Sano EI närästykselle - parhaat torjuntakeinot

Sano EI närästykselle - parhaat torjuntakeinot

Viimeisin päivitys: 07 maaliskuuta, 2019

Vältä närästys, tuo inhottava polttavan tunteen aiheuttava ruoansulatuksen epätasapainotila. Närästys aiheuttaa useimmiten epämukavan olon, ja se saattaa ajan kuluessa edistää muiden ongelmien syntyä johtuen siihen liittyvästä pH-tason muutoksesta.

Tässä artikkelissa kerromme mahdolliset syyt närästykseen. Vältä närästys näillä perinteisillä ja luonnonmukaisilla keinoilla!

Närästyksen aiheuttajat

Yleisimmät syyt närästykseen tai vatsan liialliseen happoisuuteen ovat:

  • Huono ruokavalio tai liiallinen hapokkaiden ruokien syönti
  • Säännöllinen lääkkeiden käyttö: erimerkiksi aspiriini, ibuprofeiini tai ehkäisypillerit
  • Epäterveelliset elämäntavat
  • Stressi
  • Huono ruoansulatus
    vältä närästys näillä keinoilla

Antasidien, eli happolääkkeiden käytöstä

Monet käyttävät närästyksen hoitoon happolääkkeitä, eli antasideja. Antasideja myyvät apteekit, ja niiden lisäksi monet käyttävät myös natriumvetykarbonaattia helpottaakseen närästystään. On kuitenkin oltava tietoinen siitä, että nämä keinot lieventävät ongelmaa ainoastaan tilapäisesti, eivätkä koskaan varsinaisesti poista sitä.

Jos käytät liikaa antasideja, ajan kuluessa saatat aiheuttaa huomattavan muutoksen vatsasi hapoissa, mikä puolestaan saattaa johtaa useisiin sairauksiin.

Vältä närästys välttämällä näitä

vältä närästys älä polta

Sinun tulisi välttää seuraavia aineita silloin, jos vatsan happoisuus on korkea ja kärsit närästyksestä:

  • Maitotuotteet
  • Sokeri
  • Paistetut ruoat
  • Jalostetut ruoat
  • Teolliset leivontatuotteet
  • Alkoholi
  • Kahvi
  • Mausteet kuten kaneli, mausteneilikka, inkivääri tai pippuri
  • Tupakka

Vältä närästys suosimalla näitä ruoka-aineita

On olemassa joitakin sellaisia ruoka-aineita, joilla on kyky vaikuttaa positiivisesti vatsan happoisuuteen ja samalla lievittää närästyksen oireita. Ne edistävät ruoansulatusta eli toimivat luonnollisina antasideina.

Näihin ruoka-aineisiin kuuluvat muun muassa seuraavat:

  • Sitruuna: siitä huolimatta, että se on sitrushedelmä ja siksi hapokas, sitruunalla on myös neutralisoiva vaikutus happoihin kun se saapuu vatsaan. Siksi on suositeltavaa nauttia sitruunaa säännöllisesti (kohtuudella), yhdistettynä aterioihin sekä osana mehuja.
  • Peruna: mahtava luonnollinen antasidi. Sen mehu toimii täydellisenä vastavaikutuksena vatsan happoisuudelle.
  • Hirssi: ainoa happoisuutta poistava vilja, ja tämän vuoksi sinun tulisi nauttia sitä useammin kuin muita viljoja (kuten riisiä, vehnää jne.).
  • Ananas: auttaa ruoansulatusta johtuen sen entsyymeistä, mutta sinun ei tulisi yhdistää sitä hiilihydraatteihin (leipä, pasta, leivonnaiset, riisi jne.). Parasta ananas olisi nauttia juuri ennen vihannesten, salaattien, lihan tai kalan syöntiä tai heti sen jälkeen.
  • Kaali: auttaa vatsahaavan parantamisessa, mutta monen ihmisen ruoansulatukselle se ei raakana kuitenkaan sovi. Siksi kaalia onkin parempi syödä keitettynä ja hieman kuminalla höystettynä, taikka sitten raakana mutta vinaigretessa liotettuna.
  • Pippuri: kuuluu solanaceae-ryhmän vihanneksiin, ja se toimii mahtavana vatsan parantajana.
  • Rypäleet: nämä ovat yksi vatsan happoisuutta parhaiten poistavista hedelmistä, mutta sinun tulisi mielellään syödä ainoastaan orgaanisia rypäleitä, sillä muutoin ne sisältävät paljon torjunta-aineita.
  • Selleri: mahtava vahvistajana sekä happoisuuden poistajana toimiva vihannes. Käytä selleriä lisänä keitoissa ja muhennoksissa, tai syö sitä raakana vaikkapa salaateissa.

Vaikka edellä luetellut ruoka-aineet ovatkin yleisesti ottaen suositeltavia keinoja vähentää närästystä, kaikki ihmiset eivät kuitenkaan välttämättä siedä niitä hyvin. Mikäli sinusta tuntuu, että jokin näistä aineksista aiheuttaa sinulle entistä enemmän närästystä, tai muita oireita, tulisi niiden nauttiminen lopettaa.

vältä närästys syömällä viinirypäleitä

Kokeile peruna-, kaali-, ja porkkanakuuria

Tämä ruokavalioon perustuva helpotus närästykseen erityisen vaikeina hetkinä perustuu kuuriin, jossa syödään vain kolmea vihannesta kolmen päivän ajan: perunaa, kaalia ja porkkanaa.

Jos on oikea vihannesvuodenaika, voit halutessasi myös lisätä itsellesi sopivan neljännen vihanneksen tähän kuuriin. Suosittelemme myös syömään omenaa erilaisissa muodoissa: keitettynä, paistettuna, sekoitettuna johonkin muuhun, tai raakana.

vältä närästys syömällä kasviksia

Peruna- ja oliiviöljymehu

Ennen vanhaan suositeltiin kuuria, joka koostui 90 päivästä tätä mehuvalmistetta juoden. Mehusta yksi neljännesosa isoa, raakaa perunaa hyvin pestynä ja kuorittuna (muodostaa suurin piirtein yhden neljännesosan tai yhden kolmasosan lasillisesta) kahteen isoon lusikalliseen neitsytoliiviöljyä.

Tämä tulehduksia vastaan taisteleva sekä happoisuutta poistava juoma on erittäin tehokas, ja tulet huomaamaan helpotuksen olossasi jo yhdeksän päivän kuluttua.

Voit valmistaa raakaa perunamehua kotona tai ostaa sitä valmiina luontaistuotekaupoista.

vältä närästys mehulla

“Savivesi”

Yksi luonnollinen happoisuuden poistaja, jota voit nauttia elimistöäsi vahingoittamatta, on suun kautta nautittava valkoinen savi. Tätä tuotetta myydään luontaistuotekaupoissa. Sekoita yksi teelusikallinen savea veteen puulusikkaa käyttäen. Sekoita nestettä uudelleen 10 minuutin jälkeen, ja nauti juoma.

Soodavesi

Eräs erittäin miellyttävä tapa hävittää närästys elimistöstä koostuu natriumvetykarbonaatti-veden nauttimisesta, tai vaihtoehtoisesti kylpemällä kuumassa vedessä johon on lisätty natriumvetykarbonaattia, eli soodaa. Myös merivesi on happoisuutta poistavaa.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


  • Romero, X., Navarro, P., & Noguera, J. (2005). Acidez y pH. Escuela Venezolana para la Enseñanza Química.
  • Bosch, A. (2004). Acidez y antiácidos. Offarm.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.