Kotihoitoja poskiontelotulehdukseen

Kotihoitoja poskiontelotulehdukseen
Karla Henríquez

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Karla Henríquez.

Kirjoittanut Yamila Papa Pintor

Viimeisin päivitys: 22 joulukuuta, 2022

Poskiontelotulehdus on yksi yleisimmistä sairauksista, johon ihmiset sairastuvat ympäri maailmaa. Se on ärsyttävä, väsyttävä ja melkein aina väärin diagnosoitu, jolloin se ei koskaan täysin parane. Onneksi on olemassa luonnonmukaisia hoitoja, joilla voit päästä eroon tästä sitkeästä ongelmasta sekä levätä ja hengittää jälleen kunnolla. Tässä artikkelissa esittelemme erilaisia kotihoitoja poskiontelotulehdukseen.

Mitä poskiontelotulehduksesta tulee tietää?

Perinteisen lääketieteen mukaan lääkäri määrää tautiin yleensä antibiootteja, dekongestantteja, särkylääkkeitä tai antihistamiineja. Joissakin tapauksissa saatetaan tarjota myös kirurgiaa, jotta nenäontelot saadaan toimintakuntoon. Äärimmäisyyksiin ei kuitenkaan välttämättä tarvitse mennä; ensin on parempi tietää, mitä vaihtoehtoja sinulla on – voit käyttää myös luontaisia kotihoitoja poskiontelotulehdukseen.

Voit kokeilla myös luontaishoitoja poskiontelotulehdukseen.

 

Poskiontelotulehduksen yleisimpiä oireita ovat: päänsärky, tauoton nenän vuotaminen, kipu onteloissa, kuume, pahanhajuinen hengitys, punainen nenä, uupumus, silmä- tai hammaskipu, kasvojen kuumotus, vetiset silmät, yleinen huonovointisuus, nenäverenvuoto, yskä, hajuaistin heikkeneminen, tukkoinen nenä, kipu pureskellessa tai niellessä ja ongelmat äänenmuodostuksessa.

Kuinka ehkäistä poskiontelotulehdus

Kotihoitojen lisäksi voit ottaa päivittäiseen käyttöösi keinoja, jotka ehkäisevät ja hoitavat poskiontelotulehdusta.

Käytä esimerkiksi ilmankostutinta kodissasi tai tuuleta usein ikkunat auki ja eliminoi näin pöly. Tämä auttaa ehkäisemään bakteerihyökkäyksiä, sillä suurin osa tulehdusta aiheuttavista bakteereista eivät viihdy kuivissa eikä puhtaissa ilmastoissa.

Voit myös avata nenäsi käyttämällä eukalyptuslehdillä maustettua vesihöyryä. Voit joko käyttää tähän tarkoitettuja koneita tai yksinkertaisesti keittämällä eukalyptuksen lehtiä kattilassa ja hengittämällä höyryä.

Jotkut ihmiset avaavat kuuman suihkun ja sulkevat kylpyhuoneen oven ja istuvat sitten höyryn täyttämässä huoneessa tai vaihtoehtoisesti menevät suihkuun.

Yksi vaihtoehto on myös kostuttaa pyyhe kuumalla vedellä ja asettaa se sitten kasvoille (älä kuitenkaan polta itseäsi).

Jos haluat nopean helpotuksen poskiontelotulehduksen oireisiin, laita eukalyptusöljyä kuumaan veteen ja levitä sitä kulmakarvojen alueelle tai poskipäille.

Sopiva ruumiinlämpö on myös hyvä säilyttää, varmista ettet ole kuumeinen tai kylmissäsi. Vältä aina kaikkea nenää ärsyttävää, kuten pesuaineita, tupakansavua, vahvoja hajuvesiä, hiuslakkaa tai höyryttäviä tuotteita.

Kotihoitoja poskiontelotulehdukseen

Seuraava lista sisältää parhaat kotikonstimme tehokkaaseen ja luonnolliseen poskiontelotulehduksen hoitoon ja myös ehkäisee sitä ilmestymästä uudelleen vähään aikaan.

  • Eukalyptus: Erinomainen luonnontuote sivuonteloiden tulehduksen hoitoon, saaden samalla ylimääräisen liman liikkeelle. Keitä kourallista eukalyptuslehtiä kattilassa, aseta pääsi kattilan yläpuolelle, peitä pää pyyhkeellä ja hengitä eukalyptushöyryä.
  • Salkoruusu: Salkoruusuakäytetään tappamaan baktereeja ja mikro-organismeja, jotka aiheuttavat poskiontelotulehdusta. Valmista uute ruokalusikallisesta salkoruusun kukkia ja kupillisesta vettä. Keitä kymmenen minuuttia. Nauti jopa neljä kupillista päivässä.

