Logo image
Logo image

"Lankku" - mahtava lihasliike koko vartalolle

4 minuuttia
Lankkuliike auttaa kiinteyttämään useita kehon alueita samanaikaisesti - saat siitä suurta hyötyä sekä jalkojen, takapuolen, selän että vatsan alueiden lihasten kunnon kohentamiseksi. Lue lisää lankkuliikkeen hyödyistä!
"Lankku" - mahtava lihasliike koko vartalolle
José Gerardo Rosciano Paganelli

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri José Gerardo Rosciano Paganelli

Viimeisin päivitys: 17 syyskuuta, 2022

Mikäli haluat tavoittaa terveellisen painon ja saada hoikan vartalon, hyvä liikuntarutiini on erittäin tärkeä tekijä. Liikunnasta on myös apua jonkin tietyn kehon alueen rasvan vähentämisessä ja samalla se antaa elimistöllesi energiaa kaloreiden tehokkaampaan polttamiseen.

Joskus kuitenkin ajanpuute, liikkumisen kokeminen vaikeaksi tai henkilökohtaiset tilanteet saavat aikaan sen, että sanomme “ei” säännölliselle liikunnalle. Jos jätät liikunnan väliin, sanot ei myös mahdollisuudelle olla terveempi.

He, jotka eivät pidä säännöllisestä liikunnasta, saavat tästä artikkelista syitä aloittamiseen, sillä tämä yksi liike saattaa muuttaa ajattelutapaasi liikunnan suhteen. Esittelemme nimittäin vaihtoehtoisen tavan harrastaa liikuntaa, ja tämä saattaa olla hyvin hyödyllinen sinulle, joka haluat pudottaa painoasi sekä pysyä terveenä!

Tämä harjoitus tunnetaan nimellä lankkuliike. Se on saanut suosiota ympäri maailmaa, sillä se on erittäin tehokas liike, joka keskittyy tärkeimpien vatsan alueen lihasten vahvistamiseen.

Vatsalihasten lisäksi lankkuliike harjoittaa myös muita lihasryhmiä vartalossasi, joten se sopii äärimmäisen hyvin painonpudottajan liikuntarutiiniin.

Jotta pääset näkemään omin silmin lankkuliikkeen tuomia tuloksia, sinun tulee käyttää hiukan tahdonvoimaasi. Tätä liikettä tulee toistaa mielellään joka päivä, ja sitä tulee tehdä vähintään kerran päivässä, useamman minuutin ajan.

Lankkuliike ei kuitenkaan ole mikään helppo liike – sinun täytyy opetella tukemaan vartalosi paino vain käsiesi ja jalkojesi varaan, sekä pysytellä asennossa useamman minuutin ajan yhtäjaksoisesti.

Kuulostaa rankalta, mutta jos pidät tämän asennon, aktivoit useat lihasryhmät vartalossasi yhtäaikaisesti. Tuloksena saat vahvemman selän, kiinteytyneet pakarat (joissa on vähemmän selluliittia), muodokkaat jalat, litteämmän vatsan sekä treenatumman näköiset käsivarret.

Kiinnostuitko? Jatka lukemista, sillä seuraavaksi kerromme tarkemmin tästä yksinkertaisesta liikkeestä ja sen hyödyistä!

Mikä on lankkuliike ja miksi se on niin hyvä kuntoliike?

Some figure

Lankkuliike on staattinen liikuntaharjoitus, eli sinun tulee sitä varten pitää vartalosi samassa, tietyssä asennossa pidemmän aikaa – et siis voi liikkua harjoitteen aikana ollenkaan.

Aloittaaksesi lankkuliikkeen tekemisen, asetu makuulle kasvot lattiaan päin suunnattuina. Koukista kyynärpäitäsi 90 asteen kulmaan niin, että ne ovat samassa linjassa hartioidesi kanssa. Kehosi tulisi tässä vaiheessa muodostaa suora linja päästä kantapäihin ja tuet itseäsi ainoastaan kyynärvarsien ja varpaiden avulla. 

Jotta voit pitää asennon pidemmän aikaa, sinun tulee jännittää vatsalihaksesi. Samaan aikaan lantiosi tulisi pysyä korkealla ilmassa.

