Hankalat ihmiset, joiden kanssa on vaikea tulla toimeen

Yritä asettua hankalien ihmisten asemaan, sillä heidän käytöksensä saattaa johtua ratkaisemattomista ongelmista.
Hankalat ihmiset, joiden kanssa on vaikea tulla toimeen

Viimeisin päivitys: 08 tammikuuta, 2020

Olet luultavasti joskus joutunut tekemisiin vaikeiden ihmisten kanssa, jotka tekivät olostasi turhautuneen, pöyristyneen tai vihaisen. Kuinka hankaliin ihmisiin tulisi suhtautua? Ensimmäinen askel on osata tunnistaa erilaiset hankalat ihmiset, joiden kanssa on vaikea tulla toimeen. Tässä artikkelissa puhumme yleisimmistä hankalista ihmistyypeistä.

Hankalat ihmiset, joita tulisi välttää

Aina ei tietenkään ole mahdollista täysin välttää tai jättää huomiotta tiettyjä ihmisiä, koska he joko ovat samalla työpaikalla, naapureita tai jopa perheenjäseniä.

Mutta kun olet tunnistanut hankalat ihmiset, voit yrittää vähentää kanssakäymistä heidän kanssaan mahdollisimman paljon. Millaiset persoonallisuudet ovat kaikkein hankalimpia?

Katsotaan tätä seuraavaksi.

1. Vihamielinen kollega

Hankalat ihmiset työkavereina

On mahdotonta tulla toimeen kaikkien ihmisten kanssa samalla työpaikalla. Mutta tietyt ihmiset tekevät töihin menemistä entistä epämiellyttävämpää: aggressiiviset, vihamieliset, arvostelulle herkät ja äkäiset kollegat.

He saattavat reagoida väkivaltaisesti kuullessaan jotain mistä he eivät pidä, sillä heidän tunteensa sumentavat heidän arvostelukykynsä.

Jos he jos kohtelevat sinua huonosti, älä ole kostonhaluinen. Näin vältät ongelmat tulevaisuudessa.

Suosittelemme myös, että yrität säilyttää maltin heidän kanssaan, et tuomitse heidän tunteitaan ja asetat selkeät rajat alusta lähtien.

2. Avuton uhri

Tällaiset ihmiset ovat aina masentuneita, surullisia ja ajattelevat kaikesta negatiivisesti. He uskovat, että maailma juonittelee heitä vastaan ja että mikään ei mene heidän tahtomallaan tavalla.

Varo, sillä tällaiset ihmiset voivat hyödyntää persoonallisuuttaan saadakseen haluamansa kiristämällä muita henkisesti.

Omasta epäonnesta puhuminen, itkeminen ja muiden syyttely voivat olla heidän käyttämiään tekniikoita, joilla he yrittävät saada muut säälimään itseään tai vakuuttelemaan, että he eivät ole tehneet mitään väärin.

3. Krooninen valittaja

Krooninen valittaja on hankala ihmistyyppi

Tällaiset hankalat ihmiset ovat kuin äsken mainitut avuttomat uhrit, paitsi että surun sijaan heidän käytöstään leimaa vihaisuus. He valittavat koko ajan ja näkevät kaikessa huonot puolet.

Tällainen persoonallisuus väsyttää muut ihmiset, sillä tällaisilla ihmisillä ei ole koskaan mitään hyvää sanottavaa. Älä ajaudu heidän ansaansa tai ala puhua samalla tavalla kuin he, koska muuten sinustakin tulee läpikotaisin katkera.

4. Välinpitämättömät ihmiset

Hankalat ihmiset voivat olla välinpitämättömiä

Kumma kyllä, myös välinpitämättömän ihmisen seurassa oleminen on haastavaa. Koska tällaiset ihmiset eivät ilmaise tunteitaan tai mielipiteitään eri asioista, joskus heidän kanssaan toimiminen on painajaismaista.

Tällaiset ihmiset usein pelkäävät torjutuksi tulemista ja pysyttelevät omissa oloissaan. Näin muiden on vaikea tietää, mitä heille kuuluu.

5. Ylimukavat ihmiset

Hankalat ihmiset voivat olla ylimukavia

Ongelma ei ole se, että nämä ihmiset näkevät lasin olevan puoliksi täynnä, vaan heidän liiallinen optimistisuutensa. Mitä tahansa sanotkin, tällainen ihminen on aina samaa mieltä, hymyilee ja sanoo kaiken olevan “mahtavaa”.

