Hauskat liikuntaharjoitukset lapsen liikalihavuuden torjuntaan

Lapsen ylipainon tai liikalihavuuden sekä liikkumattomuuden torjunta jo varhaisessa iässä on äärimmäisen tärkeää, jotta erilaisten terveysongelmien kehittymistä aikuisuuteen saavuttaessa voidaan estää. Näihin keinoihin kuuluu mm. liikunta, joka monien muiden hyötyjensä lisäksi parantaa lapsen itsetuntoa.
Hauskat liikuntaharjoitukset lapsen liikalihavuuden torjuntaan
Maricela Jiménez López

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Maricela Jiménez López.

Viimeisin päivitys: 22 joulukuuta, 2022

Lapsen liikalihavuuden ehkäisy on vakavasti otettava asia, sillä tästä ilmiöstä on tullut yksi yleisimmistä terveysongelmista jo hyvin nuorilla ihmisillä. Vanhempien tulee olla tietoisia siitä, mitä kaikkea lapsen selkeä ylipaino tai liikalihavuus aiheuttaa, sillä se voi muun muassa johtaa eräisiin vakaviin sairauksiin.

Nyt haluamme kertoa eräistä tavoista torjua leikin ja liikunnan avulla niitä monia riskejä ja haittoja, joita lapsen ylipaino tuo mukanaan. Jos oman lapsesi paino on siis vaarassa kohota liian korkealle, hyödynnä nämä yksinkertaiset neuvot, jotta tilanne saataisiin parempaan hallintaan!

Liikunta ja leikit lapsen liikalihavuuden torjunnassa

Terveellisen elämäntavan tärkeimmät osatekijät ovat ruokavalio ja liikunta. Siksi vanhempien tulisi olla kunnolla selvillä siitä mitä lapsi syö, sekä varmistaa ettei hän vietä kovin runsaasti aikaa istuma-asennossa, vaan on fyysisesti aktiivinen. Näin lapsi saa kasvaa sekä psyykkisellä että fyysisellä tasolla paremmin stimuloituna, ja hän voi myös ymmärtää paremmin sen, miten suuri merkitys kehon hyvällä huoltamisella on.

Nyt katsomme joitakin parhaimpia ja myös hauskimpia liikuntatapoja, jotta lapsen liikalihavuuden torjunta voisi olla sekä helppoa että tehokasta.

1. Kamppailulajit

Kamppailulajeja on monia erilaisia, ja voit valita niistä sopivimman lapsesi iän sekä kiinnostuksen perusteella. Tämän tyyppinen liikunta yhdistää liikunnan ilon sekä painonhallinnan, ja lisäksi lapsi oppii paljon itsekuria, kunnioitusta, sinnikkyyttä, kehon hallintaa sekä itsensä puolustamista – kaikki yhden urheilulajin kautta!

Olipa valittu urheilulaji mikä tahansa, lapselle tulee myös opettaa, että venyttely ja lämmittely on tärkeää ennen mitä tahansa liikuntaa. Myös kamppailulajeissa niitä tarvitaan, sillä näin vähennetään vammojen riskiä sekä pystytään maksimoimaan lapsen vaivannäkö ja liikunnan tulokset.

Kamppailulajit ovat itse asiassa hyvin rankkaa urheilua, ja ne auttavat lasta tehokkaasti polttamaan kaloreita ja pudottamaan painoa luonnollisella tavalla jo muutamassa kuukaudessa.

2. Jalkapallo

Kaikkien tuntema jalkapallo on monelle lapselle täydellinen tapa urheilla, sillä useimmiten se tarjoaa pienille todella paljon hauskanpitoa. Vaikka on monia muitakin lapsen painonpudotukseen tai -hallintaan sopivia lajeja, jalkapallo on hyvin tehokas valinta tähän tarkoitukseen.