Some figure

Kokeile aluksi pitää asentoa ainoastaan yksi tai kaksi minuuttia. Vähitellen kun kestävyytesi lisääntyy, pystyt olemaan tässä asennossa viisi minuuttia tai enemmän kerrallaan.

  • Jalkaterät: saatat huomata, että on lankussa vaikeaa pysyä tasapainossa, joten lisää vatsalihastesi jännittyneisyyttä parantaaksesi asentoasi.
  • Reidet ja sääret: niiden tulisi olla ojennettuina ja yhdessä, jotta voisit pitää paineen tehokkaana vatsasi tärkeimmissä lihaksissa sekä selkärankasi alaosassa.
  • Takapuoli: pakaralihakset ovat tämän liikkeen aikana tiukasti puristettuina, ja ne aktivoivat useita lihasryhmiä keskiruumiisi alaosassa.
  • Alaselkä: tämä osa kehoa on hyvin tärkeä, jotta voisit tehdä lankkuliikkeen oikealla tavalla ja tehokkaasti. Alaselkäsi tulisi olla suorana, ja missään tapauksessa sen ei tule olla kaarella – kuvittele siis, että painat sitä liikkeen aikana tiukasti seinää vasten.
  • Vatsa: tämän liikkeen tulisi tiukentaa vatsalihaksesi sellaiseen asentoon, että tunnet painetta, mutta älä kuitenkaan pidätä hengitystäsi.
  • Kyynärpäät: kyynärpäidesi tulisi olla hartioidesi alapuolella, ja käsivarsissa tulisi olla hartioihin nähden suora linja, jotta et aiheuta kyynärpäillesi liikaa rasitusta.

Vinkkejä lankkuliikkeen harjoitteluun

Tämän liikkeen ideana on se, että pidät saman asennon niin kauan kuin vain pystyt. Lankku ei ole mikään helppo liike, mutta sen tuomat hyödyt ovat uskomattoman suuret.

Jos et ole tottunut runsaaseen liikuntaan, mutta haluat aloittaa tämän liikkeen harjoittamisen, voit ensin tehdä sitä 10-15 sekunnin ajan, ja totutella siihen vähitellen. Jos olet harrastanut liikuntaa jo ennestään säännöllisesti, voit aloittaa jopa kahdella minuutilla – sitten voit levätä ja toistaa liikettä jopa viisi kertaa.

Jos et ole tottunut lankkuliikkeeseen tai rankkaan liikuntaa, älä ryhdy tavoittelemaan maailmanennätystä heti alussa. Muista, että ajatuksena on lisätä asennossa vietettyä aikaa vähitellen, jotta pystyisit lopussa olemaan lankkuasennossa useamman minuutin ajan ja ilman ongelmia.

Lankkuliike ja sen hyödyt

Some figure
  • Pakaralihakset kiinteytyvät: lankkuliike laittaa takapuolen lihakset töihin, kuten myös kinnerjänteet. Tämän vuoksi se on erittäin hyvä liike, jos haluat kiinteyttää pakaroitasi ja samalla karistaa selluliittia – tämä on lankkuliikkeen yksi loistava sivutuote.
  • Selkäsi vahvistuu: lankkuliike harjoittaa selkääsi sekä hartioittesi ja kaulasi lihaksia. On suositeltavaa, että aloitat tämän liikkeen tekemisen, mikäli haluat estää niskan sekä selkärangan alaosan ongelmia tulevaisuudessa. Lankku sopii myös hyvin niille, jotka haluavat rentouttaa selän lihaksia sen jälkeen, kun he ovat nostaneet jotakin painavaa esinettä.
  • Reitesi ja sääresi muuttuvat kiinteämmiksi: tunnet tämän liikkeen aikana pienoista polttavaa tunnetta alaraajoissasi. Älä huolestu, sillä se vain tarkoittaa, että teet lankkuliikkeen juuri niin kuin se pitääkin tehdä.
  • Vatsasi hoikistuu: lankkuliike pakottaa vatsan sivujen ja alaosan lihakset supistumaan, ja siten se saa ne kiinteytymään.

Jos et ole vielä koskaan tehnyt lankkuliikettä, kokeile ja ylläty! Tulet huomaamaan sen tehokkaat vaikutukset kehosi kunnon parantajana sekä kiinteyttäjänä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.