Haimatulehduksen merkit

3 lokakuun, 2018
Selkeä haimatulehduksen merkki on akuutti kipu heti syömisen jälkeen kun ruoansulatusprosessi on aluillaan, tai selinmakuulla ollessa iskevä kipu.

Haiman tulehtuminen on nykyisin yleinen vaiva. Haimatulehdus on vakava sairaus, joka hoidetaan sairaalassa. Vuosittain siihen sairastuu Suomessa 4 000 – 5 000 henkeä. Kymmenestä haimatulehduksesta seitsemän on runsaan alkoholinkäytön ja kaksi sappikivien aiheuttama, mutta aina haimatulehdukselle ei löydy selkeää syytä ja se voi olla lähtöisin monesta eri syystä. Tässä artikkelissa keskitymme haimatulehduksen oireisiin, syihin ja hoitoon.

1. Miksi haima tulehtuu?

lääkäri pitelee muovista haimaa

 

Haima on ruoansulatusrauhanen, joka sijaitsee vatsaontelossa ja painaa alle sata grammaa. Haima tuottaa ruuansulatuksessa tarvittavia välttämättömiä entsyymejä. Lisäksi haima tuottaa insuliinia. Lievä haimatulehdus paranee tavallisesti muutaman päivän nestehoidolla ja oireita lievittävällä lääkehoidolla, ja vaikea-asteisista tulehduksistakin joudutaan leikkaamaan vain ne, joihin liittyy bakteeri-infektio.

Ihminen voi viettää täysin normaalia elämää ilman haimaa, kunhan käyttää insuliinia ja ruoansulatusta auttavia lääkkeitä. Tietenkään kukaan ei halua joutua siihen tilanteeseen, että haima täytyy poistaa kokonaan, sillä se vaikeuttaa elämää jonkin verran.

Haimatulehdus voi johtua näistä syistä:

 • Sappikivet.
 • Epäterveellinen elämäntyyli, alkoholin liikakäyttö ja huono ruokavalio.
 • Heikko vastustuskyky.
 • Aineenvaihdunnan ongelmat.
 • Korkeat veren triglyseridiarvot.
 • Tiettyjen lääkkeiden pitkittynyt käyttö.
 • Aikaisemmat ja olemassa olevat vauriot haimassa.
 • Erilaiset sairaudet, kuten Reyen oireyhtymä tai Kawasakin tauti, jota esiintyy lähinnä pienillä lapsilla.

2. Haimatulehduksen merkit

Kova kipu

Haimatulehduksen kipu on tietynlaista, voimakasta. Se voi ilmetä yhtäkkiä tai kehittyä hitaasti, mutta kipu pahenee aina niin kovaksi, että normaalien päivittäisten toimien hoito käy hankalaksi. Kivun ominaispiirteitä ovat mm:

 • Vakava poltteleva vatsakipu, joka keskittyy kylkiluiden alapuolelle ylävatsan seudulle rintakehän vasemmalle puolelle. Täältä kipu voi säteillä muualle vatsan alueelle ja selkään vyömäisesti.
 • Kipu tuntuu vahvimmillaan ruokailun yhteydessä tai heti ruokailun jälkeen.
 • Kipu voi säteillä selkään ja hartioihin. Usein esiintyy myös pahoinvointia ja oksentelua.
 • Kipu on pahimmillaan kun asettuu selinmakuulle, sillä muut sisäelimet painavat tulehtunutta haimaa.

Pahoinvointi ja oksentelu

Tätä ilmenee yleensä ruokailun jälkeen, kun haima alkaa tuottaa ruoansulatuksessa tarvittavia entsyymejä. Haimatulehdus muuttaa haiman toimintaa ja tekee entsyymien tuottamisesta vaivalloista.

Haimatulehduksen alkuvaiheessa voi potilas yleensä kuvitella kärsivänsä närästyksestä ja muista pienistä ruoansulatusvaivoista. Kun epämukava olo ja kipu yltyvät, on viimeistään aika kääntyä lääkärin puoleen.