Lisäksi jalkapallon hyötyihin kuuluvat erityisesti nämä vaikutukset: se edistää lapsen ryhmätyötaitoja, nopeutta, strategiankehityskykyä, älykkyyttä, vaivannäköä sekä fyysistä taidokkuutta.

jalkapallo on hauskaa liikuntaa lapsille

Lisäksi kyseisen lajin hyötyihin kuuluu se, että sitä voidaan harrastaa ulkona. Jalkapallo on monen lapsen kohdalla loistava valinta fyysisen liikkumattomuuden torjuntaan, ja moni poika innostuu takuuvarmasti, jos saa lahjaksi oman jalkapallon!

3. Uinti

Uinti on ihanteellista liikuntaa minkä ikäiselle ihmiselle tahansa, mutta se on erityisen hyvää ajanviettoa lapselle. Fyysisen aktiviteetin kokeminen pelinä tai leikkinä saa aikaan sen, että lapsi ei koe liikuntaa velvollisuutena, ja hän on siten motivoituneempi. Näin painonhallinta onnistuu mukavammin.

On kuitenkin erittäin tärkeää, että lapsen uintia vahtii kaiken aikaa ammattitaitoinen aikuinen, jotta liikkuminen vedessä ei ole riski – näin on etenkin silloin, kun uinti tapahtuu yksityisessä uima-altaassa, jolle ei ole mahdollista saada varsinaisia uimavalvojia.

Uinti on yksi kaikkein täysipainoisimmista tavoista liikkua, ja se harjoittaa koko kehoa. Sen lisäksi, että tämä laji on hyväksi painon paremman hallinnan kannalta, se voi lisätä lapsen itseluottamusta, sillä hän joutuu tottumaan olemaan uimapuvussa muiden lasten edessä.

4. Naruhyppely

lapsen liikalihavuuden torjunta

Yksi perinteisistä leikeistä, joihin sisältyy paljon liikkumista ja joka polttaa kaloreita tehokkaasti, on naruhyppely. Ei olekaan mikään ihme, että maailman parhaimmat nyrkkeilijätkin näkevät tämän tehokkaana tapana tehostaa treeniä. Naruhyppely harjoittaa vatsan ja jalkojen lihaksia, ja se lisää kestävyyttä sekä parantaa sydämen toimintaa.

Siksi tämä tapa liikkua onkin saanut hyvin suurta suosiota viime aikoina. Musiikki hyppelyn rytmittäjänä tekee siitä lapselle hauskempaa, ja musiikki myös lisää motivaatiota tarjoamalla mahdollisuuden laulaa mukana. Naruhyppelyn avulla lapsi saa kehittää rytmitajuaan, koordinaatiotaan, kestävyyttään ja motorisia taitojaan.

5. Hulavanteen pyöritys

Tämä on todella suosittua puuhaa lapsilla ympäri maailman! Hulavannetta käytettäessä pyöritetään vain lantiota, ja juuri tämä tekee kyseisestä liikkumisesta todella kiinnostavaa ja hauskaa – siten lapsen liikalihavuuden ehkäisy sujuu mukavalla tavalla.

Hulavanteen avulla voidaan kehittää koordinaatiota, lisätä notkeutta sekä parantaa rytmitajua ja tasapainoa. Samalla lapsen kilot pysyvät paremmin kurissa, eikä hän koe kyseessä olevan liian rasittava tai epämukava liikuntamuoto. Jos oma lapsesi on siis halukas kokeilemaan hulavannetta, älä epäröi antaa hänelle tähän mahdollisuutta!

Lapselle täytyy jo pienestä pitäen opettaa terveelliset elämäntavat. Terveellinen ruokavalio on niistä kaikkein tärkein, eli koko perheen tulee syödä säännöllisesti ja laadukasta, tuoretta ruokaa. Lisäksi liikunta on tärkeä osa elämää, oli se sitten hauska leikkimielinen harrastus, kilpailumielinen harrastus tai hyötyliikuntaa. Muista, että jos lapsi oppii syömään epäterveellisesti jo lapsena eikä hän liiku, ylipainon tai liikalihavuuden riski kasvaa iän myötä, ja sieltä on aina vain vaikeampi muuttaa elämää terveellisempään suuntaan.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.