Tällaiset ihmiset hakevat jatkuvasti muiden hyväksyntää, aivan kuin heidät olisi kasvatettu näin.

Tämä teeskennelty positiivisuus voi olla ärsyttävää, erityisesti jos tarvitset rehellisen mielipiteen tai uusia ideoita.

6. Toivottoman itsepäiset ihmiset

Hankalat ihmiset ovat huonoa seuraa

Itsepäiset ihmiset, jotka eivät missään nimessä suostu muuttamaan mieltään, ovat todella hankalaa seuraa.

Hyvin itsepäiset ihmiset eivät välitä siitä mitä muut sanovat tai miten he sanovat sen. Heitä ei yksinkertaisesti kiinnosta kuunnella muiden ihmisten mielipiteitä.

He väittävät vastaan törkeästi ajattelematta asiaa sen enempää ja haluavat tuputtaa omia ideoitaan muille, vaikka he olisivat väärässä.

7. Kaikkitietävät ihmiset

Hankalat ihmiset luulevat tietävänsä kaiken

On olemassa kahdentyyppisiä “oppineita”: niitä, jotka oikeasti tietävät, ja niitä, jotka vain uskovat tietävänsä.

Molempien seurassa oleminen voi olla rasittavaa. Tunnet olosi huonommaksi tai tyhmäksi heille jutellessasi. Tällaiset ihmiset eivät ota vastaan apua, koska he osaavat mielestään tehdä kaiken paremmin kuin muut.

Nämä muka-asiantuntijat ovat tavallisesti huijareita tai valehtelijoita. Heidät on hyvä tunnistaa mahdollisimman nopeasti ongelmien välttämiseksi.

8. Pakkomielteiset ihmiset

Perfektionismi voi olla joko negatiivinen tai positiivinen ominaisuus, riippuen kuinka sitä hyödynnetään.

Pakkomielteiset ihmiset ovat usein itsepäisiä, sillä he haluavat asioiden menevän heidän tahtomallaan tavalla.

He voivat saada muut tuhlaamaan aikaa turhiin yksityiskohtiin. He käyttävät tuntikausia yhteen tehtävään, jotta se olisi varmasti täydellinen.

Kuinka tulla toimeen hankalien ihmisten kanssa

Kun joudut olemaan tekemisissä hankalien ihmisten kanssa, kannattaa kehittää jonkinlainen strategia tehdäksesi yhteiselosta mahdollisimman sujuvaa tai varmistaaksesi, ettei yrityksesi vältellä heitä ole niin ilmiselvää.

Tässä joitakin hyödyllisiä vinkkejä.

1. Kuuntele

Kuuntelu on tärkein käytettävissä oleva työkalu, vaikka toinen henkilö olisikin sietämätön.

Sinun ei tietenkään tarvitse kuunnella tuntitolkulla valittavia tai masentuneita ihmisiä, mutta yritä kuitenkin ymmärtää heitä.

2. Säilytä maltti

Älä anna muiden negatiivisen painolastin musertaa sinua. Keskity hengitykseesi, sulje silmäsi ja laske sataan tarvittaessa. Näin et aiheuta enempää ongelmia.

3. Älä tuomitse

Vaikka tällaiset ihmiset ovat sietämättömiä, emme voi tietää miksi he käyttäytyvät tietyllä tavalla. Ehkäpä heidät kasvatettiin niin, tai sitten he kärsivät menneisyyden ongelmista tai traumoista.

4. Aseta rajat

Joskus etäisyys on paras ratkaisu, kuten myös kynnysmaton roolin torjuminen. Tämän voi saavuttaa olemalla kohtelias ja kunnioittava.

Muista kohteliaat sanat kuten “kiitos”.

 

 


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • De Fruyt F, Bartels M, Van Leeuwen KG, De Clercq B, Decuyper M, Mervielde I. Five types of personality continuity in childhood and adolescence. J Pers Soc Psychol. 2006;
  • Martyn C. Personality types. BMJ. 2003;
  • Richter PMA, Ramos RT. Obsessive-Compulsive Disorder. CONTINUUM Lifelong Learning in Neurology. 2018.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.