Logo image
Logo image

Häivytä käsien maksaläiskät

5 minuuttia
Häivytä käsien maksaläiskät
Karla Henríquez

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Karla Henríquez

Kirjoittanut Yamila Papa Pintor
Viimeisin päivitys: 22 joulukuuta, 2022

Käsien maksaläiskät eli liikapigmentaatio on merkki ihon vanhenemisesta, ja niitä ilmestyykin usein ikävuosien karttuessa. Maksaläiskiä ilmestyy useimmiten kämmenselkiin, kasvoille ja kaulalle sekä muille auringonvalolle jatkuvasti altistuville alueille. Liikapigementaatio on yleinen ilmiö, jossa melaniinia (ihon luonnollista pigmenttiä) muodostuu liikaa. Näin syntyy tummia läiskiä ja ihon sävy muuttuu epätasaiseksi. Liikapigmentaatiota voi esiintyä millä ihotyypillä ja minkä värisellä iholla tahansa, mutta se on tavallisempaa tummaihoisilla. Lue lisää maksaläiskistä ja niiden häivytyksestä.

Maksaläiskät: tämä sinun tulisi tietää

Vuosien vieriessä eteenpäin iho altistuu auringonvalolle joka kesä, ja lähempänä päiväntasaajaa asuttaessa tai matkustettaessa lähes jatkuvasti. Pisamat ja käsien maksaläiskät syntyvät auringonvalon vaikutuksesta, ja ne tummenevat ja lisääntyvät iän myötä.

Maksaläiskiä syntyy etenkin kasvoille, käsiin, kaulalle, olkapäille ja käsivarsiin, eli niihin kohtiin, jotka altistuvat auringolle. Aurinkosuojan käyttäminen auringossa oleskellessa ja etenkin matkustaessa on tärkeää, sillä se eliminoi ihon värimuutosten lisäksi ihosyöpään sairastumisen riskiä. Jos olet viettänyt tai vietät paljon aikaa auringossa ilman kunnollista suojaa, tulet mitä todennäköisimmin kehittämään maksaläiskiä elämäsi aikana.

Myös geeniperimä sekä elämäntapavalinnat kuten ruokavalio, tupakointi, alkoholinkäyttö, meikkaustottumukset, tiettyjen puhdistustuotteiden käyttö, vaihdevuodet, lääkitykset ja raskaus voivat vaikuttaa maksaläiskien syntyyn.

Maksaläiskät eivät ole koskaan vaarallisia, mutta ne voivat olla ikävä kosmeettinen haitta.

Some figure

 

Maksaläiskien ehkäiseminen perustuu pieniin elämäntapavalintoihin, kuten ruokavalioon ja nesteytykseen sekä kunnolliseen auringolta suojautumiseen.

Ehkäistäksesi maksaläiskien syntymisen, tee näin:

 • Suojaa itsesi kunnolla auringonvalossa, etenkin kesäisin ja rantalomilla. Veden läheisyys tehostaa auringon vaikutusta, sillä se heijastaa säteet takaisin iholle. Peitä iho kevyillä, hengittävillä vaatteilla (etenkin olkapäät), käytä hattua kasvojen suojana ja käytä korkeakertoimista aurinkosuojaa, joka suojaa sekä UVA- ja UVB-säteitä vastaan. Muista levittää suoja myös kämmenselkiin.
 • Pidä mukanasi aina käsirasvaa ja kosteuta käsiä säännöllisesti. Käsirasva estää maksaläiskien tummumisen.
 • Kosteuta kehoa myös sisältäpäin ja nauti tarpeeksi vettä päivän aikana (vähintään 8 lasillista). Vesi huuhtelee myrkyt ja muut haitalliset aineet kehosta, jotka aiheuttavat solujen vanhenemista. Nesteytetty iho pysyy kimmoisana ja kuulaana.
 • Syö terveellisesti ja monipuolisesti ja keskity etenkin antioksidanttien nauttimiseen. Antioksidantteja saa mm. hedelmistä ja marjoista, ja ne taistelevat solumuutoksia ja solujen vanhenemista aiheuttavia vapaita radikaaleja vastaan. Vapaita radikaaleja kulkeutuu iholle etenkin ympäristöstä ja sisäisesti erilaisten kemikaalien ja ruoka-aineiden mukana.
 • Jos maksaläiskäsi ovat hyvin tummia tai jos ne ovat olleet riesanasi jo pitkään, varaa aika dermatologille ja käy juttelemassa mahdollisista vaalennushoidoista.

Käsien maksaläiskät – kotikonstit niiden häivyttämiseen

Maksaläiskiä voi häivyttää kotioloissa muutamilla eri tuotteilla. Tarvitset valkaisevaa voidetta, yhden sitruunan mehun ja korkeakertoimista aurinkosuojavoidetta.

Aivan aluksi levität valkaisevan voiteen maksaläiskille. Valkaiseva voide vaalentaa tummunutta ihoa ja maksaläiskä ei näytä enää niin rumalta. Seuraavaksi levität aurinkosuojavoidetta kämmenselkiin aina kotoa poistuttaessa, etenkin rannalle tai uima-altaalle lähtiessäsi. Kanna suojavoidetta mukanasi minne ikinä menetkään, jotta voit lisätä sitä tarpeen vaatiessa esimerkiksi käsienpesun jälkeen. Voit myös hyödyntää erilaisia meikkivoiteita maksaläiskien peittämiseen, jos ne haittaavat sinua paljon.

Sitruunamehua voi käyttää läiskien vaalentamiseen kerran viikossa (purista muutama tippa suoraan läiskälle ja anna imeytyä), mutta älä altista hoitokohtaa auringolle, sillä sitruuna ja aurinko yhdessä voivat tehdä läiskistä pahemman näköisiä. Nämä kolme hoitoa yhdessä häivyttävät tehokkaasti ihon tummaa pigmenttiä.

