Kolmoishermosärky – 5 faktaa maailman kivuliaimmasta sairaudesta

25 marraskuun, 2018
Tämä erittäin häiritsevä sairaus tuottaa hyvin vakavaa kasvokipua, joka tuntuu sähköshokilta, ja yleensä se vaikuttaa yhdellä puolella kasvoja. Kolmoishermosärky voi olla toimintakyvyn vievä sairaus, mutta siihen on kuitenkin onneksi olemassa hoito.

On monen tyyppisiä kipuja, ja kuten saatat tietääkin, jokainen niistä on erilainen intensiteetin ja ominaisuuksiensa osalta. On kuitenkin eräs kipu, jota voidaan hyvin kuvata ”maailman pahimpana kipuna”, ja tämä on kolmoishermosärky. Jatka lukemista niin kerromme sinulle mikä on kolmoishermosärky?

Jotta pystyisit paremmin ymmärtämään tämän sairauden olemusta, haluamme nyt kertoa siitä tärkeimmät faktat.

Ihmisen päässä on 12 paria hermoja, ja joissakin tapauksissa yksi näistä hermopareista saattaa alkaa toimia huonosti. Tämän seurauksena kehittyy sairaus, ja siitä kärsivä alkaa menettää toimintakykyään.

Näin syntyy siis kolmoishermosärky, ja sitä on ollut olemassa jo vuosisatojen ajan. Itse asiassa se kuvattiin ensimmäisen kerran Aretaeus of Cappadocia -nimisen henkilön taholta niinkin kauan aikaa sitten kuin 100-luvulla.

Siihen kuuluu kivulias elohiiri,ja se tuntuu kuin sähköshokilta, joka säteilee koko kasvojen alueen läpi poskipäiden ja leuan välillä.

On aina hyödyllistä tietää mahdollisimman paljon sellaisista sairauksista, jotka saattavat joskus tulla myös omalle tai läheisten kohdalle. Nyt kerromme siis tarkemmin mikä on kolmoishermosärky ja sen viidestä tärkeimmästä ominaisuudesta, joita tällä maailman kivuliaammaksi kutsutulla häiriöllä on – jatka lukemista!

mikä on kolmoishermosärky

1. Mikä on kolmoishermosärky?

Kolmoishermosärky on erään tyyppistä kroonista kipua, jonka aiheuttaa eräs tietty hermo.Itse asiassa tämä on se hermo, jolta sairaus saa nimensä, ja syynä on viides kallohermo, joka sattuu myös olemaan pisin hermo ihmisen päässä.

Tämä sairaus ilmenee voimakkaan elohiiren muodossa, ja elohiiren kesto on alussa kahden sekunnin ja kokonaisen minuutin väliltä. Sen aikana ihminen on halvaantuneessa tilassa, eikä hän pysty pureskelemaan ruokaa tai puhumaan, sillä kipu on todella kova.

Kun tila alussa kehittyy, elohiiret menevät yleensä ohitse melko nopesti. Ajan kuluessa kuitenkin kolmoishermosärky voi edetä siten, että potilalla on pidempään kestäviä elohiirijaksoja.

Kyseinen hermo muodostuu kolmesta haarasta, ja nämä haarat kattavat silmät, päänahan, otsan ja pään etuosan.

Tämä selittää sen, että kolmoishermosärystä kärsivä ihminen yleensä kokee kipua leuassa, poskissa, huulissa, hampaissa ja jopa ikenissä.

Syyllisenä on verisuoni

Tämän sairauden ja kaiken sen mukana tulevan kivun perimmäinen aiheuttaja on itse asiassa vain verisuoni. Tämä verisuoni painaa kolmoishermoa siinä kohdassa, jossa se eroaa aivorungosta.

Näin käy silloin, kun hermoa suojaava ja ympäröivä kerros kuluu pois. Tämä johtuu yksinkertaisesti siitä, että aikaa kuluu tai siitä, että henkilöllä on jokin sairaus, joka vahingoittaa hermon myeliiniä.

Sitten tämä etenevä rappeutuminen kolmoishermossa saa aikaan sen, että se lähettää epänormaaleja merkkejä aivoihin.

Tuloksena on lopulta kaikkein intensiivisin päänsärky, jonka ihminen voi kokea.

2. Oireet, joiden kanssa kannattaa olla tarkkana

Jaksot tulevat äkillisesti, ja ne ovat lyhyitä, mutta niin intensiivisiä, että ne tuntuvat ”sähköshokilta”. Ensin henkilö, joka tämän ilmiön kokee, ei kenties ollenkaan aavista mitä on tapahtunut. Hän ei välttämättä edes kiinnitä juurikaan huomiota asiaan, sillä tila menee ohitse hyvin nopeasti.

Pikkuhiljaa sitten kohtaukset alkavat tulla useammin.Jonkin ajan kuluttua ei tarvitse kuin koskettaa kasvoja, pureskella, puhua, tai jopa harjata hampaita, jotta kohtaus pääsisi syntymään.

