Närästys ja liikahappoisuus: ne ovat kaksi eri asiaa!

Vaikka närästyksen ja liikahappoisuuden oireet ovat samankaltaisia ja ne sekoitetaan usein keskenään, ovat närästys ja liikahappoisuus itse asiassa täysin vastakohtia toisilleen. Närästys syntyy vatsahapon puutteesta ja liikahappoisuus vastaavasti liiallisesta vatsahapon määrästä.
Närästys ja liikahappoisuus: ne ovat kaksi eri asiaa!
María Belén del Río

Tarkistanut ja hyväksynyt: biologi, lääkäri María Belén del Río.

Viimeisin päivitys: 22 joulukuuta, 2022

Monet kärsivät jommastakummasta ongelmasta silloin tällöin, yleensä epätasapainoisen aterian jälkeen. Toiset taas joutuvat kärsimään niistä päivästä toiseen huolimatta siitä, mitä he syövät. Tässä artikkelissa selitämme, mistä sekä närästys että liikahappoisuus johtuvat, sillä niiden syntymiseen johtavien tekijöiden ymmärtäminen ja tunnistaminen toisistaan auttaa määrittelemään, millaisesta epätasapainoisuudesta kehossasi on kyse. Tämä puolestaan auttaa valitsemaan alla olevista luonnollisista hoitomenetelmistä juuri itsellesi sopivimman vaihtoehdon.

Vaikuttavat tekijät

Tietyt tekijät vaikuttavat molempiin näistä vaivoista, joten käymme ensimmäisenä ne läpi:

 • Eri tyyppisten ruokien yhdisteleminen yhdellä aterialla: esimerkiksi lihan ja kalan, palkokasvien ja lihan, maitotuotteiden ja lihan, jne. yhdistäminen. On suositeltavaa yrittää syödä yksinkertaisempia aterioita.
 • Liian suuret annokset: Mikäli vatsallesi on hankalaa sulattaa ruokaa, on terveellisempää syödä pieniä annoksia pitkin päivää, jotta vatsa voi sulattaa ruokaa vähitellen.
 • Jälkiruuat, jotka ovat rasva-, maito- tai sokeripitoisia: Näitä on vaikea sulattaa ja ne saattavat aiheuttaa painonnousua, minkä vuoksi niitä tulisi syödä ainostaan aamulla tai keskellä iltapäivää.
 • Sitrushedelmien syöminen jälkiruuaksi, sillä hapokkaita ruokia on työläämpää sulattaa aterian jälkeen. Yritä pysyttäytyä päärynöissä ja omenoissa ja nauti sitrushedelmiä mieluummin aamuisin.
 • Liian nopeasti syöminen ilman huolellista pureskelua.
 • Runsas vedenjuonti aterian yhteydessä: On paljon terveellisempää juoda vettä vähintään puoli tuntia ennen ateriaa tai tovi ruuansulatuksen jälkeen.
 • Syöminen stressaantuneena, hermostuneena, ahdistuneena tai ärsyyntyneenä. Ruokaillessa olisi tärkeää yrittää pysyä rauhallisena, syödä rauhallisessa paikassa, keskittyä ainoastaan syömiseen ja olla sellaisten ihmisten seurassa, jotka eivät saa sinua tolaltasi.
 • Liikahappoisuutta ehkäisevän lääkityksen pidempiaikainen käyttö, mikä saattaa vaikuttaa vatsan luontaiseen hapokkuuteen.
sitrus

Närästys

Närästyksestä kärsivät ihmiset poikkeavat muista siten, että heidän vatsansa tuottaa rajoitetun määrän vatsahappoja, mikä saa aikaan huonosti sulaneen ruuan käymisprosessin. 

Muita yleisiä oireita ja aiheuttajia ovat:

 • Hidas ja työläs ruuansulatus.
 • Polttava tunne ruokailun jälkeen.
 • Nopea syömistahti.
 • Täysi tunne vatsassa nopeasti.
 • Myös ummetuksesta, ilmavaivoista ja turvonneista ikenistä kärsiminen ovat yleisiä oireita.

