Logo image
Logo image

Hoida poskiontelotulehdus luonnollisesti

4 minuuttia
Mieliala vaikuttaa paljon fyysiseen terveyteen ja voi lisätä riskiä sairastua poskiontelotulehdukseen.
Hoida poskiontelotulehdus luonnollisesti
José Gerardo Rosciano Paganelli

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri José Gerardo Rosciano Paganelli

Kirjoittanut Yamila Papa Pintor
Viimeisin päivitys: 22 joulukuuta, 2022

Tulehdus nenäonteloissa tunnetaan sinuiittina tai poskiontelotulehduksena. Nenänieluun liittyy lokerosto, jossa sijaitsevat mm. poski- ja otsaontelot. Poskiontelot kehittyvät varhain ja infektio-ongelmia ne voivat aiheuttaa jo 3–5 vuoden iässä. Otsaontelot kehittyvät sen sijaan vasta 6 vuoden iästä lähtien, joten niiden tulehtuminen on mahdollista vasta kouluiässä. Poskiontelotulehdus voi aiheuttaa päänsärkyä ja nenän tukkoisuutta. Jos haluat oppia hoitamaan tulehduksen luonnollisesti, seuraa tämän artikkelin ohjeita.

Tämä sinun tulisi tietää sinuiitista

Nenän sivuontelotulehduksella (poskiontelotulehdus) tarkoitetaan märkäisen eritteen kertymistä sivuonteloihin samalla tavalla kuin korvatulehduksessa. Sen aiheuttajana ovat myös samat bakteerit eli tavallisimmin pneumokokki, hemofilus tai branhamella.

Tulehdus kehittyy useimmiten flunssan jälkitautina, toisinaan myös allergisen nuhan seurauksena. Tulehdus voi muodostua krooniseksi tai esiintyä vain kerran. Jotkut kärsivät tulehduksesta jopa viikkoja, kuukausia, jopa vuoden verran, sillä he eivät osaa etsiä oireilleen syytä ja hoitoa.

Mitkä ovat poskiontelotulehduksen oireet?

 • Päänsärky
 • Kipu nenäonteloissa
 • Kuume
 • Jatkuva vuoto nenästä
 • Punoittava nenä
 • Väsymys
 • Pahalta haiseva hengitys
 • Turvonneen tuntuiset kasvot
 • Punoittavat ja vetistävät silmät
 • Kipu silmissä
 • Kipu hampaissa, etenkin takahampaissa
 • Nenäverenvuoto
 • Yleinen epämukava ja tukkoinen olo
 • Yskä ja flunssa
 • Hajuaistin heikentyminen
 • Kipu pureskeltaessa tai nieltäessä
 • Kurkun käheys ja kuivuus, äänen käheys
Some figure

Sinuiittia ilmenee kahta eri muotoa:

Akuutti poskiontelotulehdus

Suurimmassa osassa tapauksia akuutti tulehdus syntyy bakteerien aiheuttamana. Yleensä tulehdus syntyy flunssan tai muun tavallisen tulehdustaudin jälkitautina. Pitkittynyt flunssa voi johtaa sinuiittiin.

Krooninen poskiontelotulehdus

Krooninen sinuiitti voi myös syntyä bakteeritulehduksesta, mutta usein se liittyy tulehdusmaiseen krooniseen sairauteen, kuten astmaan. Allergiat voivat myös ärsyttää nenäonteloiden limakalvoja ja aiheuttaa tulehduksen, kun bakteerit eivät pääse poistumaan onteloista. Krooninen poskiontelotulehdus ilmenee monta kertaa vuodessa tai aina samaan aikaan vuodesta (esimerkiksi heinänuhan aikaan keväällä).

Krooninen poskiontelotulehdus on vaikeampi hoitaa ja karkottaa kuin akuutti tulehdus, sillä sen syntyyn vaikuttavat monet eri asiat, joita voi olla vaikea kontrolloida. Allergikot eivät voi oireilulleen mitään, mutta oireiden vakavuutta voi yrittää ehkäistä aloittamalla allergialääkkeiden käytön ajoissa.

Some figure

Poskiontelotulehduksen hoito kotikonstein

Kärsitpä sitten akuutista tai kroonisesta tulehduksesta, voit hoitaa tulehdusta muutamilla terveellisillä elämäntapavalinnoilla ja luonnollisilla aineksilla. Hoitamalla tulehdusta oikein hillitset nopeasti kipua ja nopeutat tervehtymistä – kun pidät itsestäsi huolta vuoden ympäri, ehkäiset tulehdusten uusiutumista. Luonnollisia menetelmiä käyttämällä eivät tulokset ehkä ilmene yhtä nopeasti kuin antibiootteja tai muita lääkkeitä käyttämällä, mutta pitkällä aikavälillä terveelliset valinnat toimivat parhaiten. Luonnolliset menetelmät hoitavat ongelmaa ennen kuin se ehtii edes syntyä, mikä ehkäisee tulehduksen uusiutumista.