 

haimatulehduksen merkit: väsymys ja pahoinvointi

Päivittäinen päänsärky

Kun haima tulehtuu, se vaikuttaa kaikkialla kehossa ja heikentää vastustuskykyä huomattavasti. Saattaa ilmetä seuraavia oireita:

 • Lievää päänsärkyä, joka ilmenee päivittäin. Särky ei välttämättä ole kovaa, mutta kuitenkin huomattavaa. Lisäksi ilmenee suun kuivuutta ja huimausta.
 • Kova väsymys on yleinen haimatulehduksen oire. Haimatulehdus vaikuttaa koko elimistöön ja etenkin ruoansulatukseen. Kun haimatulehdus on päällä, ei elimistö saa imeytettyä vitamiineja ja ravintoaineita, ja puolustusjärjestelmä heikkenee. Keho altistuu tulehduksille ja sairauksille.

haimatulehduksen merkit: epätoivoisen paha olo
3. Näin pidät parempaa huolta haimastasi

Pitämällä parempaa huolta kehostasi ja etenkin välttämällä alkoholin liikakulutusta, voit välttää haiman tulehtumisen ja muut haiman terveyteen liittyvät ongelmat. Syömällä oikein ja välttämällä haitallisia ja kehoa kuormittavia aineita pidät haiman lisäksi huolta koko elimistön terveydestä ja toimivuudesta. Tämä parantaa energiatasoasi. Pidä mielessä seuraavat suositukset:

vihreä smoothie haimatulehdukseen

 

 • Sano ”ei” tupakalle. Tupakansavu on tunnetusti myrkyllistä ja aiheuttaa syöpää ja muita terveysongelmia. Tupakkatuotteet vahingoittavat koko elimistöä. Suomessa tupakka aiheuttaa joka viidennen kuoleman aikuisiällä, eli vuosittain noin 5 000 suomalaista kuolee tupakan aiheuttamiin sairauksiin. Joka kolmas syöpäkuolema on tupakan aiheuttama, ja joka viides sydän- ja verenkiertoelinten sairaus aiheutuu tupakoinnista. Keskimäärin tupakointi lyhentää elämää kahdeksan vuotta. Heitä siis hyvästit tupakoinnille.
 • Tarkista alkoholinkäyttösi. Suuri osa haimatulehduksista aiheutuu liiallisesta alkoholin käytöstä, pysy siis suosituksissa äläkä juo itseäsi humalaan. Alkoholi rasittaa haiman lisäksi mm. maksaa.
 • Jätä pois sokeri ja vehnäjauhotuotteet. Sokeri ja vehnä ovat haiman vihollisia. Ne nostavat verenpainetta ja verensokeritasoa, voivat johtaa ylipainoon ja muihin terveysongelmiin.
 • Syö terveellisemmin. Älä ahmi ruokaa suuria määriä, vaan tarkista annoskokosi. Pieni lautasellinen ruokaa riittää kerralla nautittavaksi. Jos nälkä yllättää aterioiden välillä, kanna mukanasi terveellisiä välipaloja, kuten pähkinöitä ja viipaloituja hedelmiä ja kasviksia. Käytä mielikuvitustasi ja etsi netistä terveellisiä välipalaideoita, kuten taatelista ja kookoksesta valmistettuja herkullisia pyöryköitä, jotka karkoittavat iltapäivän sokerihimon taatusti. Vältä punaista lihaa ja prosessoitua ruokaa, ja muista, että kasvikset, kuten kaali ja parsakaali ehkäisevät haimatulehdusta tehokkaasti.
 • Nauti luonnollisia mehuja. Lisää herkullisia ja terveellisiä mehuja ja juomia päivittäiseen ruokailuusi. Käytä mehujen valmistukseen papaijaa, aloe veraa, artisokkaa, mangoa, kaalia, porkkanaa ja punajuurta – vain taivas on rajana!
 • Syö enemmän kuitua. Kaurapuuro on yksi parhaista tavoista lisätä aimo annos kuitua päivääsi. Kaurapuuron voi valmistaa mantelimaitoon ja sen sekaan voi lisätä kuivattuja hedelmiä, tuoreita marjoja ja siemeniä. Kuitu pitää huolta ruuansulatuksen toiminnasta ja ehkäisee ummetusta ja muita suolistovaivoja.
 • Pidä painosi ihannelukemissa. Ylipaino rasittaa koko kehoa niin luustosta ruoansulatukseen kuin sydämeen. Sinun ei tarvitse olla langanlaiha ollaksesi terve, kunhan pidät painosi normaalilukemissa. Muista liikkua säännöllisesti, syödä hyvin ja huolehtia riittävästä levosta. Kun pidät painosi normaalitasolla, varmistat, ettei keho ylikuormitu ja altistu sairauksille.