Eteislepatus: oireet ja aiheuttajat

Eteislepatus voi aiheuttaa heikotusta, huimausta ja sydämentykytystä. Haluatko oppia siitä lisää? Lue eteenpäin!
Eteislepatus: oireet ja aiheuttajat

Kirjoittanut Carmen Martín

Viimeisin päivitys: 26 elokuuta, 2022

Eteislepatus on sydämen rytmihäiriö. Se koostuu sydämen eteisen sähköpurkauksen epänormaalista ja nopeasta tuotannosta. Nämä purkaukset aiheuttavat nopeamman supistuksen eteisessä. Siten vain jotkut näistä sähköimpulsseista pääsevät kammioihin asti. Tämä saa ne supistumaan epäsäännöllisesti sekä nopeammin eikä yhtä tehokkaasti kuin normaalisti.

Eteislepatus on samankaltainen kuin eteisvärinä, mutta eteislepatuksessa rytmi on kuitenkin eteisvärinää järjestäytyneempää. Se on suhteellisen yleinen sairaus. Sitä esiintyy eniten keski-ikäisillä (noin 60-vuotiailla) miehillä.

Tässä artikkelissa kerromme mitä eteislepatus on, sekä mitkä sen oireet ja aiheuttajat ovat.

Kuinka eteislepatus syntyy?

Normaalitilanteessa sydämen ontelot (eteiset ja kammiot) supistuvat sähköimpulssista rytmisesti ja synkronisesti. Tämä impulssi on peräisin eteisestä ja siirtyy sitten kammioon – kyseessä on sydämenlyönti. Sen normaali nopeus on 50-100 lyöntiä minuutissa. Mekanismi kuitenkin muuttuu sydämen rytmihäiriön aikana. Sydän lakkaa supistumasta säännöllisesti. Jos rytmi on yli 100 lyöntiä minuutissa, viittaa se takyarytmiaan.

Eteisen aktiivisuus pysyy koordinoituna, kun on kyse eteislepatuksesta. Ongelmana on se, että eteinen supistuu yli 250 kertaa minuutissa. Impulssit eivät siis pysty saavuttamaan kammioita oikealla tavalla. Itse asiassa kammioihin pääsee vain noin yksi kahdesta impulssista. Tämä saa sydämen sykkimään noin 150 lyöntiä minuutissa. Lääketieteellisin termein sanottuna eteislepatus on makropaluupiirin aiheuttama takyarytmia.

Mikä eteislepatusta aiheuttaa?

Eteislepatus on toistuva rytmihäiriö potilailla, jotka kärsivät perussydänongelmasta. Se on esimerkiksi yleisempää ihmisillä, jotka kärsivät korkeasta verenpaineesta, iskeemisestä sydänsairaudesta tai kardiomyopatiasta.

Sitä voi kuitenkin esiintyä myös ihmisillä joilla on terve sydän.

Joitakin tämän sairauden aiheuttajia ovat:

  • Kuten mainitsimme aikaisemmin, mahdolliset aikaisemmat sydänsairaudet. Niihin kuuluvat sydänventtiilit ja sepelvaltimotaudit. Kardiomyopatialla voi myös olla vaikutus ja sillä tarkoitetaan sydänlihasten muutosta.
  • Valtimoverenpaine.
  • Alkoholin kulutus. Eteislepatus yhdistetään osittain alkoholin liialliseen kulutukseen lyhyessä ajassa.
  • Muut sairaudet, kuten keuhkosairaudet tai kilpirauhasen liikatoiminta.
  • Aikaisemmasta sydäninfarktista kärsiminen. Se voi tapahtua myös ihmisille, jotka ovat kokeneet sepelvaltimoiden revaskularisaation.
  • Jotkut lääkkeet.
  • Perikardiitti.

Eteislepatuksen oireet

Oireet riippuvat kammioiden supistumisnopeudesta. Se alentaa sydämen kykyä pumpata verta. Itse asiassa oireet saattavat alkaa tai loppua aivan yhtäkkiä.

Tyypillisimpiä oireita ovat huimaus ja hengitysvaikeudet. Muita oireita ovat:

Eteislepatus voi myös muuttua hankalaksi, jos verihyytymät asettuvat eteiseen. Näin voi tapahtua siksi, että eteinen ei tyhjene ja paikallaan pysyvä veri muodostaa hyytymiä, kun sydän lyö nopeasti.

Hyytymän palaset voivat myös irrota ja siirtyä verenkiertoon. Jos nämä palaset tukkivat valtimon, voi se johtaa iskeemisiin ongelmiin, kuten keuhkojen tromboemboliaan tai aivohalvaukseen muilla kehon alueilla.

Kuinka eteislepatus diagnosoidaan?

Eteislepatus on sydämen rytmihäiriö.

Lääkäri kuuntelee ensin sydämensykettä ja mittaa sen nopeuden. Toistuvuus, oireet ja sydänkäyrä toimivat diagnoosin perustana.

Eteislepatus voi olla kuitenkin ajoittaista. Muut menetelmät voivat siis tallentaa sydämen sykettä pidemmän aikaa:

  • Tapahtumamonitori (3-4 viikkoa)
  • Holter-tutkimus (24-tunnin koe)
  • Implantoitava ihonalainen tallennin (laaja-alainen tarkkailu)

Kuten mainitsimme myös yllä, vaikuttaa eteislepatus yleensä perussydänsairauksista kärsiviin ihmisiin. Lääkärit siis suorittavat yleensä sydänkäyrän ja angiografian kaltaisia kokeiluja. He tekevät myös verikokeita, joilla lääkäri arvioi kilpirauhasen aktiivisuuden.

Sinua saattaa myös kiinnostaa: Sydämen eteisvärinän diagnosointimenetelmät

Yhteenveto

Eteislepatus on suhteellisen yleinen sydämen rytmihäiriö. Sinun tulee siis tunnistaa sen oireet ja käydä lääkärissä, mikäli huomaat jotakin epäilyttävää. Se on paras tapa estää mahdollisia sydänongelmia.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.