Parannuskeinoja närästykseen

Näiden oireiden välttämiseksi sinun tulisi noudattaa seuraavia vinkkejä:

 • Syö pieniä annoksia pitkin päivää.
 • Vältä hyvin kuumia tai hyvin kylmiä ruokia. 
 • Vaikka mielesi tekisi syödä nopeasti, yritä pureskella ruokasi huolellisesti ja syödä hitaasti.
 • Ota ruuansulatusentsyymejä sisältävää luontaista ravintolisää sen mukaan, minkä tyyppinen ruoka on sinulle hankalinta sulattaa (rasva, proteiini, hiilihydraatit).

Liikahappoisuus

Vatsan liikahappoisuus on närästyksen vastakohta: vatsaan kertyy liian paljon happoa, minkä vuoksi ruoka sulaa erittäin nopeasti vatsassa. Voit tunnistaa sen seuraavista oireista: 

 • Tunnet hapokkuutta ennen ruokailua.
 • Se tapahtuu usein ollessasi hyvin nälkäinen, ja syöminen parantaa tilannetta.
 • Halu juoda runsaasti kylmää vettä.
 • Myös ummetus ja turvonneet ikenet ovat yleinen vaiva.

Parannuskeinot liikahappoisuuteen

 • Vaikka syöminen tuntuu auttavan liikahappoisuuden oireiden lievittämiseen, on tärkeää yrittää syödä niin hitaasti kuin mahdollista ja pureskella ruoka huolellisesti. Valitse lisäksi lautasellesi terveellisiä, tuoreita ruokia.
 • Vältä happopitoisia tai hapottavia ruokia kuten sitrushedelmiä, jauhoja, sokeria, paistettuja ruokia, maitotuotteita tai punaista lihaa. Voit kuitenkin juoda hiukan sitruunamehua, sillä sen sisältämä happo neutralisoi vatsahappojasi.
Ranskanperunat eivät sovi liikahappoisuudesta kärsiessä

Luontaiset antasidit

Mikäli sinun tarvitsee ottaa antasideja eli mahan liikahappoisuutta neutralisoivia lääkkeitä, oli vaiva sitten närästys tai liikahappoisuus, kannattaa sinun kokeilla yhtä näistä luonnonmukaisista parannuskeinoista neutralisoidaksesi happoisuuden ilman vatsasi luontaisen pH-tasapainon muuttamista. Lisäksi on suositeltavaa välttää lääkkeitä ja jopa ruokasoodaa säännöllisesti käytettynä, sillä niillä saattaa olla pitkäaikaisia negatiivisia vaikutuksia.

 • Umeboshi-luumut: Japanilaiset umeboshi-luumut ovat maultaan voimakkaita, sekä suolaisia että happamia samanaikaisesti. Tämä johtuu niiden läpikäymästä käymisprosessista. Ne ovat erittäin hyödyllisiä terveyden kannalta. Laita pieni pala luumua keskelle kieltäsi, anna sen olla paikallaan muutaman sekunnin ajan ja nielaise.
umeboshi-luumut ovat terveydelle hyväksi
 • Valkoinen savi (syötävä): valkoinen savi on terveydelle erittäin hyödyllinen ravintolisä, joka auttaa poistamaan kehosta myrkkyjä sekä neutralisoimaan hapokkuutta. Sekoita teelusikallinen savea kupilliseen vettä. Sekoita puulusikalla. Anna hautua kymmenen minuuttia ja juo.
 • Raa’asta perunasta valmistettu mehu: perunamehulla on oudosta koostumuksestaan ja maustaan huolimatta luonnollisesti hapokkuutta poistava vaikutus, joten sitä olisi hyvä olla aina saatavilla. Voit joko surauttaa tehosekoittimella hyvinpestyn perunan tai ostaa tätä mehua luontaistuotekaupasta.
Tämä saattaa kiinnostaa sinua...
Sopiva ruokavalio refluksista kärsiville
Askel Terveyteen
Lue se täällä Askel Terveyteen
Sopiva ruokavalio refluksista kärsiville

Refluksi on yleinen vaiva. Tässä artikkelissa kerromme, mitkä ruoat sopivat refluksista kärsiville ihmisille ja mitä ruokia heidän tulisi välttää.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämän julkaisun sisältö on puhtaasti informatiivista. Se ei missään tilanteessa voi avustaa tai korvata lääkärin diagnooseja, hoitoja tai suosituksia. Käänny askarruttavissa asioissa luotetun ammattilaisen puoleen ja pyydä suostumus ennen minkään toimenpiteen aloittamista.