Kamomillalla on tulehdusta hillitseviä ominaisuuksia.

  • Kamomilla: Kamomilla auttaa hillitsemään tulehdusta antiseptisillä ominaisuuksillaan. Kamomillasta on siis hyötyä kahteen asiaan: se auttaa vähentämään sivuonteloiden tulehdusta ja samalla tappamaan bakteereja, jotka tulehdusta aiheuttavat. Liuota muutama tippa eteeristä kamomillaöljyä muutamaan litraan vettä ja hengittele muutaman kerran.
  • Auringonhattu: Auringonhattu vahvistaa vastustuskykyä. Uutetta voi ostaa luonnontuotteena ja nauttia 1000 mg päivässä, viidellä eri kertaa.
  • Kissankynsi: Tämä yrtti vahvistaa vastustuskykyä, jotta virukset ja bakteerit eivät pääse kehoon. Nauti muutama kupillinen uutetta, jonka voit valmistaa keittämällä ruokalusikallista tätä kasvia kuivattuna kupillisessa vettä. Keitä kymmenen minuuttia. Voi nauttia myös ravintolisänä.
  • Verijuuri: Verijuuri on mainio hoito poskiontelotulehdukseen. Kaada 60 tippaa verijuuriuutetta litraan vettä. Kaada nestettä nenääsi esimerkiksi nenäkannulla. Älä niele.

Inkiväärillä on vastustuskykyä parantavia ominaisuuksia.

  • Inkivääri: Inkiväärijuuresta on paljon apua vastustuskykyä ajatellen. Valmista uute ruokalusikallisesta kuivattua inkivääriä ja kupillisesta vettä ja nauti kaksi kuppia päivässä. Halutessasi voi lisätä uutteeseen myös sitruunaa.
  • Sitruuna: sisältää paljon antibakteerisia ominaisuuksia. Nauti sitruunaa lämpimänä teenä, jolloin se helpottaa oloa sivuonteloissa ja auttaa laskemaan samalla kuumetta. Lisää ruokalusikallinen hunajaa sitruunauutteeseen tai kuten edellä, inkivääriä.
  • Sypressi: Sypressipuun lehdet auttavat vähentämään tulehdusta sivuonteloissa ja pääsemään eroon ylimääräisestä limasta. Lisää kymmenen tippaa eteeristä sypressiöljyä kuumaan veteen ja hengitä höyryä.
  • Kataja: Kataja auttaa vähentämään limaa ja sisältää antiseptisiä ominaisuuksia. Sopii kaikkiin hengitysteiden sairauksiin, myös poskiontelotulehdukseen. Lisää ruokalusikallinen katajanmarjoja veteen ja keitä vartti. Nauti useita kuppeja päivän aikana, makeuta tarvittaessa hunajalla.
  • Mänty: Lisää eteeristä mäntyöljyä tai oksia kuumaan veteen ja hengitä höyryä. Mainio tapa onteloiden tulehduksen hoitoon.

Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Rosenfeld, R. M., Piccirillo, J. F., Chandrasekhar, S. S., Brook, I., Ashok Kumar, K., Kramper, M., … Corrigan, M. D. (2015). Clinical practice guideline (update): Adult sinusitis executive summary. Otolaryngology – Head and Neck Surgery (United States). https://doi.org/10.1177/0194599815574247
  • Rosenfeld, R. M. (2007). Clinical practice guideline on adult sinusitis. Otolaryngology – Head and Neck Surgery. https://doi.org/10.1016/j.otohns.2007.07.021
  • Dykewicz, M. S., & Hamilos, D. L. (2010). Rhinitis and sinusitis. Journal of Allergy and Clinical Immunology. https://doi.org/10.1016/j.jaci.2009.12.989
  • Slavin, R. G., Spector, S. L., Bernstein, I. L., Kaliner, M. A., Kennedy, D. W., Virant, F. S., … Vandewalker, M. L. (2005). The diagnosis and management of sinusitis: A practice parameter update. Journal of Allergy and Clinical Immunology. https://doi.org/10.1016/j.jaci.2005.09.048

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.