ole mikään helppo vaihtoehto – sinun täytyy tätä varten opetella tukemaan vartalosi paino vain käsiesi ja jalkojesi varaan, ja lisäksi sinun täytyy pysyä tässä asennossa useamman minuutin ajan yhtäjaksoisesti.

Kuulostaa rankalta, mutta jos pidät tämän asennon, alkavat useat lihasryhmäsi aktivoitumaan, ja tuloksena on se, että saat vahvemman selän, kiinteytyneet pakarat (joissa on vähemmän selluliittia), muodokkaat jalat, litteämmän vatsan sekä treenatumman näköiset käsivarret. Kiinnostuitko? Jatka lukemista, sillä seuraavaksi kerromme tarkemmin tästä yksinkertaisesta liikkeestä ja sen hyödyistä.

Mikä on “lankku”, ja miksi se on äärimmäisen hyvä kuntoliike?

Reidet

Lankkuliike on staattinen liikuntaharjoitus, eli sinun tulee sitä varten pitää vartalosi tietyssä asennossa pidemmän aikaa – et siis voi liikkua harjoitteen aikana ollenkaan.

Aloittaaksesi lankkuliikkeen tekemisen, asetu makuulle kasvot lattiaan päin suunnattuina. Koukista kyynärpäitäsi 90 asteen kulman saavuttamiseksi niin, että ne ovat samassa linjassa hartioidesi kanssa. Sinun kehosi tulisi tässä vaiheessa muodostaa suora linja päästä kantapäihin asti, ja sinun tulisi tukea itsesi ainoastaan kyynärvarsien ja varpaiden avulla. Muista, että kyynärpäiden tulisi olla suoraan hartioiden alla.

Jotta voisit pitää tämän asennon pidemmän aikaa, tulee sinun jännittää vatsalihaksesi – et siis voi rentouttaa niitä. Lantiosi tulisi pysyä korkealla ilmassa, ja sinun tulee olla tässä asennossa useamman minuutin ajan. Aluksi voit kokeilla vain yhtä tai kahta minuuttia, mutta ideana on se, että voisit lisätä kestävyyttäsi niin paljon, että lopulta pystyt olemaan tässä asennossa viisi minuuttia tai enemmän kerrallaan.

  • Jalkaterät: saatat huomata, että on lankussa vaikeaa pysyä tasapainossa, joten lisää vatsalihastesi jännittyneisyyttä parantaaksesi asentoasi.
  • Reidet ja sääret: niiden tulisi olla ojennettuina ja yhdessä, jotta voisit pitää paineen tehokkaana vatsasi tärkeimmissä lihaksissa sekä selkärankasi alaosassa.
  • Takapuoli: pakaralihakset ovat tämän liikkeen aikana tiukasti puristettuina, ja ne aktivoivat useita lihasryhmiä keskiruumiisi alaosassa.
  • Alaselkä: tämä osa kehoa on hyvin tärkeä, jotta voisit tehdä lankkuliikkeen oikealla tavalla ja tehokkaasti. Alaselkäsi tulisi olla suorana, ja missään tapauksessa sen ei tule olla kaarella – kuvittele siis, että painat sitä liikkeen aikana tiukasti seinää vasten.
  • Vatsa: tämän liikkeen tulisi tiukentaa vatsalihaksesi sellaiseen asentoon, että tunnet painetta, mutta älä kuitenkaan pidätä hengitystäsi.
  • Kyynärpäät: kyynärpäidesi tulisi olla hartioidesi alapuolella, ja käsivarsissa tulisi olla hartioihin nähden suora linja, jotta et aiheuta kyynärpäillesi liikaa rasitusta.

Vinkkejä lankkuliikkeen kanssa aloittaville

Tämän liikkeen ideana on se, että pidät saman asennon niin kauan kuin vain pystyt. Lankku ei ole mikään helppo liike, mutta sen tuomat hyödyt ovat uskomattoman suuret. Jos et kuitenkaan ole tottunut voimakkaaseen liikuntaan, mutta haluat aloittaa tämän liikkeen harjoittamisen, voit ensin tehdä sitä 10-15 sekunnin ajan, jotta voisit tottua siihen vähitellen. Jos sen sijaan olet jo harrastanut liikuntaa säännöllisesti, voit aloittaa jopa kahdella minuutilla – sitten voit levätä ja toistaa liikettä jopa viisi kertaa.

Jos et ole tottunut lankkuliikkeeseen tai rankkaan liikuntaa, älä ryhdy tavoittelemaan maailmanennätystä heti alussa. Muista, että ajatuksena on lisätä asennossa vietettyä aikaa vähitellen, jotta pystyisit lopussa olemaan lankkuasennossa useamman minuutin ajan ja ilman ongelmia.

”Lankun” mahtavat hyödyt kunnollesi

  • Pakaralihakset kiinteytyvät: lankkuliike laittaa takapuolen lihakset töihin, kuten myös kinnerjänteet. Tämän vuoksi se on erittäin hyvä liike, jos haluat kiinteyttää pakaroitasi ja samalla karistaa selluliittia – tämä on lankkuliikkeen yksi loistava sivutuote.
  • Selkäsi vahvistuu: lankkuliike harjoittaa selkääsi sekä hartioittesi ja kaulasi lihaksia. On suositeltavaa, että aloitat tämän liikkeen tekemisen, mikäli haluat estää niskan sekä selkärangan alaosan ongelmia tulevaisuudessa. Lankku sopii myös hyvin niille, jotka haluavat rentouttaa selän lihaksia sen jälkeen, kun he ovat nostaneet jotakin painavaa esinettä.
  • Reitesi ja sääresi muuttuvat kiinteämmiksi: tunnet tämän liikkeen aikana pienoista polttavaa tunnetta alaraajoissasi. Älä huolestu, sillä se vain tarkoittaa, että teet lankkuliikkeen juuri niin kuin se pitääkin tehdä.
  • Vatsasi hoikistuu: lankkuliike pakottaa vatsan sivujen ja alaosan lihakset supistumaan, ja siten se saa ne kiinteytymään.

Jos et ole vielä koskaan tehnyt lankkuliikettä, ryhdy kokeilemaan ja ylläty! Tulet huomaamaan sen mahtavan tehokkaat vaikutukset kehosi kunnon parantajana sekä kiinteyttäjänä.