7 syytä siihen, miksi painosi ei putoa

Fyysinen passiivisuus on yksi lihavuuden pääsyistä. Ihmisillä, jotka kärsivät univaikeuksista on hitaampi aineenvaihdunta, millä on vaikutus heidän hormoneihinsa ja heillä on taipumus syödä enemmän.
7 syytä siihen, miksi painosi ei putoa
Elisa Morales Lupayante

Tarkistanut ja hyväksynyt: liikuntapedagogi ja ravitsemusterapeutti Elisa Morales Lupayante.

Viimeisin päivitys: 16 syyskuuta, 2022

On totta, että ruokavalio ja liikunta ovat avaimet laihtumiseen ja tasapainoisen painon ylläpitämiseen. Mutta ei kuitenkaan ole varmaa, ovatko nämä ainoat asiat, joita tarvitset ihannepainosi saavuttamiseen, koska tutkimuksen mukaan on olemassa muitakin ulkoisia tekijöitä, jotka voivat aiheuttaa ihmisellä painon kerääntymisen. Tässä artikkelissa esittelemme seitsemän syytä siihen, miksi paino ei putoa – jatka siis lukemista!

Jos noudatat terveellistä ruokavaliota ja liikut säännöllisesti, mutta paino ei putoa siltikään, ehkäpä jokin seuraavista syistä on sen aiheuttaja. Seuraavaksi kerromme seitsemän syytä sille, miksi paino ei putoa.

7 syytä, miksi paino ei putoa

Et saa tarpeeksi unta

Paino ei putoa, jos et saa tarpeeksi unta.

Tutkimukset ovat osoittaneet, että uniongelmista kärsivillä tai vähemmän kuin viisi tuntia yössä nukkuvilla on hitaampi aineenvaihdunta ja tämä vaikuttaa heidän nälkään liittyviin hormoneihinsa kuten leptiini- ja greliini-hormoneihin.

Leptiini on hormoni, joka kertoo aivoille, milloin lopettaa syöminen, kun taas greliini (tuotetaan vatsassa) stimuloi nälkää. Tutkimusten mukaan huonosti nukkuvilla ihmisillä on matala leptiini-taso ja korkea greliini-taso. Tämä tarkoittaa sitä, että heillä on taipumus syödä enemmän ja kerätä enemmän painoa.

Ongelman ratkaisuksi suosittelemme hyvää unirytmiä, johon kuuluu vähintään 7-8 tuntia lepoa joka päivä.

Syöt piilosokeria

Paino ei putoa, jos syöt piilosokereita.

Piilosokerit voivat olla jopa siellä missä niitä vähiten odotat; ilman, että edes tiedät sitä, nautit sokeria huomattavia määriä energiapatukoiden, urheilijuomien, murojen, kastikkeiden ja levitteiden kautta.

Välttääksesi tämän on todella tärkeää, että luet etiketin hyvin ennen tuotteen ostamista ja välttelet tuotteita, jotka sisältävät valkaistuja sokereita.

Lasket kaloreita, mutta et ravintoaineita

Monesti ajattelemme, että kun haluamme pudottaa painoa, meidän pitäisi syödä pienempiä annoksia ja vähentää kalorien määrää. Mutta jotkut tulevat niin pakkomielteisiksi tämän asian kanssa, että he unohtavat, että on olemassa todella tärkeitä ravintoaineita, jotka pitäisi sisällyttää ruokavalioon.

Tässä tapauksessa tärkein asia on miettiä nauttimiesi ruoka-aineiden laatua pikemminkin kuin kaloreita, ja varmistaa, että saat hyvän määrän vitamiineja, mineraaleja ja antioksidantteja.

Vietät paljon aikaa istuen

Passiivinen elämäntyyli on yksi liikalihavuuden ja ylipainon pääaiheuttajista. Ajattelet ehkä monesti, että ei ole aikaa kuntoilla, mutta tosiasiassa se on kiinnostuksen puutetta. On suositeltavaa liikkua vähintään 30 minuuttia joka päivä. Kuten kävellä, juosta, lenkkeillä, pyöräillä…

Et käytä tarvittavaa aikaa ruoanlaittoon

Kokkaa ruokaa itse, niin et tule syömään pikaruokia.

Huonon ruokavalion ja passiivisen elämäntyylin yhdistelmä on yksi ihanteellisen painon ylläpitämisen pahimmista vihollisista. Ajan puutteen vuoksi moni valitsee pakastetun ruoan, pikaruoan tai roskaruokia. Ratkaisu on viettää enemmän aikaa keittiössä joka viikko valmistaaksesi terveellisiä aterioita ja varsinkin valmistaaksesi hyvän aamiaisen.

Sinulla on hormonaalinen ongelma

Olet ehkä yrittänyt kaikkesi että laihtuisit, mutta paino ei putoa vaan sen sijaan kerääntyy. Tässä tapauksessa on suositeltavaa ottaa yhteyttä lääkäriin, koska painon kerääntyminen voi olla seurasta hormonihäiriöstä, kuten esimerkiksi hypertyreoosista, munasarjojen monirakkulaoireyhtymästä tai insuliinin vastustuskyvystä.

Kun olet neuvotellut lääkärin kanssa, hän osaa neuvoa sinulle oikean lääkityksen tilasi hoitamiseen. Lisäksi, jos on vahvistettu, että ongelma on hormonaalinen, on hyvä alkaa ottamaan mukaan ruokavalioosi terveellistä proteiinia, vihanneksia, merilevää ja tärkeitä rasvahappoja.

Et nauti riittäviä määriä välttämättömiä rasvahappoja

Kala sisältää terveellisiä omega-3- ja -6- rasvahappoja.
Kalassa on korkea pitoisuus Omega-3 ja Omega-6 -rasvahappoja.

Monen vuoden ajan ravitsemussuunnitelmat ja painonpudotusruokavaliot tekivät rasvoista vihollisemme. Nykypäivänä on paljon vähärasvaisia tuotteita, jotka lupaavat paremman ravintopitoisuuden, mutta tästä huolimatta liikalihavuuden taso jatkaa nousuaan.

Virhe, jonka saatat tehdä painonpudotuksessa on se, ettet sisällytä ruokavalioosi tarpeeksi terveellisiä rasvoja, kuten rasvahappoja, joita on pellavaöljyssä, kalaöljyssä, pähkinöissä ja siemenissä. Tämän tyyppiset rasvat auttavat hajottamaan huonot rasvat kehossa samalla antaen kylläisyyden tunteen.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.