Terveellinen ruokavalio

Tämä on yksi parhaista keinoista pitää huolta sekä poskionteloista että koko kehosta. Monet allergiat, tulehdukset ja sairaudet johtuvat huonosta ruokavaliosta. Älä siis nauti liikaa sokeria (karkit, leivonnaiset, sokeriset juomat), roskaruokaa (hampurilaiset, pizza, kebab, kananugetit, ranskalaiset jne.) tai muuten rasvaisia ja suolaisia ruokia, kuten leikkeleitä, makkaraa, hodareita ja levitettyjä ruokia.

Vältä myös lisäaineita ja säilöntäaineita sisältäviä ruokia, kuten valmisaterioita ja -kastikkeita. Suosi tuoretta, hyvälaatuista ruokaa ja raaka-aineita, valmista ruokasi itse alusta alkaen ja pidä huolta siitä, että saat tarpeeksi ravintoaineita.

Kun keho joutuu käsittelemään suuren määrän epäterveellisiä ruokia, kärsit herkemmin allergioista, kehität sairauksia ja annat bakteereille ‘luvan’ tunkeutua kehoon. Seurauksena tästä on jatkuva sairastelu ja pitkäaikaisten tautien kehittyminen.

Jos sinulla on poskiontelotulehdus parhaimmillaan tai haluat välttää tulehduksen kehittymisen tai uusiutumisen, tulee sinun keskittyä terveellisen ravinnon nauttimiseen. Voit tehostaa uutta ruokavaliota toteuttamalla puhdistuskuurin, joka poistaa epäterveellisen ravinnon kerryttämät kuona-aineet ja myrkyt elimistöstä ja antaa elimistölle kunnon aloituksen uuteen ruokavalioon.

Suosi aina täysjyvää valkoisen vehnän sijaan, syö paljon kasviksia ja hedelmiä, vältä rasvassa paistettua ruokaa ja kypsennä ruoka mieluiten höyryttämällä tai uunissa paistamalla. Älä syö pikaruokaravintoloissa.

Some figure

C-vitamiini

Kaikkihan sen tietävät, että C-vitamiini ehkäisee sairauksia ja bakteereja. C-vitamiini suojaa elimistöä myös poskiontelontulehduksilta. C-vitamiinia saa helposti ja maukkaasti sitrushedelmistä, kuten appelsiinista, limestä, mandariinista ja sitruunasta.

Aloita aamu nauttimalla lasi tuorepuristettua appelsiinimehua, älä nauti kaupasta saatavia mehuja, joihin on yleensä lisätty sokeria tai muita aineita. Mausta salaatit sitruunan tai limen mehulla ja käytä sitrushedelmiä mehujuomissa, smoothieissa ja teeuutteissa. Nauti mandariinia, greippiä tai appelsiinia terveellisenä jälkiruokana hedelmäsalaatissa. Näin lisäät helposti C-vitamiinia päivittäiseen ruokailuun ja pidät samalla kehon pH-arvot tasapainossa.

Sitrushedelmien lisäksi mm. parsakaali ja porkkana sisältävät paljon C-vitamiinia. Vältä maitotuotteita, prosessoitua lihaa ja sokeria, sillä ne hidastavat C-vitamiinin imeytymistä.

Ympäristön vaikutus

Saasteet ja siitepöly voivat olla hankala ongelma poskiontelontulehduksista kärsiville. Vältä siis saastunutta ilmaa niin paljon kuin mahdollista. Vältä etenkin näitä tilanteita:

 • Tupakoivat ihmiset ja tupakansavu huonosti ilmastoiduissa tiloissa.
 • Myrkyllinen jäte ja höyryt, esimerkiksi tehtaiden läheisyydessä.
 • Tilat, joiden puhdistukseen käytetään kovia kemikaaleja, kuten klooria. Joskus uimahallit ja muut samanlaiset tilat voivat laukaista poskiontelontulehduksen.
 • Ilmansaasteet suurissa kaupungeissa.

Tunteet

Myös tunteilla ja mielialoilla on vaikutus nenäonteloiden terveyteen. Mielialalla voi olla suuri vaikutus siihen, miten kehosi reagoi ja miten herkästi se sairastuu. Jännitys, ärtyneisyys, stressi, väsymys, hermostuneisuus, ahdistus ja masennus voivat herkistää tulehduksille ja sairauksille, kuten poskinontelontulehduksille. Jos kärsit kovasta stressistä tai hermot ovat muuten kireällä, voi poskiontelontulehdus muuttua krooniseksi tilaksi ja sairastelukierre on syntynyt.

Yritä rentoutua, varaa aikaa itsellesi ja harrastuksillesi. Kokeile rentoutumisharjoituksia töissä ja kotona, meditoi, joogaa ja käy hieronnassa. Lue hyviä kirjoja, räplää vähemmän puhelinta ja läppäriä. Vietä aikaa rakastamiesi ihmisten kanssa. Laita asiat tärkeysjärjestykseen ja poista elämästäsi stressaavat asiat tai ihmiset. Lomaile ja vietä vapaa-aikasi luonnossa. Muista nukkua tarpeeksi, ota pitkiä rentouttavia kylpyjä, liiku ja nauti rentouttavia teeuutteita – etenkin kamomilla, lehmus ja valeriaanan juuri sopivat rentouttavaan teehetkeen.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.