Logo image
Logo image

INFJ-persoonallisuus: harvinaisin persoonallisuustyyppi

4 minuuttia
INFJ-persoonallisuudesta on puhuttu paljon viime vuosina. Katsotaanpa, mikä se on, mistä se tulee ja mitkä ovat sen ominaisuudet.
INFJ-persoonallisuus: harvinaisin persoonallisuustyyppi
Elena Sanz

Tarkistanut ja hyväksynyt: psykologi Elena Sanz

Viimeisin päivitys: 10 huhtikuuta, 2023

16 persoonallisuuden teoria on erittäin suosittu sekä psykologiassa että populaarikulttuurissa. On olemassa useita testejä, jotka määrittelevät mihin kategoriaan kukin meistä kuuluu, ja näistä voidaan mainita erityisesti Myers-Briggsin tyyppi-indikaattori. Ja mitä tulee 16 persoonallisuuden teoriaan, yksi persoonallisuus erottuu ainutlaatuisuudellaan: INFJ-persoonallisuus.

Oletpa sitten perehtynyt psykologian maailmaan tai et, olet varmaankin kuullut siitä. Se tunnetaan myös idealistisena persoonallisuutena. Sillä on ominaisuuksia, joiden avulla se voidaan erottaa selvästi muista persoonallisuustyypeistä. Center for Applications of Psychological Types arvioi, että vain 1–3 % väestöstä kuuluu tähän tyyppiin.

Mikä on INFJ-persoonallisuus?

Some figure
INFJ-persoonallisuus voi tuntua kiehtovalta monille ihmisille, etenkin joidenkin sen ristiriitaisten näkökohtien vuoksi.

INFJ-persoonallisuus on yksi Myers-Briggsin tyyppi-indikaattorin 16 persoonallisuudesta. Tämän testin tarkoituksena on määrittää yksilön persoonallisuustyyppi. Se on erittäin hyödyllinen työympäristössä, sillä se mittaa kuinka ihminen pärjää siinä ja miten hän tekee päätöksiä.

Lue: Rakkaus persoonallisuustyypin mukaan

Tämä indikaattori kehitettiin Carl Gustav Jungin ajatusten perusteella. Tämän indikaattorin kaikista persoonallisuuksista INFJ-persoonallisuus on aina ollut suosituin tutkittava.

Tähän on kaksi syytä: ensinnäkin se on harvinaisin kaikista ja toiseksi se yhdistää ominaisuuksia, joiden katsotaan olevan yhteensopimattomia. Hyvin yksinkertaisesti sanottuna INFJ-persoonallisuus kuvaa yksilöitä sisäänpäinkääntyneinä, intuitiivisina, herkkinä ja tuomitsevina.

Näistä neljästä ominaisuudesta johdetaan termin INFJ, lyhenne joka on muodostettu englanninkielisistä termeistä introverted, intuitive, feeling ja judging.

INFJ-persoonallisuuden ominaisuudet

INFJ-persoonallisuuden ympärille on luotu monia myyttejä. Jotkut näistä liioittelevat sen ominaisuuksia ja toiset yksinkertaisesti esittävät ne täysin väärin. Varmaa on, että voimme määrittää seuraavat ominaisuudet:

 • He ovat myötätuntoisia: INFJ:t ovat erittäin myötätuntoisia, mikä puolestaan merkitsee korkeaa empatiaa. He eivät pelkää osoittaa näitä ominaisuuksia tarvittaessa, vaikka intuitio on aina mukana. Lisäksi he ovat myötätuntoisia.
 • He yhdistävät tunteet logiikkaan: INFJ:t ovat usein hyvin tunteellisia. Tämä on kuitenkin puolitotuus, koska heidän tunteensa ovat aina riippuvaisia heidän päättelystään. Heillä on objektiivinen käsitys hyvästä ja pahasta, ja tämän perusteella he toivovat voivansa muuttaa niitä. Kyllä, he ovat tunteellisia, mutta he eivät koskaan hylkää logiikkaansa kokonaan.
 • He ovat valmiita auttamaan: Ihmiset, joilla on INFJ-persoonallisuus, ovat aina valmiita auttamaan. Kun he ovat luoneet yhteyden toiseen henkilöön, mikä voi viedä aikaa, he eivät epäröi auttaa tätä. He tekevät tämän omilla ehdoillaan, koska he voivat väsyä ja vaatia olla yksin hetken kuluttua.
 • Lisäksi heillä on usein idealistisia ajatuksia. Jos meidän on korostettava yhtä INFJ-persoonallisuuden ominaisuutta, se olisi idealismi. Se on kuitenkin sentyyppinen idealismi, joka pyrkii aina toimintaan. Nämä ihmiset eivät ole passiivisia unelmoijia, vaan he todella etsivät tapoja muuttaa unelmansa todeksi.
 • He ovat organisoituja. Kaiken edellä mainitun lisäksi he ovat erittäin organisoituja. He myös suunnittelevat asiat tarkkaan. Tämä ei estä heitä tekemästä nopeita päätöksiä silloin kun on pakko, mutta he yrittävät aina kun mahdollista olla järjestelmällisiä.