Kipukohtausten kesto voi olla mitä tahansa muutamasta sekunnista kokonaiseen minuuttiin.

Joillakin on elohiirtä useamman päivän ajan. Sitten se saattaa kadota ja tulla takaisin seuraavassa kuussa. Toiset taas viettävät kuukausia peräkkäin kokien usein toistuvia elohiiriä.

Kipu säteilee poskien, leuan, hampaiden, ienten, huulten ja (vaikkakin harvemmin) silmien ja otsan lävitse, ja tämä johtuu siis aikaisemmin selittämistämme syistä.

Kipua on kuitenkin yleensä vain yhdellä puolella kasvoja.Kohtaukset alkavat normaalisti muuttua toistuvammiksi ja intensiivisemmiksi ajan edetessä.

3. Kuka saa todennäköisimmin kolmoishermosäryn?

kipu päässä

Yleensä yli 50-vuotiaat ihmiset saavat helpoimmin tämän sairauden. Ei kuitenkaan tulisi unohtaa, että myös nuoret voivat alkaa kärsiä siitä.

Sairaus on yleisempi naisilla kuin miehillä, ja se on usein perinnöllinen.

4. Mitä testejä tehdään, jos tätä sairautta epäillään?

Positiivinen diagnoosi kolmoishermosärystä tarvitaan, jotta lääkäri voisi erottaa sen muista sairauksista, kuten esimerkiksi migreenistä. Diagnoosi perustuu kolmeen avainasiaan, jotka ovat seuraavat:

  • Kivun tyyppi:Jos kipu on hyvin lyhytkestoista, voit olla melko varma, että sinulla on tämä sairaus.
  • Kivun sijainti:Sen selvittäminen, missä osissa kasvoja kipua on, on perusaskel, jotta voitaisiin tehdä diagnoosi kolmoishermosärystä.
  • Mikä kivun saa aikaan: Tämän tyypin hermosärky saa usein alkunsa valostimulaatiosta poskiin, kuten myös pureskelusta ja puhumisesta.

Kun olet kertonut lääkärillesi vastaukset näihin kysymyksiin, asiantuntija tekee sinulle seuraavat testit:

  • Neurologinen koe
  • Magneettikuvaus

5. Kuinka kolmoishermosärkyä hoidetaan?

lääkitys kipuun

Lääkehoidot

Huolimatta siitä, mikä tilanne on, lääkärin tulisi olla aina se taho, joka antaa neuvot hoitoihin. Tässä tapauksessa pelkät tulehtuneisuutta lievittävät lääkkeet tai kipulääkkeet eivät tule olemaan avuksi.

  • Kouristuksia torjuvia lääkkeitä käytetään sen hermoston osan toiminnan torjumiseksi, joka ongelman aiheuttaa.
  • Trisykliset masennuslääkkeet voivat myös olla tehokkaita silloin, kun kipu on jatkuvaa.

Kirurgiset ratkaisut

Jos äskettäin mainitsemamme lääkkeet eivät auta, lääkärit saattavat harkita kirurgista lähestymistapaa ongelman ratkaisemiseksi.

Nämä hoidot voivat olla joko yksinkertaisia tai monimutkaisia leikkauksia, ja niihin kuuluvat seuraavat menetelmät:

  • Ritsotomia: Tämä on toimenpide, jossa tietyt hermokuidut otetaan käsittelyyn ja ne tuhotaan, jotta voitaisiin torjua epänormaalit kipusignaalit.
  • Ilmapuristus:Tämä on yksinkertainen ja nopea tekniikka. Sen suorittamiseksi kirurgit laittavat kanyylin, jonka lävitse sitten pistetään menemään pieni pallo. Tämä pallo puristaa kolmoishermoa, jotta voitaisiin vähentää ylistimulaatiota ja sitä kipua, jonka tämä aiheuttaa.
  • Glyseroliruiske: Tämä on yksi tekniikka, joka on suunniteltu kolmoishermon kuitujen eristämiseksi, jotta siten voitaisiin estää kivuliaat ”sähköshokit”.

Lopuksi vielä eräs vaihtoehto, mikäli mikään kuvatuista ratkaisuista ei ole avuksi: menetelmä, joka tunnetaan nimellä mikrovaskulaarinen dekompressio. Tämä on se kaikkein vaikein ratkaisu, mutta se on myös tehokkain mainitsemistamme vaihtoehdoista. Sen paras puoli on se, että kun toimenpide on tehty, kolmoishermosärky ei tule enää palaamaan.

Vaikka tämä sairaus voikin aiheuttaa ”maailman pahimman kivun”, ei ole mitään tarvetta kärsiä ikuisesti. Ratkaisu on siis löydettävissä!

Huolimatta siitä mikä tilanne on, kaikkein tärkeintä tämän sairauden kohdalla on olla kärsivällinen. Noudata siis saamiasi hyviä lääkärin neuvoja ja kokeile erilaisia ratkaisuja, kunnes löydät sellaisen, joka vihdoinkin tekee elämänlaadustasi parhaan mahdollisen.

Artikkelin pääkuva on lähteestä © wikiHow.com.