Logo image
Logo image

Eroon hammasplakista luonnollisesti

4 minuuttia
Tiesitkö, että on eräitä ruokaan liittyviä tottumuksia, jotka voivat olla avuksi plakin hävittämiseksi hampaista? Vinkkinä olkoon tämä: raa'at kasvikset ja hedelmät ovat tässä avainasemassa.
Eroon hammasplakista luonnollisesti
Karla Henríquez

Tarkistanut ja hyväksynyt: lääkäri Karla Henríquez

Kirjoittanut Yamila Papa Pintor
Viimeisin päivitys: 26 joulukuuta, 2022

Miljoonilla ihmisillä on hammasplakkia. Kyllä, et siis ole ainoa, jonka hampaisiin on kertynyt ajan kuluessa ruoanjäämiä. Tänään haluammekin esitellä helpot, luonnolliset keinot avuksi, jotta pääset helposti eroon hammasplakista!

Kellertävä plakki ilmaantuu ensin ienten lähelle, ja sitten se etenee koko hammasta peittämään. Lopulta plakki on vaikeasti poistettavissa päivittäisen hampaidenharjauksen yhteydessä.

Tässä artikkelissa kerromme, kuinka pystyt hankkiutumaan eroon epämiellyttävästä hammasplakista luonnollisin keinoin – näin saat hymystäsi loistavan ja valkoisemman!

Plakin poistaminen luonnollisesti

Kun syöt suuria määriä sokerisia, rasvaisia tai erittäin teollisesti käsiteltyjä ruokia, mahdollisuus plakin kerääntymiselle kasvaa. Lisäksi huono hammashygienia ja sellaiset tavat kuten tupakointi ja kahvinjuonti tähän lisättyinä ovat varmoja tapoja tehdä plakin kertymisestä runsaampaa!

Kyseessä ei ole vain esteettinen ongelma, sillä plakki on myös terveyden kannalta haitallista. Suuri määrä plakkia saa aikaan sen, että ikenet tulehtuvat, mikä voi kohtaa ientulehdukseen (ienten verenvuoto) ja hampaiden menetykseen.

Hyvä uutinen on kuitenkin se, että on olemassa helppoja ja luonnollisia keinoja plakin hävittämiseksi.

Kaikkein tehokkaimmat näistä keinoista ovat seuraavat – jatka lukemista ja ota nämä avuksesi, jos plakkia on päässyt kertymään liikaa!

Ruokasooda ja vetyperoksidi

Some figure

Niihin tuotteisiin, joiden tulisi olla osa hammastenhoidon rutiinejasi, kuuluvat ruokasooda ja vetyperoksidi.

Ensimmäinen näistä valkaisee hampaita luonnollisesti, ja toinen taas auttaa poistamaan haitallisia bakteereja. Yhdessä nämä tuotteet tarjoavat täydelliset ominaisuudet, jotta voisit poistaa plakkia sekä estää hampaiden kellastumista.

Tarvittavat ainekset

 • 1 teelusikallinen laimeinta vetyperoksidia
 • 1 ruokalusikallinen ruokasoodaa

Näin valmistat tämän hoidon

 • Laita ruokasooda sopivaan astiaan, ja lisää sekaan hapetettu vesi.
 • Sekoita hyvin, jotta saat aikaiseksi tahnan.
 • Laita pieni määrä tahnaa harjalle, ja käytä sitä aivan normaalin hammastahnan tapaan niin, että teet pyöriviä likkeitä ja keskityt ylimpiin alueisiin, jotka ovat lähellä ikeniä.
 • Toista tätä prosessia kerran viikossa.

Omenat

Some figure

Hampaisiin kertyneen plakin poistamiseksi voi riittää niinkin helppo asia kuin raa’an omenan syönti joka päivä! Aina kun mahdollista, yritä varmistaa, että omena on kuorimaton ja punainen, sillä vihreät omenat voivat olla liian happamia.

Jokaisen aterian jälkeen ota siis herkullinen ja terveellinen omena, josta teet jälkiruokasi.

Muita vaihtoehtoja ovat mansikat ja meloni. Molemmat näistä hedelmistä poistavat kertynyttä plakkia, puhdistavat ikeniä sekä auttavat vähentämään ienten verenvuotoa. 

Sitruunamehu

Ennen kuin ryhdyt opettelemaan tämän kotitekoisen hoidon valmistusta, on tärkeää muistaa, että jos käytät tätä menetelmää liikaa, tulokset saattavat olla haitalliset. Tämä johtuu siitä, että sitruunan sisältämät hapot voivat saada aikaan hampaiden värjäytymistä, jos mehua ei laimenneta.

Tarvittavat ainekset

 • 2 ruokalusikallista sitruunamehua
 • 2 ruokalusikallista lämmintä vettä

Näin valmistat tämän hoidon

 • Lasia tai kuppia käyttäen sekoita sitruunamehu ja lämmin vesi kunnolla.
 • Huuhtele suusi tällä nesteellä, ja jatka minuutin ajan.
 • Älä juo seosta ja varmista, että et pidä sitä suussasi pidempään kuin yllä mainitun ajan verran.
 • Kun olet lopettanut, huuhtele suusi puhtaalla vedellä.
 • Tämä hoito saattaa aiheuttaa hiukan pistelyä, jos sinulla on suussa haavaumia tai rakkuloita.