Lue: Zettelkasten, saksalainen salaisuus parempaan organisointiin

Tämän persoonallisuustyypin vahvuudet ja heikkoudet

Some figure
Näille ihmisille on ominaista luovuus, kurinalaisuus ja organisointi, mitkä ovat erityisen hyödyllisiä ominaisuuksia tietyissä työympäristöissä.

Kuten huomaat, tämän persoonallisuuden erityisyys ei ole sattumaa. Se kokoaa yhteen vähän kaikenlaisia ominaisuuksia ja jopa sellaisia, jotka ovat ristiriidassa keskenään. Muista, että INFJ:t ovat introvertteja ja heillä on seuraavat vahvuudet ja heikkoudet:

Vahvuudet

 • Heillä on usein luovuuteen tai taiteeseen liittyvä kapasiteetti.
 • He arvostavat läheisiä tai syviä suhteita.
 • Lisäksi heillä on pidättyvä luonne. Tämä ilmenee voimakkaammin vieraiden ihmisten kanssa.
 • He etsivät aina tapoja muuttaa ympäristöään toiminnan kautta.
 • He osaavat elää yksin, mutta tämä ei estä heitä osallistumasta aktiivisesti ryhmätoimintaan.
 • He ovat herkkiä.

Heikkoudet

 • He väsyvät helposti viettäessään paljon aikaa muiden seurassa.
 • Heillä on taipumus välttää vastakkainasettelua, eivätkä ehkä osaa hallita sitä hyvin.
 • Heidän idealisminsa voi johtaa siihen, että heillä on erittäin korkeat odotukset itseään kohtaan.
 • He voivat asettaa jäykkiä rajoja, jotka vaikeuttavat heidän tuntemistaan hyvin.
 • Joissakin asioissa he voivat olla itsepäisiä.
 • Tietyissä yhteyksissä he voivat olla hyvin tunteellisia.

INFJ-persoonallisuus vastaa useita Jungin ja Myers-Briggsin tyyppi-indikaattorin määrittämiä kognitiivisten toimintojen ominaisuuksia: ajattelua, tunnetta, tuntemusta ja intuitiota.

Hallitseva toiminto on heidän sisäänpäinkääntynyt intuitionsa, joka voi toimia heitä vastaan tekemällä heistä hieman itsepäisiä. Samalla he ovat kuitenkin tietoisia muiden tunteista.

Jotkut sanovat, että mm. Taylor Swiftillä ja Oprah Winfreyllä on tarpeeksi näitä ominaisuuksia ollakseen INFJ-persoonallisuuksia. Kuten huomaat, tämä on erittäin monimutkainen persoonallisuus, mikä puolestaan luokittelee sen harvinaiseksi.

Huomioi

Lopuksi haluamme muistuttaa, että tämä ja muut persoonallisuustyypit ovat vain suuntaa antavia. Jos testivastauksesi osoittavat, että olet INFJ-persoonallisuus, sinun ei pitäisi asettaa toimiasi tai ajatuksiasi yllä olevien kriteerien mukaisiksi. Ennen kaikkea sinun tulee pyrkiä olemaan aina ja vain oma itsesi, sillä testit eivät ei voi mitata varmuudella sitä mitä tunnet, ajattelet tai teet.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Center for Applications of Psychological Types. (s.f.). Estimated Frequencies of the Types in the United States Population. Consultado el 17 de noviembre de 2021. https://www.capt.org/mbti-assessment/estimated-frequencies.htm
 • Myers, I. B. (1962). The Myers-Briggs Type Indicator: Manual (1962). Consulting Psychologists Press. https://psycnet.apa.org/record/2013-29682-000
 • 16personalities. (s.f.). Advocate Personality. Consultado el 8 de marzo de 2023. https://www.16personalities.com/infj-personality
 • Randall, K., Isaacson, M., & Ciro, C. (2017). Validity and reliability of the Myers-Briggs Personality Type Indicator: A systematic review and meta-analysis. Journal of Best Practices in Health Professions Diversity10(1), 1-27. https://www.jstor.org/stable/26554264
 • Sabater, V (2022, 7 de noviembre). La personalidad INFJ, la más peculiar según Carl Jung. La Mente es Maravillosa. Consultado el 8 de marzo de 2023. https://lamenteesmaravillosa.com/la-personalidad-infj-la-mas-peculiar/

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.