 
Some figure

Voit häivyttää ja vaalentaa käsien maksaläiskät myös seuraavien vinkkien avulla:

 • Aloe vera. Käytä yhden aloe veran lehden sisältämä geeli (osta geeli valmiina kaupasta tai kasvata kasvi itse) ja levitä sitä maksaläiskille kaksi kertaa päivässä.
 • Omenaviinietikka. Sekoita pieni määrä maitoa samaan määrään omenaviinietikkaa ja levitä niihin kohtiin, joissa maksaläiskiä on.
 • Vetyperoksidi (3 %) on turvallinen ja hyvä valkaiseva hoito läiskille. Vetyperoksidia voi käyttää myös esimerkiksi hampaiden vaalentamiseen, mutta muista käyttää vain laimennettua, apteekista saatavaa vetyperoksidia, sillä laimentamattomana se on myrkyllistä. Kasta vanulappu vetyperoksidiin ja hiero läiskille joka ilta ennen nukkumaanmenoa, kunnes läiskät vaalenevat. Lopeta käyttö, jos iho ärsyyntyy.
 • Voikukkauute. Tee uute voikukasta (ruokalusikallinen voikukkaa jokaista vesikupillista kohti) ja levitä sitä käsien iholle kaksi tai kolme kertaa päivässä. Jos pystyt, käy keräämässä tuoreita voikukkia, halkaise niiden varsi ja levitä vaalea neste suoraan läiskille.
 • Kikherne. Muussaa noin 40 grammaa kikherneitä ja lisää sekaan tilkka vettä. Anna seoksen seistä päivän ajan ja levitä läiskille illalla, anna kuivua ennen pois pesemistä. Toista hoito joka päivä.
Some figure

 

Eroon pisamista kotikonstein

Jos kämmenselissä on maksaläiskien sijaan pisamia, joista et pidä ja joista haluat eroon, on olemassa muutamia kotihoitoja, joita voit kokeilla.

 • Tee hoitava mehu muussaamalla kourallinen vesikrassia ja persiljaa lasillisessa vettä. Levitä käsille iltaisin ja huuhtele ne aamulla herättyäsi.
 • Lämmitä pullollinen olutta liedellä. Käytä tähän vain avattua lasipulloa ja laita se kattilaan, jonka pohjalla on muutama desi vettä. Kun olut on lähellä kiehumispistettä, poista se liedeltä. Anna jäähtyä ja kaada olut kämmenselkiin. Toista joka päivä vähintään kahden viikon ajan. Hoidon jälkeen kannattaa levittää käsiin risiiniöljyä ihon suojaamiseksi.
 • Lämmitä kupillinen hapankermaa mikrossa ja lisää ruokalusikallinen piparjuurta (tuoretta tai kuivattua). Sekoita joukkoon puoli ruokalusikallista jauhettuja kaurahiutaleita. Sekoita, kunnes seos on mukavan tasainen ja levitä se käsiin pyörivin liikkein. Anna vaikuttaa hetkisen ja huuhtele pois.
 • Sekoita kahteen desilitraan vettä ripaus suolaa, tujaus sitruunan mehua ja ruokalusikallinen alkoholia (apteekista). Kasta vanulappu seokseen ja levitä käsiin ennen nukkumaanmenoa. Huuhtele kädet aamulla.
 • Liuota pieni määrä sokeria tilkkaan sitruunamehua. Käytä vanulappua ja levitä pieni pisara jokaiselle pisamalle (jos niitä ei ole kovin montaa), ja anna imeytyä puoli tuntia ennen käsien pesemistä.
 • Sekoita ruokalusikallinen juoksevaa hunajaa sitruunan mehuun ja sekoita, kunnes saat tasaisen seoksen. Levitä seos suoraan pisamille ja anna sen imeytyä puolisen tuntia. Sitruunan mehu voi kuivattaa ihoa, mutta hunajan kosteuttava vaikutus tasapainottaa ja pitää ihon hyvinvoivana.
 • Muussaa kolme mansikkaa (poista kannat) ja kaksi kypsää aprikoosia niin, että ne muodostavat tahnan. Levitä käsien iholle ja anna vaikuttaa 15 minuutin ajan, huuhtele pois lämpimällä vedellä ja levitä iholle kosteusvoidetta.
 • Hiero papaijasiivua pisamille joka päivä. Anna papaijan mehun kuivahtaa iholla 20 minuuttia ennen pesua. Papaijan ainesosat vaalentavat pisamia ja tekevät ihosta samalla kirkkaan ja puhtaan.

Muistathan, että maksaläiskät ja pisamat ovat vain kosmeettinen haitta, ja että niitä on helppo ehkäistä käyttämällä korkeakertoimista suojavoidetta aina auringossa oleskellessa. Muista käsien ja muiden kehonosien suojaus ja kosteutus, ja ihosi pysyy kauniina pitkään.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Calabrese V, et al.Biochemical studies on a novel antioxidant from lemon oil and its biotechnological application in cosmetic dermatology. Drugs Exp Clin Res. 1999;25(5):219-25.
 • Choi W, et al. Molecular and histological characterization of age spots. Exp Dermatol. 2017 Mar; 26(3): 242–248.
 • Hakim I, et al. Citrus peel use is associated with reduced risk of squamous cell carcinoma of the skin. Nutr Cancer. 2000;37(2):161-8.
 • Tiedtke J, et al.Citroflavonoid Anti-ageing Complex Fades Age Spots and Gives Skin Tone a Youthful Citrus Boost.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.