Appelsiininkuori

Some figure

Sitrushedelmistä runsaasti löytyvä C-vitamiini ei ole vain hedelmälihassa ja mehussa oleva tekijä, sillä sitä on erittäin runsaasti myös kuoressa. Siksi kannattaa käyttää hyväksi kuoren luonnolliset tehot niin usein kuin vain voit.

Kuori appelsiini, ja kun olet syönyt itse hedelmälihan, hiero kuoren sisäpuolta hampaisiisi niin, että keskityt siihen alueeseen, joka on ikeniä lähellä.

Älä unohda tämän jälkeen huuhdella suutasi lämpimällä vedellä, jotta voisit varmistaa sen, että ei tapahdu haitallista kulumista.

Seesaminsiemenet

Jos olet halukas poistamaan plakkia hampaistasi, varmista, että syöt sellaisia ruokia, jotka ovat luonnollisia kuorivia tuotteita. Yksi näistä on seesaminsiemenet, ja riittää, että pureskelet kourallista siemeniä hetken verran ja sitten heität ne pois.

Harjaa sitten hampaasi tavalliseen tapaan – näin helppoa on saada kiillotetuksi hampaat seesaminsiementen avulla!

Vinkkejä kuinka pääset eroon hammasplakista

Kun olet saanut poistettua suurimman osan hampaisiisi kiinni jääneestä plakista, et varmasti halua tämän kertymän ilmestyvän uudelleen.

Kuinka siis vosit päästä eroon hammasplakista? Ota avuksesi seuraavat helpot ohjeet ja ryhdy toimeen!

Vältä tiettyjä ruokia

Sokeri on se kaikkein suurin vihollinen, mitä tulee kaiken tyyppiseen hammashygieniaan. Sokerinsyönti ei ainoastaan lisää reikien riskiä, vaan se myös johtaa plakin kertymiseen.

Sokeri ei kuitenkaan ole se ainoa syyllinen, sillä myös jauho voi olla yhtä huono vaikuttaja. Sen sisältämä tärkkelys luo sylkeen yhdistettynä voimakkaan hapon, joka värjää hampaiden kiilteen. 

Sitten se alkaa kuluttaa hammasta sekä jättää ne herkemmiksi haitallisten bakteerien hyökkäyksille. Siksi tulisikin aina välttää niin paljon kuin vain mahdollista leivonnaisia ja muita sellaisia ruokia, joissa on jalostettuja jauhoja ja sokeria.

Nauti kalsiumia paljon sisältäviä ruokia ja juomia

Some figure

Maitotuotteet, kuten jogurtti ja juusto, sekä mantelit ja pinaatti, ovat pääasialliset tämän hyvin tärkeän ravinteen lähteet. Niiden nauttiminen päivittäin parantaa hampaiden terveyttä, ja tämä varmistaa, että ne pystyvät torjumaan tehokkaammin plakin kertymistä.

Syö raakoja ruokia

Kuten omenat ja mansikat, monet muutkin kasvikset ovat sellaisia, että ne auttavat lisäämään hampaiden terveyttä. Näihin tuotteisiin kuuluvat muun muassa porkkana ja selleri.

Kumman tahansa syönti raakana auttaa stimuloimaan syljen erittymistä sekä suojaa hampaita haitallisilta bakteereilta.

Harjaa hampaasi huolellisesti

Some figure

Huono hammashygienia on suuressa roolissa koskien plakin kertymistä. Kannattaisi harjata hampaat ainakin kahdesti päivässä (sen jälkeen kun heräät ja ennen kuin menet nukkumaan).

On kuitenkin aivan yhtä tärkeää käyttää hammaslankaa, jotta voisit edistää niiden ruoanjäämien lähtemistä, joita hammasharjasi ei voi poistaa. Suuvesikin voi olla suuri apu tässä mielessä.

Juo runsaasti vettä

Nesteet voivat auttaa hankkiutumaan eroon ruoanjäämistä, joita on hampaiden välissä ja ienten lähellä. Suositellaan, että jokaisen aterian jälkeen juodaan lasillinen vettä, jotta tämä helpottuisi.

Kyseessä on hyvä tapa päästä eroon hammasplakista, jos olet töissä eikä sinulla ole hammasharjaa lähettyvillä.


Kaikki lainatut lähteet tarkistettiin perusteellisesti tiimimme toimesta varmistaaksemme niiden laadun, luotettavuuden, ajantasaisuuden ja pätevyyden. Tämän artikkelin bibliografia katsottiin luotettavaksi ja akateemisesti tai tieteellisesti tarkaksi.


 • Lang, N., A. Mombelli, and R. Attström. “Placa dental y sarro.” Lindhe J, Karring T, Lang N. Periodontología clínica e implantología odontológica. 3a ed. Madrid: Panamericana(2000): 102.
 • Pereda Rojas, María Elena, and Flor Elen González Vera. “Comportamiento del tabaquismo y la deficiente higiene bucal como factores de riesgo de la caries dental.” Correo Científico Médico de Holguín 18.4 (2014): 623-635.
 • Santos, Vicente Laserna. Higiene dental personal diaria. Trafford Publishing, 2008.

Tämä teksti on tarkoitettu vain tiedoksi eikä se korvaa ammattilaisen konsultaatiota. Jos sinulla on kysyttävää, konsultoi asiantuntijaasi.