Logo image
Logo image

Laiskan suolen aiheuttama ummetus

3 minuuttia
Kun jätteiden läpikulku suolistossa on normaalia hitaampaa, siitä seuraa useimmiten ummetusta. Lisäksi se voi aiheuttaa turvotusta sekä vatsakipuja. Tässä artikkelissa kerromme laiskasta suolesta ja siitä, miten sitä ja sen aiheuttamaa ummetusta voidaan hoitaa.
Laiskan suolen aiheuttama ummetus
Kirjoittanut Carmen Martín
Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Ihmiset, jotka kärsivät laiskasta tai hitaasta suolesta, kärsivät myös ummetuksesta ja hitaasta ruoansulatuksesta ylipäätään. Laiskan suolen aiheuttama ummetus voi äityä pahaksikin ongelmaksi, sillä se voi aiheuttaa paljon kipua ja epämukavuutta.

On olemassa monia syitä sille, miksi ihmiset kärsivät laiskasta, hidasliikkeisestä suolesta. Se voi liittyä muun muassa epäaktiiviseen elämäntapaan tai huonoon ruokavalioon, joka ei sisällä tarpeeksi kuitua. Se voi myös johtua suoliston epätasapainosta tai erilaisista sairauksista. Laiska suoli on melko yleinen ongelma.

Se, että emme kykene ulostamaan normaaliin tapaan ja riittävän usein, voi aiheuttaa erilaisia terveydellisiä ongelmia. Lue eteenpäin, niin kerromme tarkemmin mitä laiskan suolen aiheuttama ummetus tarkoittaa ja miten sitä voi hoitaa.

Mitä tarkoittaa laiska suoli?

Laiska tai hidas suoli tarkoittaa sitä, että suoliston lihakset ovat normaalia hitaammat ja heikommat. Tämä hidastaa ulosteen kulkua, mikä puolestaan aiheuttaa ongelmia ulostamisessa. Kun suoli on hidas, on siis loogista kärsiä ummetuksesta.

Henkilö, joka kärsii laiskasta suolesta ja sen aiheuttamasta ummetuksesta, ei pysty ulostamaan normaaliin tapaan. Ja kun hän ulostaa, se sattuu ja se on tuskallinen toimenpide. Ulostaminen voi jopa vahingoittaa henkilön peräaukkoa tai peräsuolta. Laiskan suolen aiheuttama ummetus liitetään useimmiten myös vatsan turvotukseen ja ilmavaivoihin. Joissakin tapauksissa tämä tila voi aiheuttaa peräpukamia, koska henkilö ponnistelee ulostaessaan.

Laiskasta suolesta kärsivä henkilö tuntee usein olonsa täydeksi koska hän ei pysty tyhjentämään suoltaan tarpeeksi usein. Hänen hengityksensä voi olla aamuisin pahanhajuinen juuri täyden suolen ja ilmavaivojen takia.

Some figure

Saatat pitää tästäkin artikkelista: Laksatiivisia ominaisuuksia sisältäviä ruokia ummetusta vastaan

Mikä aiheuttaa suolen hidastumisen?

Useimmiten laiska suoli ei johdu mistään sairaudesta, vaan pikemminkin elintavoista, ja ikä voi myös olla yksi sen aiheuttajista. Laiskaa suolta nimittäin esiintyy useammin ikääntyneillä kuin nuorilla ihmisillä.

Epäaktiivinen elämäntapa on yksi merkittävimmistä riskitekijöistä, ja tämä on ikävä kyllä hyvin yleinen ilmiö nykymaailmassa. Liikunta aktivoi koko kehon, ja se auttaa myös suolistoa toimimaan normaaliin tapaan.

Epäterveellinen ruokavalio ja huonot syömistottumukset ovat myös yleisiä syitä. Ruokavalio, joka sisältää liian vähän kuitua ja vettä, lisää riskiä kärsiä laiskasta suolesta.

