Logo image
Logo image

Mistä silmän elohiiri johtuu? 7 syytä

3 minuuttia
Onko sinullakin joskus silmässä ärsyttävä elohiiri? Jatka lukemista, ja kuulet mahdollisista syistä tähän kiusalliseen pulmaan sekä saat muutaman hyvän hoito-ohjeen.
Mistä silmän elohiiri johtuu? 7 syytä
Diego Pereira

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Diego Pereira

Kirjoittanut Toimitus
Viimeisin päivitys: 23 marraskuuta, 2022

Jos et tiedä miksi silmäsi alkaa joskus nykiä, eli siihen tulee niin kutsuttu elohiiri, jatka lukemista, sillä seuraavat seitsemän asiaa voivat aiheuttaa tätä pulmaa aina silloin tällöin.

Vaikka silmäluomen nykiminen liittyykin monen mielessä väsymykseen, taustalla voi kuitenkin olla muita ongelmia. Asiantuntijoiden mukaan joskus silmän nykiminen voi nimittäin olla merkki vakavammasta häiriöstä ihmisen elimistössä.

Silmäluomen nykimisen syyt

 

 

Silmäluomen nykiminen, eli arkikielessä elohiiri, tarkoittaa ei-tahdonalaista ja toistuvaa kramppia silmäluomessa.

Näin käy silmäluomessa olevalle lihakselle, ja ilmiö voi kestää muutamasta sekunnista useampaan minuuttiin. Nykimistä voi jatkua katkonaisesti päivien ajan.

Suurimmaksi osaksi tässä on kyseessä sellainen nykiminen, joka käsittää vain silmän alemman luomen. Joskus ylempikin luomi voi kuitenkin alkaa krampata, ja mukana tulevat tietysti kaikki tämän pulman aiheuttamat epämukavuudet.

Kannattaa pitää mielessä, että silmäluomen nykiminen voi aiheutua monenlaisista asioista. Tässä artikkelissa haluamme kertoa kaikkein tavallisimmista syistä kyseiseen vaivaan.

Jos omalla kohdallasi nykiminen jatkuu pidemmän aikaa kuin normaalisti, me suosittelemme, että käyt optikon tai yleislääkärin luona selvittämässä tilanteen.

1. Stressi

Stressi on yksi suurimmista syistä silmälihaksen nykimiseen. Tämän vuoksi onkin erittäin tärkeää ryhtyä toimiin elohiiren hävittämiseksi.

Mitä tulisi tehdä?

Jotta voisit torjua silmän lihaksen nykimistä niin tehokkaasti kuin mahdollista, sinun tulee rentoutua ja nukkua hyvin. Opettele siis hallitsemaan stressiä, ja voit helpommin estää monen eri tyypin ongelmia, jotka haittaavat hyvinvointiasi.

2. Unenpuute

 

Some figure

Unenpuute on aivan yhtä vaarallista kuin stressi, ja tämä johtaa myös elohiiren ilmaantumiseen.

Usein huonoa unta ei ajatella varsinaisena ongelmana, mutta se voi kuitenkin saada aikaiseksi muun muassa tällaisen ei-toivotun ilmiön.

Mitä tulisi tehdä?

Ratkaisu on tässä tilanteessa melkoisen helppo: varaa tarpeeksi aikaa siihen, että saat kunnollisen unen joka yö, jotta voisit päästä eron tästä ärsyttävästä pulmasta.

Aikuiselle suositellaan noin kahdeksan tunnin katkeamattomat unet joka yö.

3. Kuivat silmät

Usein elohiiren kehittyminen johtuu silmien kuivuudesta. Tämä on tavallinen ongelma niillä, jotka viettävät paljon aikaa tietokoneen ääressä tai jotka käyttävät piilolinssejä.

Miten tulisi toimia?

Jos sinulla on tällaista silmän nykimistä, ja mikäli silmäsi ovat myös kuivat, ratkaisuna ovat kosteuttavat silmätipat, joiden avulla pääset pulmastasi eroon helposti.

4. Väsyneet silmät

Jos epäilet että silmäsi ovat väsyneet, saattaa olla tarpeen vaihtaa silmälaseja, tai jos et vielä sellaisia käytä, on tarpeen käydä näöntarkastuksessa. Totuus on nimittäin se, että kaikkein pienimmilläkin näköön liittyvillä ongelmilla on seurauksensa, ja ne voivat saada silmäsi tekemään enemmän töitä sekä aiheuttaa lisäongelmia.

Kaikki tämä saattaa sitten aiheuttaa muun muassa ärsyttävää silmäluomen nykimistä.

Kuinka tulisi toimia?

Jos luulet, että tämä on omalla kohdallasi syynä nykimiseen, ensimmäiseksi tulisi tarkastuttaa silmien kunto asiantuntijalla.

Lisäksi tulisi välttää liiallista näyttöjen tapistusta, sillä se voi myöskin aiheuttaa silmille rasitetta.

Kokeile noudattaa 20 minuutin sääntöä silloin, kun käytät tietokonetta, puhelinta tms. sähkölaitetta. Tällä tavalla voit joka 20. minuutti katsoa pois ruudusta ja siten antaa silmillesi niiden kaipaamaa lepoa.

5. Liikaa kofeiinia

Liian runsas kofeiinin saanti voi myös aiheuttaa silmäluomen nykimistä.

Kuinka tulisi toimia?

Tässä tapauksessa kahvinjuontia tulee vähentää viikon tai kahden ajaksi. Voit tänä jaksona tarkkailla, häviääkö luomen nykiminen kyseisen muutoksen seurauksena.

Kaikissa tilanteissa on hyvä muistaa, että kofeiinin saanti kannattaa aina pitää kohtuullisena, oli elohiiri kiusana tai ei.

6. Alkoholi

 

Some figure

Aivan kuten koskee kahviakin, liiallinen alkoholin juonti voi aiheuttaa tällaista ärsyttävää silmäluomen nykimistä.

Kuinka tulisi toimia?

Pulman ratkaisuna on alkoholia sisältävien juomien nauttimisen lopettaminen joksikin aikaa.

Koska alkoholikin voi olla syynä silmän elohiireen, saattaa olla että jos poistat tämän tekijän ruokavaliostasi, voit huomata ongelman häviävän.

7. Huono ruokavalio

Olet varmasti kuullut jo useaan otteeseen, että ihminen on sitä mitä hän syö. Tämän vuoksi huono ruokavalio voi olla syynä muun muassa silmän elohiireen.

Kuinka tulisi toimia?

Jos sinulla on tiettyjä ravinnepuutoksia (esimerkiksi magnesiumin puute), tuloksena saattaa olla muun muassa silmäluomen nykimistä.

Siksi onkin tärkeää, että pidät ruokavaliosi tasapainoisena sekä vietät yleisesti ottaen terveellistä elämäntyyliä. Tällä tavalla voit varmistaa, että elimesi toimivat kunnolla.

On tärkeää, että kiinnität huomiota kehosi sinulle lähettämiin merkkeihin – jotkut näistä, kuten silmän elohiiri, voivat nimittäin kertoa luultua vakavammista ongelmista.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.