On myös tärkeää huomata, että tietyt lääkkeet voivat aiheuttaa suolen hidastumista. Paradoksaalisesti laksatiivien käyttö voi johtaa laiskaan suoleen, sillä jos niitä käyttää pitkään, suoli tottuu niihin niinkin paljon, että syntyykin päinvastainen vaikutus ja suolen toiminta hidastuu.

Kuten mainitsimme, useimmiten laiska suoli ei johdu mistään sairaudesta, mutta sekin on mahdollista. Suolen hidastuminen voi olla oire aineenvaihduntahäiriöistä tai hermovauriosta. Jos suoliston toimintaan vaikuttavissa hermoissa, kuten selkäytimessä, tapahtuu jokin vamma tai vaurio, myös suoliston liikkeissä tapahtuu luonnollisestikin muutoksia.

Lue tämäkin: Kuinka lievittää ummetusta, jos syö jo terveellisesti

Some figure
Kun peristaltiikkaan tulee häiriö ja sen toiminta hidastuu, ummetus on tavanomainen ilmiö.

Laiskan suolen aiheuttama ummetus: miten sitä voi hoitaa?

Jos kärsit laiskasta suolesta ja sen aiheuttamasta ummetuksesta, sinun pitäisi ensimmäiseksi mennä lääkärin vastaanotolle. Jos tilasi ei johdu mistään sairaudesta, pystyt todennäköisesti hoitamaan sitä luonnollisin keinoin eli elämäntapoja muuttamalla.

Ensinnäkin on tärkeää nauttia runsaasti kuitua sisältäviä ruokia, kuten hedelmiä ja vihanneksia. Juo myös runsaasti vettä päivittäin. Toisaalta monet asiantuntijat suosittelevat mm. maitotuotteiden ja jalostettujen elintarvikkeiden kulutuksen vähentämistä.

Ruokavaliomuutosten lisäksi sinun tulee liikkua päivittäin. Ei ole tarpeen ryhtyä ammattiurheilijaksi tai edes alkaa harrastamaan mitään kallista urheilulajia, vaan jo tunnin kävely päivässä voi johtaa suuriin muutoksiin. Muista myös hyötyliikunnan arvo; kävele tai pyöräile kauppaan autoilun sijasta, valitse portaat hissin sijaan ja niin edelleen.

Jotkut asiantuntijat suosittelevat myös asennon muuttamista pytyllä istuessa. Jalkojen kohottaminen hieman lattiasta esimerkiksi pienen korokkeen päälle voi auttaa ulostamisessa huomattavasti.

Jos sinun on välttämätöntä nauttia laksatiiveja, kokeile ensin luonnollisia vaihtoehtoja. Vihreä tee ja jotkut hedelmät, kuten kiivi, voivat auttaa. Peräruiskekin voi olla ratkaisu ongelmaan. Peräruiskeita ja lääkelaksatiiveja tulisi käyttää vain, jos lääkärisi suosittelee niitä.

Laiskalla suolella on yleensä sellainen aiheuttaja, johon me voimme itse vaikuttaa. Useimmiten liikunta ja oikeanlainen ruokavalio helpottavat tilaa. Jos olosi ei kohene ja ummetus jatkuu, kysy neuvoa lääkäriltäsi. Hän voi määrätä sinut kokeisiin jotta suolen laiskuuden syyt saadaan selville.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Intestino perezoso: síntomas, nutrición y remedios naturales. (n.d.). Retrieved January 19, 2020, from https://es.blastingnews.com/salud-belleza/2016/01/intestino-perezoso-sintomas-nutricion-y-remedios-naturales-00745919.html
  • Los peligros de un intestino “perezoso” | CuidatePlus. (n.d.). Retrieved January 19, 2020, from https://cuidateplus.marca.com/enfermedades/digestivas/2010/10/04/peligros-intestino-perezoso-20676.html
  • Síndrome del intestino perezoso: todo lo que debes saber sobre este problema digestivo. (n.d.). Retrieved January 19, 2020, from https://www.elespanol.com/ciencia/salud/20191218/sindrome-intestino-perezoso-debes-saber-problema-digestivo/452705267_0.html

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.